Andrea Arsović za B92: Ponosna jer sam prva obezbedila OI

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Andrea Arsović prvi je predstavnik Srbije koji je obezbedio plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Ona je do vize za Brazil došla osvojivši peto mesto na Svetskom prvenstvu u Granadi u disciplini vazdušna puška 10 metara ukupnim skorom od 143,3 kruga. Arsovićeva je u intervjuu za B92 rekla da je ponosna jer je prvi sportista iz Srbije koji se plasirao na Olimpijske igre…

Izvor: Maja Nikoliæ

Utorak, 30.12.2014.

22:00

Default images

Za nju je 2014. bila izuzetno uspešna. Kvota za Rio, Kristalni srebrni globus na Svetskom kupu u Azerbejdžanu, bronza sa Svetskog kupa u Minhenu, ekipno zlato i srebrna medalja na Evropskom prvenstvu u Moskvi, samo su neka odličja koje je ove godine Andrea osvojila na međunarodnim takmičenjima.

Veliko opterećenje je palo sa mojih leđa jer je cela sezona bila posvećena baš tom takmičenju i osvajanju kvote. Drago mi je što sam uspela, ponosna sam što sam prvi sportista iz Srbije koji se plasirao na Olimpijske igre. Moja disciplina će biti prva koja će se održati, tako da sve nekako kreće od mene. Ipak, mnogo je rano da pričam o bilo čemu, jer imam još skoro dve godine do takmičenja, drugi sportisti još nisu ni imali priliku da ostvare plasman. Dug je put koji treba da se pređe do Olimpijskih igara”.

Arsovićeva veruje da će i drugim kolegama iz reprezentacije njen uspeh biti motiv više u predolimpijskoj godini.

Što se tiče mog sporta svi smo jako složni i uvek jedni druge podržavamo,tako je bilo i za ovo takmičenje. Pomoći ću im na bilo koji način, koliko god bude trebalo. Sigurno će im moj plasman biti dodatni mtiv, cilj nam je da obezbedimo što više viza za Rio, u Londonu nas je bilo sedmoro, sada će nas možda biti još više, bićemo srećni ako u tome uspemo”.

Andrea kaže da je 2014. za nju u isto vreme bila i najteža i najlepša godina, ali željna je uspeha i u narednoj.
Ovo je bila najteža sezona za mene, ali i najlepša. Najteža, jer sam imala mnogo priprema, bila sam odvojena od porodice, sa druge strane znala sam za šta se spremam, koji mi je cilj. Teško mi je legla ova godina, ne znam zašto, nije mi prijalo, ali sav trud i rad i svakodnevna odricanja su se isplatili. Bilo je mnogo lepih trenutaka, medalja. Nadam se da ću nastaviti ovaj niz jer sam i dalje gladna novih pobeda, uspeha. U 2015. imam osam najvećih takmičenja, na kojima zaista želim da dominiram, pogotovo na Evropskim igrama koje se prvi put održavaju, predstavljaćemo Srbiju i to je još jedan dodatni motiv”.

Streljaštvo je specifičan sport, a Andrea je istakla šta je u njenom poslu potrebno da bi se ostvario uspeh.

Oko sebe imam divan tim, pored trenera Dragana Donevića koji me odlično poznaje, svi su posvećeni, tu je i psiholog, jer je naš sport specifičan i bez pomoći sportskog psihologa sigurno ne bih ni uspela. Ove godine mi pripreme nisu odgovarale, nadam se da će sledeće biti bolje, da ću biti motivisana i da neću osetiti napor. Svakodnevno iscrpljivanje na kraju ili vam pomgne ili ne. Posle godina iskustva znam i da preokrenem sve u svoju korist, pa se nadam da će tako biti i ubuduće”.

Srpska reprezentativka se za streljaštvo odlučila na nagovor druga, prethodno se bavila plesom i folklorom, ali joj je ovaj sport brzo ušao pod kožu.
Pre nego što sam počela da se bavim streljaštvom išla sam na ples i folklor, tipične ženske sportove. Za streljaštvo sam čula još 1996. godine kada je Aleksandra Ivošev na Olimpijskim igrama osvojila medalju, znala sam i za Jasnu Šekarić, ali mi je uvek streljašvo zvačalo kao muški sport. Međutim, drug me je naterao da krenem sa njim posle nekih mesec dana nagovaranja. Pristala sam, ali samo da odem prvi put da vidim kako to izgleda. Privuklo me je što je bio mnogo više devojčica nego dečaka mog uzrasta i iz drugih škola i onda sam krenula čisto zbog društva. Počela sam da dolazim redovno, svidelo mi se. Krenuli su i rezultati i tako sam ostala, brzo mi je ušlo pod kožu, videla sam da potpuno mogu da budem deo toga i da se u ovom sportu najbolje osećam, potpuno sam slobodna, da sam to ja. Usledile su obaveze u reprezentaciji, to je bio dodatni motiv i definitivno sam odlučila da ostanem u streljaštvu”.

Srbija je ove godine ostvarila uspehe u pojedninačnim sportovima, osim u streljaštvu, osvajale su se medalje u pivanju, kajaku, atletici. Arsovićeva kaže da joj je veoma drago zbog toga i ističe podršku koju sportisti imaju od Ministartva omladine i sporta, kao i Olimpijskog komiteta.

Pratim sve sportove, nemam nijedan koji baš određeno pratim. Drago mi je što su mali sportovi, koji nisu toliko popularni, napredovali, što imaju odlične rezultate. Zaslugu za to moramo da damo Ministarstvu omaldine i sporta i Olimpijskom komitetu koji već šest godina unazad imaju lep sistem, “mali” i pojedinačni sportovai su podržani. Imali smo priliku da putujemo i spremamo se tamo gde je bilo potrebno. To nam je zaista pomoglo jer smo znali da imamo njihovu podršku, imali smo obezbeđene finansije kojima smo sve mogli da pokrijemo. Zbog toga smo i napredovali, jer kada znate da država i ministri stoje iza vas to je dodatni motiv, koji u radu može samo još da pomogne”, rekla je Andrea Arsović za B92 i svim sportistima poželela mnogo sreće, uspeha i medalja u narednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: