Ken Blok: WRC je nešto najstrašnije

Ken Blok. Prvo što nekome pada na pamet su sve ludosti koje je izveo. Mnogi ga zovu reli vozačem, što on i jeste na neki način, ali je ipak više neko ko zna dobro da vozi, voli da se zabavlja i oduševljava ljubitelje dobrih automobila. Najpoznatiji je po Džimkani, nedavno se okušao na istoj stazi sa Valentinom Rosijem, i upravo o tome je pričao tokom susreta sa novinarima u Monci, gde je bio i B92...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 28.12.2014.

19:46

Default images

Blok je ove godine prvi put učestvovao na Monca reliju, na kojem je na kraju pobedio Robert Kubica, ispred Rosija, ali iako nijednog trenutka nije uspeo da im pripreti, kaže da je uživao.

Monca reli mi je oduvek izgledao sjajno, posebno što na njemu učestvuje Valentino, a šansa da se trkam sa njim se ne propušta. Što se samog relija tiče, ja nisam vozač za stazu, tokom većeg dela karijere sam vozio po šljunku i to mi se sviđa, pa imam problema da nađem pravo podešavanje, da nateram automobil da funkcioniše onako kako bih ja želeo, ali zabavno je i uživam“.

Susret na stazi između Bloka i Rosija mnogi su dugo čekali, ali na kraju je pravi okršaj izostao. Međutim, van staze, njih dvojica su se po rečima američkog vozača dobro zabavili.

Valentino i ja smo se sreli nekoliko puta i svaki put smo pričali o reliju i Džimkani, on zaista to voli. I svaki put ja pokušavam da pričam o Moto GP šampionatu, ali on više želi da priča o reliju. Ne družimo se mnogo, ali je on sjajan momak, uživam kada se sretnemo i što mogu da se borim sa njim na stazi. Voleo bih da sam mu bliži po brzini“.
Marian Chytka/Monster Energy
Na pitanje B92 šta je najstrašnije što je doživeo u životu, Blok je izdvojio udes u Portugalu 2011. godine, kada je zajedno sa svojim suvozačem završio u bolnici.

Najstrašniji su verovatno etapni reliji, posebno u Svetskom reli šampionatu, to je bilo veoma zabavno iskustvo za mene, ali nažalost nisam dobio šansu da se potpuno posvetim tome i dođem do samog vrha. Imao sam jedan udes, koji je bio zaista strašan i to je verovatno nešto najstrašnije što sam doživeo“.

Blok je postao poznat kao jedan od suvlasnika kompanije DC, ali se vremenom probio i u reliju i kaže da mu ta ideja nije došla odjednom.

Veliki sam fan relija, još od malena, i najveća inspiracija mi je oduvek bio Kolin Mekre. On je bio neverovatan talenat, uradio je mnogo više nego što bih ja mogao i da pomislim, voleo bih da sam imao njegov talenat. I voleo bih da sam bio na njegovom mestu“.
Marian Chytka/Monster Energy
Najbolji rezultat u Svetskom reli šampionatu Blok je ostvario prošle godine u Meksiku, kada je zauzeo sedmo mesto. Iako već sedam godina sporadično vozi na najtežim svetskim relijima, postoji nešto što mu i dalje teško pada.

Najteži su mi bili podaci za svaki specijal. Idete na toliko relija tokom godine i kada ste na nekom prvi put, morate da krenete od nule. I kada to radite samo povremeno, teže vam je, a potrebne su godine iskustva i odlaska na sve te relije da biste usavršili to. A ja nikada nisam dobio priliku. Mogu da vozim automobil dovoljno dobro, ali mi je to bio problem“.

Na pitanje u čemu se najviše pronalazi, da li su to zabavne stvari kao Džimkana, relikros ili reli, američki šoumen je rekao:

U srcu sam takmičar, volim sve čime se bavim, o tome sam sanjao, ali su automobili toliko dobri, da je teško raditi zabavne stvari sa njima van relija. Bio sam razočaran što sam ranije tokom karijere shvatio da takve automobile mogu da vozim samo na reliju. Zbog toga mi je Džimkana zabavna i imam sreće jer mogu da se takmičim na najvišem nivou, ali i da se igram u tim automobilima. Voleo bih da vozim relikros, uz malo WRC relija i Džimkanu“.
Marian Chytka/Monster Energy
Do sada je snimljeno sedam Džimkana, ali je poslednja izazvala najviše pažnje zbog Mustanga iz 1965 koji je Blok vozio tokom snimanja.

Bilo su potrebne dve godine za razvijanje automobila od koncepta do završenog proizvoda, ne pričamo o ceni, bio je skup. Izgradili smo Mustang '65 kojem smo pomerali motor da bi mi odgovarao, to se desilo samo jednom, ali je to najzabavniji automobil koji sam u životu vozio. Taj model je napravljen samo za taj video, ali sam siguran da ću još nešto raditi sa njim“.

Ono što je mnoge najviše zanimalo je koliko je guma potrošeno tokom snimanja Džimkane, a Blok je to rado otkrio.

Džimkanu smo snimali u Los Anđelesu pet dana i potrošili smo 40 guma, ne trošimo ih potpuno, već čim je jedan set odradio svoj posao, stavljamo novi. Imam sreću što imam dobrog sponzora, jer Pireli radi sjajan posao da bismo se mi zabavili“.
Gigi Soldano/Monster Energy
Na još jedno pitanje B92 - da li je razmišljao o Džimkani na snegu, Blok je odgovorio:

Džimkana na snegu bi bila sjajna, čak sam razmišljao o tome iz svih uglova, ali najveći problem su vremenski uslovi. Snimanja su veoma skupa, a odrađujemo ih u Los Anđelesu ili San Francisku baš zbog lepog vremena i snimatelji ne moraju da putuju daleko. Voleo bih jednog dana da to uradim, videćemo da li ćemo uspeti. Najgore oko toga je kada sve postavite, a onda pada sneg dve nedelje i ne možete da uradite ništa i svi sede. Treba sve pogoditi, a i budžet igra veliku ulogu u svemu tome“.

Za kraj, Blok je otkrio šta je za njega strah.

Volim strah. Volim da kažem da ako se ne plašite, niste dovoljno brzi. Uživam u traženju granica, posebno u trkačkom automobilu, a i šta vi sve možete. Strah je granica vaših sposobnosti“, rekao je Ken Blok. Na našem sajtu možete da pronađete i ekskluzivni mini intervju sa Valentinom Rosijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: