Miloš Pavlović za B92: Po treći put na svetskom tronu

Posle osvajanja svetskih titula u kartingu i Nisan lajt seriji, Miloš Pavlović se u 2014. godini ponovo našao na svetskom tronu. Zajedno sa Eduardom Piskopom u dominantnom stilu je pokorio Lamborgini Super trofej i postao novi evropski i svetski šampion u tom takmičenju. Upravo to je bio povod za novogodišnji intervju sa srpskim automobilistom, u kojem je pričao o svojim poslednjim uspesima, ali se i osvrnuo i na sve ono što im je prethodilo...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 02.01.2015.

16:00

Default images

Ti si jedini Srbin koji ima superlicencu za Formulu 1, da li misliš da ti je pored finansija nedostajala i sreća da izboriš mesto u Formuli 1?

Ne, sreća je bila uvek uz mene, od prvih dana moje karijere pa sve do danas. Da je nisam imao, sigurno ne bih uspeo da dođem do Formule 1 i da se 2007. godine u direktnom razgovoru sa gospodinom Frenkom Vilijamsom dogovorim o svom nastupu u njegovom timu u sezoni 2008.

Naravno, da bi se ovo i ostvarilo, morao sam kao i svi drugi koji su do sada ušli u Formulu 1, da imam uz sebe sponzora koji bi me samo na samom početku u ovome podržao. Radilo je se o vrlo maloj sumi novca. Nažalost, u to vreme naš NIS, koji je bio moj glavni sponzor i koji je hteo da me podrži, prodat je rusima tj. Gaspromu i tako je ceo projekat propao”.

Mnogima ostaje žal što te nikada nismo videli u Formuli 1, da li je ona za tebe sada završena priča?

Jako mi je žao mojih iskrenih fanova što nisam uspeo da se takmičim u Formuli 1. Njima za utehu jedino mogu da poručim da sam od prvih dana svoje profesionalne karijere znao vrlo dobro koje rezultate treba da postignem kako bih došao do nje i te rezultate sam uz velika odricanja u potpunosti ostvario”.
© Miloš Pavloviæ
Kako gledaš sada na to vreme, kada si mogao da biraš i izabereš italijansko državljanstvo, ali si se nadao da ce podrška iz Srbije doći?

Isto kao i u to vreme. Odanost prema svojoj zemlji nema cenu i ako u ovo stvarno veruješ, onda ovakav lični stav ostaje zauvek”.

Ove godine si se vratio na šampionski put, osvojio si dve titule u Lamborgini Super trofeju, kakav je osećaj ponovo biti najbolji?

Vrlo lep, mogu reći fantastičan, s obzirom na to da smo Eduardo i ja apsolutno prvi tandem koji je u ovome uspeo. Do sada su osvajali titule samo pojedinci”.

Kako je došlo do tvog ulaska u taj šampionat, mnoge je iznenadila vest da se takmičiš u njemu, ali ne i da se boriš za titulu?
© Miloš Pavloviæ
Prošle godine sam sa svojim sadašnjim timom u Monci vozio poslednju trku sezone u italijanskom Porše kupu. Pretpostavljam da sam tada dobro obavio svoj deo posla, s obzirom na to da je posle ove trke usledio sa njihove strane poziv da za njih u ovoj godini vozim gore pomenuti šampionat”.

Kakav je osećaj bio davati uputstva popularnom Stigu kada je vozio tvoj Lamborgini?

Ceo događaj bio je vrlo interesantan i zabavan. Stigu nisam kako mnogi misle, davao uputstva kako treba da vozi moj Lamborgini. Za samu vožnju njemu nije bila potrebna moja pomoć. Dao sam mu samo specifične informacije i procedure konkrektno mog trkačkog automobila koji treba da vozi. Svaki pojedinačni trkački automobil priča je za sebe, pogotovo kada iza svojih leđa imaš motor koji razvija 570 konjskih snaga sa pogonom na sva četri točka. Mislim da sam svoj deo posla uradio dobro, pošto Stig vozeći moj auto nije imao nijedan veći problem”.

Tokom godina, vozio si mnoge kategorije jednoseda, kada si imao ubedljivo najbolji osećaj za volanom svog automobila?
© Miloš Pavloviæ
Najsličnija kategorija Formuli 1 u kojima sam do sada vozio bila je neosporno GP2 serija. Ali, u njoj nisam mogao da se iskažem na pravi način jer sam vozio za tim koji je se bukvalno borio za goli opstanak u njoj. Ipak, i sa takvim timom uspeo sam da krenem sa pol pozicije 2008. godine na trci u Dubaiju. Moj start je bio bez greške i ubedljivo sam poveo trku. Tada sam imao stvarno najbolji osećaj i bio siguran da me na stazi niko ne može pobediti”.

Čuli smo da sarađuješ sa Poršeom u Italiji, u čemu se tačno sastoji tvoja uloga?

Posle prošlogodišnje trke u Monci, potpisao sam ugovor sa Poršeom o poslovno-tehničkoj saradnji. Tačnije, važne Poršeove klijente upoznajem sa novim modelima i dajem im uputstva kako se isti mogu bezbedno voziti. Ovaj ugovor mi puno znači, jer mi omogućava moju svakodnevnu materijalnu egzistenciju”.

Kakvi su tvoji dalji planovi? Prvo za narednu sezonu, da li ostaješ u Lamborgini Super trofeju ili imaš neke druge ponude?
© Miloš Pavloviæ
Jedino je sigurno da iduće sezone neću voziti u Lamborgini Super trofeju. Imam trenutno nekoliko vrlo interesantnih ponuda koje trenutno analiziram. Pored turing kategorija, ove godine postoji i mogućnost da se ponovo vratim u jednosede”.

Mnogi bi voleli da te u budućnosti vide u nekom od jačih šampionata, koliko je realno da za nekoliko godina voziš WTCC, DTM ili možda 24 časa Le Mana?

Kada možeš da voziš sa uspehom u bilo kojoj kategoriji auto-sporta, onda tvoj izbor kategorije zavisi pre svega od želje nekog tima iz gore navedenih kategorija da te ima u svojim redovima kao oficijalnog vozača. Voziti u ovakvim kategorijama ovo je jedini pravi način ako želiš da pobediš i osvojiš šampionat. Ako se ovo desi, sigurno ću sve uraditi da ukazano poverenje opravdam dobrim rezultatima”, rekao je Miloš Pavlović u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: