Nikola Jokić za B92: Košarku shvatam kao igru

Bez sumnje, centar Mega Leksa Nikola Jokić je jedan od igrača koji su obeležili dosadašnji deo sezone u ABA ligi. Jedan je od najzaslužnijih što izabranici Dejana Milojevića imaju šansu da se domognu plej-ofa, ali se time ne zanosi. Iako mnogi klubovi stoje praktično u redu za njega, svestan je da još mora da napreduje jer mu je tek 19 godina. To je bila samo jedna od tema novogodišnjeg intervjua koji je Jokić dao za B92, u kojem je otkrio još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 31.12.2014.

19:00

Default images

Mladi Somborac je zavoleo košarku zahvaljujući braći, koji su trenirali košarku i tako je krenula njegova priča.

Moja braća su zaslužna što sam zavoleo košarku. Išao sa na njihove utakmice, a kada sam dovoljno porastao, počeo sam da igram sa njima basket.. Tada nisam ni toliko pratio košarku, već sam gledao braću kada su igrali u Subotici i Vršcu. Kasnije sam pratio Medžika Džonsona, a sada volim da gledam snimke starijih košarkaša, posebno Hakima Olajdžuvona“.

Kada je još počinjao, nije ni pomišljao da košarka može da bude nešto čime će se ozbiljno baviti. Njegov pristup košarci se, kako kaže, nije promenio do danas.

Tada sam košarku shvatio kao igru, a tako je i sada. To me je dovelo tu gde sam sada. Ujedno mi je to mnogo pomoglo da napredujem jer me ne opterećuje, igram samo zato što volim. Praktično se igram košarke, ne osećam pritisak da nešto moram, sve je jednostavno“.
KK Mega Vizura/Jovan Azdejkoviæ
Mladi centar se u centru pažnje prvi put našao sredinom prošle sezone, kada je zasijao na Kupu Radivoja Koraća. Iako je praktično ta pažnja došla preko noći, za njega se ništa nije promenilo.

Ne utiču spoljni faktori toliko na mene, barem pokušavam da tako bude. Ne opterećujem se time da li sam odjednom postao nešto veliko ili postepeno, uostalom, nisam još, samo pokušavam da igram košarku, a u tome mi pomažu saigrači“.

Veliki plus je i to što Mega ima jedan od najmlađih timova u regionalnom takmičenju, pa su svi igrači približno istih godina i slično razmišljaju.

Dosta mi znači što imam saigrače približnih godina, imamo sličan mentalitet, na isti način shvatamo košarku. Sa nekim momcima sam prošle i pretprošle godine igrao u juniorskoj konkurenciji, mislim da imamo pravi timski duh“.

Ipak, saveti starijih košarkaša dosta su pomogli Jokiću, pre svega Ratka Varde, Novice Veličkovića i Bobana Marjanovića.
Starsportphoto
Mnogo su mi pomogli i Bobi i Varda. Jer, kada imaš jake duele na treningu, onda ti dueli na utakmici ne predstavljaju veliku pretnju. Uz Bobija i Ratka je tu bio i Novica, to je za mene veliko iskustvo i mnogo mi je značilo u mom napretku. Prošle sezone nisam bio među glavnim igračima, ali sam gledao od njih kako da se ponašam na terenu i kada je došao moj trenutak, to sam i iskoristio“.

Iskoristio je i svoju šansu, definitivno. Već u prvom kolu ABA lige, na utakmici sa MZT Skopljem, imao je sjajan indeks korisnosti 44, a potom je nastavio da niže dobre partije.

Što kaže Deki: ’Prošle godine si igrao malo, pa si igrao dosta dobro, sada igraš mnogo i ne možeš da igraš loše’. Dobio sam veliku priliku da budem prvi centar u mladoj ekipi u kojoj smo svi podjednaki. Imam i Dekija koji mi je pružio šansu i mislim da je koristim na dobar način“.

Njegove igre u dresu Mege nisu prošle nezapaženo, pošto po rečima njegovog menadžera Miška Ražnatovića, nekolicina španskih klubova praktično stoji u redu za njega. Međutim, Nikola za sada ne razmišlja da napusti Megu.
Starsportphoto
Ostaću u Megi koliko god treba da se razvijam. Jer, gde god da odeš, ti si gotov igrač, nema razvoja više. Po meni, jedino mogu da odem iz ličnih razloga, ako budem mislio da mogu individualno da napredujem. Ali, mislim da ću ostati ovde koliko mi je još ostalo da se razvijem, a tek onda planiram da odem negde drugde“.

Na pitanje o mogućnosti da pojača Crvenu zvezdu ili Partizan Jokić odmahuje glavom, a takođe priznaje i da će kada se odluči da napusti Megu, prednost imati evropski klubovi u odnosu na NBA ligu.

Mislim da neki domaći tim ne bi dolazio u obzir. Igram istu ligu kao Partizan i Crvena zvezda, ne bi bilo potrebe za tim. Što se tiče evropskih klubova i NBA, ako odeš u Ameriku kao mlad igrač, nećeš igrati. Možda ćeš se bolje razvijati nego u Evropi, ali ovde imaš šansu da se kroz igru razvijaš. I NBA i Evropa imaju i svoje prednosti i mane, ali kada bih ja birao, mislim da bih se odlučio da pre odem negde u Evropu, da se razvijem, pa onda tek u NBA, ako Bog da“.

Mladi Somborac je proteklog leta izabran kao 41. pik na NBA draftu od strane Denver Nagetsa, ali po njegovim rečima, to mu ne znači mnogo.
Starsportphoto
Spavao sam tokom drafta, nisam ga ni gledao. Izaberu te samo jednom i jeste velika stvar, ali ja od toga nemam ništa, osim da Nagetsi imaju pravo na mene ako odlučim odem u NBA. Za nas koji već igramo košarku profesionalno to nije posebno velika stvar, veća je za momke koji dolaze sa koledža“.

Mega je u dosadašnjem delu sezone zabeležila sedam pobeda i osam poraza i drži sedmo mesto na tabeli ABA lige. Tim je dosta napredovao od prošle sezone, ali uvek postoji to ’ali’.

Mi smo malo i nezadovoljni, mogli smo mnogo bolje. Možda nas je neiskustvo koštalo u nekim situacijama, ali mislim da smo i tada mogli da iskoristimo svoju mladost i brzinu i agresivnost i da ostvarimo pobedu, ali pokušaćemo da se vratimo na taj svoj cilj i da budemo u gornjem delu tabele. Cilj je da budemo na ’fajnal foru’, jer Deki uvek kaže da cilj ne treba da nam bude nešto malo, ali videćemo dokle ćemo dogurati“.

Od početka sezone, Jokić ima prosečan indeks od 22,6 po utakmici, što samo govori u prilog tome da je trenutno jedan od najboljih igrača u ligi. Ipak, na pitanje kojom svojom partijom je najviše zadovoljan, izdvaja utakmicu sa Olimpijom, kada je imao indeks šest, ’samo’ pet poena, šest skokova i četiri asistencije.
Mega Vizura/Jovan Azdejkoviæ
Rekao sam Dekiju da sam većinu naših utakmica bio loš. Najbolju utakmicu sam, po meni, odigrao protiv Olimpije, kada sam dao pet poena, ali sam se osećao agresivno, znao sam da moja ekipa igra odlično, i ta utakmica mi je cilj, da se tako osećam tokom cele sezone“.

Zbog njegovih igara, mnogi očekuju da će se Jokić naći na širem spisku Aleksandra Đorđevića za Evropsko prvenstvo naredne godine. Centar Mege trenutno o tome ne razmišlja, ali se rado seća srebra koje je osvojio sa juniorskom reprezentacijom na Svetskom prvenstvu u Pragu, a san mu je da se jednog dana nađe i u seniorskom nacionalnom timu.

To je moja prva i jedina medalja. Nije da očekujem poziv selektora, ali ako se desi, desi se. Na mojoj poziciji svi igrači igraju sjajno u svojim klubovima u ovom trenutku. Iskreno, ne očekujem ništa, ali ako me pozove selektor, odazvaću se sigurno“, rekao je Nikola Jokić u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: