Stefan Šćepović za B92: Čast je biti prvi Srbin u Seltiku

Neizvesnost oko njegovog prelaska u Seltik vladala je do poslednjih sati letnjeg prelaznog roka, ali se na kraju, kako kaže, sve završilo dobro po njega. Stefan Šćepović je posle godinu i po dana napustio Sporting iz Hihona i tako postao prvi srpski fudbaler u redovima velikana škotskog i evropskog fudbala. Za igranje u Seltiku kaže da mu predstavlja veliku čast, a u novogodišnjem intervjuu za B92 je pričao još i o razlici između španskog i ostrvskog fudbala, pritisku koji donosi igranje za velike klubove i reprezentaciji...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 01.01.2015.

18:00

Default images

Tokom karijere, stariji od braće Šćepović je promenio mnogo klubova, ali se ove godine prvi put našao u situaciji da poslednjeg dana prelaznog roka ne zna čiji igrač će biti sutradan.

Nije baš naivno očekivati takav poslednji dan prelaznog roka, da ne znaš da li ćeš ostati ili otići. Bilo je zaista stresno, u 22 časa sam potpisao ugovor, nije bio to lak dan, ali se na kraju desio transfer u Seltik, veliki klub i presrećan sam zbog toga“.

24-godišnji Šćepović je, zanimljivo, prvi srpski fudbaler u Seltiku, što je velika čast za njega, ali ga i sama činjenica da je prešao u redove takvog velikana čini ponosnim.

Prelep je osećaj igrati za Seltik. Oseća se da je zaista veliki klub, a čast mi je što sam prvi Srbin koji igra za Seltik. Igrati za tako veliki klub, ne samo u Škotskoj ili Velikoj Britaniji, već celoj Evropi i svetu, sa velikim brojem navijača, samo ti daje još više samopouzdanja da radiš vredno i budeš još bolji“.
Beta/P Photo/Octav Ganea, Mediafax
Šćepović je do sada, između ostalih, igrao za OFK Beograd, Sampdoriju, Klub Briž, Partizan i Sporting iz Hihona. Za škotski fudbal nije moglo da ga pripremi prethodno iskustvo iz tih klubova, ali je sebi dao pola godine za adaptaciju i za sada mu odlično ide.

Znao sam pre nego što sam došao ovde da će mi biti potrebno pola godine da se naviknem na stil igre i treniranja. I sam trener mi je isto rekao. U Španiji se mnogo drugačije igra nego u Škotskoj, a i sam ostrvski fudbal je različit od svih ostalih. Zadovoljan sam, trenira se dosta jako, sada imamo utakmice oko praznika na sva tri dana, pa su treninzi možda malo intenzivniji nego inače. Ali, uvek dajem 100 odsto od sebe, jer ti navijači nikada neće zameriti loš pas, ali će ti zameniti ako nisi 100 odsto na terenu. Najbitnije je što imam podršku i razumevanje trenera“.

Ono što igranje u Seltiku čini posebnim je i podrška navijača. Srpski fudbaler ističe da još nije iskusio pravu atmosferu na „Seltik parku“, ali da veruje da neće morati mnogo da čeka, do februara i meča šesnaestine finala Lige Evrope sa Interom.

Kad sam došao, klub je već ispao iz Lige šampiona, ali su mi rekli da kada se igra to takmičenje, da je atmosfera neverovatna. I sada ima mnogo navijača na svakoj utakmici, ali je Liga šampiona nešto posebno. Ipak, prošli smo grupnu fazu Lige Evrope, igramo sa Interom i očekujem da će biti još više navijača nego što je bilo do sada. Zaista je lepo igrati u takvoj fudbalskoj atmosferi, na zatvorenom stadionu, koji je akustičan, pa sve odjekuje. Mogu samo da zamislim kada je pun potpuno, očekujem da će uskoro biti tako“.
Starsportphoto
Baš u Ligi šampiona Seltik je pretrpeo naveće razočaranje u dosadašnjem delu sezone. Prvo je eliminisan u trećem kolu, ali je dobio novu priliku posle diskvalifikacije Legije, da bi potom od škotskog velikana bio bolji Maribor. Iako je stigao tek pošto se sve desilo, Šćepović kaže da to niko u klubu još nije preboleo.

Svi u klubu su očekivali da će ući u Ligu šampiona, jer su bukvalno svake godine igrali grupnu fazu. Bilo je to veliko razočaranje za sve u klubu, za navijače, čak i ja kad sam došao još se pričalo o tome, po ljudima se videlo da su razočarani ispadanjem od Maribora. Pre toga su ispali od Legije, ali su za zelenim stolom prošli dalje. U prvoj utakmici su bili bolji, ali je na kraju bilo 1:1, da bi se u revanšu ispromašivali“.

Kada igrate za Seltik, ciljevi su jasni. Klub je trenutno prvi u škotskom šampionatu, igra u dva Kupa, a u Ligi Evrope je bio drugi u grupi i sada ga čeka susret sa Interom u jednom od derbija druge faze.

Mi smo u sva četiri takmičenja još u igri. Svakako smo u Ligi Evrope mogli da osvojimo koji bod više, izvukli smo Inter, biće dve dobre utakmice sigurno, pokušaćemo da doguramo što je dalje moguće, ali idemo utakmicu po utakmicu, pa ćemo videti šta dalje“.
Beta/AP Photo/Darko Bandic
Šćepović je na debitantski gol u dresu Seltika postigao Astri u Ligi Evrope, ali se u centru pažnje našao nešto kasnije zahvaljujući sjajnoj partiji protiv Dinama u Zagrebu. Njegov tim tada je već izborio plasman dalje, a na kraju je na „Maksimiru“ poražen od 4:3, ali je srpski fudbaler bio jedan od junaka utakmice.

Utakmica je bila lepa za sve koji su bili na stadionu, bilo je sedam golova. Uslovi nisu bili naivni, bilo je jako hladno, pa su svi oni koji su došli na Maksimir mogli barem da uživaju u golovima. Otvoreno smo igrali, i oni i mi, oni su hteli da se oproste pobedom, a mi nismo imali nikakav imperativ jer smo već prošli dalje. Ali, išli smo da pobedimo, igrali smo u punom sastavu, bio sam presrećan zbog svog gola, to mi samo daje samopouzdanje za period koji me čeka“.

Ono što svi ljubitelji škotskog fudbala čekaju u 2015. godini bez sumnje je ’Old firm’ derbi, između Seltika i Rendžersa. Zbog izbacivanja Rendžersa u četvrtu ligu, jedan od najvećih gradskih derbija nije odigran od 2012. godine, pa će prvi put od tada ti velikani ukrstiti koplja 1. februara u Liga kupu.

Nije isto igrati u ligi sa ili bez Rendžersa, mi bismo voleli da su oni tu. Izvukli smo ih u polufinalu Liga kupa i posle tri godine će se igrati ’Old firm’. Svi smo uzbuđeni zbog toga, ipak je to najstariji derbi. Verujem da će navijači napraviti sjajnu predstavu, grad će tog dana stati i biće lepo biti deo takve utakmice“.
Starsportphoto
Srpski fudbaler je u Seltik došao iz znatno manjeg kluba, ali priznaje da je i u Hihonu pritisak bio gotovo jednak. Ono što mu je pomoglo u Španiji, ali i sada u Škotskoj, sigurno je igranje u Partizanu, gde je naučio da se izbori sa pritiskom.

Pre nego što sam otišao u Sporting, mislio sam da tamo nema pritiska, ali sam odmah shvatio da nije tako. Novinari su svakog dana u sportskom centru, kada nam nije išlo, bilo je ’udri po ekipi’, i ja to naravno razumem. Igrali smo pred preko 20.000 navijača na svakoj utakmici, svi su očekivali da ćemo ući u Primeru, ali nismo imali sreće. Ovde, u Seltiku, pritisak je još veći jer nema Rendžersa i svi očekujuda osvojimo sve. Kada igrate za veliki klub, pritisak je uvek prisutan, isto je i kao Partizanu, gde sam se baš navikao na to. Jednostavno, to je sastavni deo kada se baviš sportom“.

Šćepović je do sada odigrao osam utakmica u dresu reprezentacije i postigao jedan gol. Mnogi veruju da je igrama u Seltiku zaslužio poziv novog selektora Radovana Ćurčića, a on ističe da prvo mora da se ustali u svom timu i da je uvek tu za ’Orlove’.

Svako od nas ima želju da igra za reprezentaciju, niko neće reći da nema, jer bi lagao. Treba da se ustalim ovde, da prvo zaslužim mesto u timu, a potom i svojim igrama na terenu i golovima. Da pružam još bolje partije, uvek može bolje, a selektor je taj koji odlučuje. Mi smo tu da se odazovemo pozivu“, rekao je Stefan Šćepović u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: