Suzi Volf za B92: Formula 1 više nije muški svet

Za sebe kaže da je normalna devojka koja voli da provodi vreme sa svojim suprugom i drugaricama, ali se sve to menja onog trenutka kada se nađe na stazi. Suzi Volf postala je proteklog leta prva žena koja je vozila bolid Formule 1 posle više od 20 godina, pošto joj je priliku ukazao Vilijams, a ona je tada bila samo dve desetinke sporija od timskog kolege Felipea Mase. U ekskuzivnom intervjuu za B92, Volfova je pričala o tome kako se baš odlučila da se bavi auto-moto sportom, koliko su se stvari promenile u Formuli 1 poslednjih godina, a otkrila je još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 19.11.2014.

19:00

Default images

Volfova je iz Škotske, a auto-moto sport je zavolela uz oca, koji je imao radnju za motore. Međutim, presudnu ulogu i nesvesnu je imao svetski šampion iz 2009. godine Dženson Baton.

Počela sam da se trkam sa devet godina, ali tada ne razmišljate o nekoj karijeri ili budućnosti uopšte, samo živite u tom trenutku. Volela sam karting, takmičenje i adrenalin i prva ideja da bi to mogla da mi bude karijera pojavila se kada sam imala 13-14 godina. Bila sam na trci Formule 3 u Doningtonu, na njoj je pobedio Dženson Baton, koji je tada bio mladi talentovani vozač, a kada je on stigao do Formule 1 shvatila sam da to može da bude i realnost“.

Zanimljivo, Volfova kao klinka nije sanjala da bude kao neki od vozača Formule 1, ali joj je idol bio jedan legendarni motociklista.

Nije bilo vozača na koje sam želela da se ugledam jer nije bilo žena koje su bile uspešne u to vreme. Čak sam više pratila Moto GP šampionat nego Formulu 1, ali sam oduvek volela auto-moto sport, jer sam ipak iz Škotske. Kevin Švanc je u to vreme bio moj veliki heroj“.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Upravo zbog toga što nema mnogo žena u auto-moto sportu, 31-godišnja Suzi je imala znatno teži put da se probije. Vozila je britansku Formulu Reno i Formulu 3, da bi je svi zapazili u Šampionatu nemačkih turing automobila (DTM).

Možete da zamislite kako mi je bilo tada. Bila sam devojka u roze automobilu. Nije postojala mogućnost da ne budem primećena. Plavuša u roze automobilu, to je bilo grozno za mene, ali to nije bilo bitno. Bitno je bilo da sam ja pokazala da mi je tu bilo mesto“.

Volfova je čak uspela da dođe i do bodova u tom šampionatu, ali je istakla da nije bila u potpunosti zadovoljna svojim rezultatima. Ipak, kaže da je u toj sredini postala bolji vozač, a odlučila je da joj kaže zbogom kada je dobila priliku u Vilijamsu.

Zahvalna sam na vremenu u DTM-u, jer sam zahvaljujući tom periodu postala vozač kakav sam sada. Naučila sam mnogo, imala sam sjajne timske kolege, ali nisam imala uspehe kakve sam želela. Mogla sam da nastavim, ali je deo mene bio svestan da postoji mogućnost da uradim nešto više. Znala sam da sam stigla do zida, a kada vam se zatvore jedna vrata, druga se otvore, bilo je teško doneti odluku, ali se ispostavilo da je bila ispravna“.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
To nešto više, kako sama kaže, bila je Formula 1. Njen suprug Toto Volf, sadašnji prvi čovek Mercedesa, imao je tada udela u Vilijamsu, ali su iz britanskog tima poručili da Suzino angažovanje nema veze sa tim. Volf je otišao iz tima pre skoro dve godine, ona je ostala i na stazi pokazala da je svoje mesto zaslužila.

Bilo je i teških trenutaka, jer ne misle svi u ovom padoku da bi žene trebalo da voze u Formuli 1, ali se ne obazirem na tuđa mišljenja jer ga svi imaju. Uvek će biti i onih koji su uz tebe i onih protiv, samo moraš da nastaviš svojim putem i pratiš svoje snove. Kada sam na stazi svi znaju da sam tu i da sam žensko. Ali, ja želim da pokažem da to nije važno. Jer, ako sam poslednja, bez obzira na pol, neću napraviti korak napred u svojoj karijeri. A da imam 50 miliona funti u džepu sigurno ću dobiti mesto u nekom timu, bilo da sam žensko ili muško. Uvek će biti trenutaka kada ću se izdvajati. Da ima deset devojaka u Formuli 1 ne bi bio takav slučaj, jer ne bih bila jedina. Svako u glavi treba da ima da su bitni rezultati, a ne pol“.

Formula 1 je ranije definitivno bila potpuno muški svet, ali se situacija menja. Kler Vilijams i Moniša Kaltenborn vode Vilijams i Zauber, a Suzi je dobila priliku na stazi.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Formula 1 i auto-moto sport generalno jesu muški svet, ali se to poslednjih godina menja. Sve je više žena u ovom sportu, eto Kler Vilijams praktično vodi ovaj tim. Mislim da je to ranije bio muški svet, ali više nije. Za mene je bilo teških trenutaka, ali nisam nijednog momenta želela da pokažem šta žene mogu da učine u auto-moto sportu, već šta ja sama mogu i da bude najbolja što mogu na stazi. Kada ste na stazi, u bolidu, sa kacigom, ono što je ispod nije važno, važno je ono što radite na njoj. Bez obzira na pol dok god možete da se dobro pokažete na stazi, uvek ćete napredovati“.

Volfova je vozila za Vilijams na slobodnim treninzima u Britaniji i Nemačkoj. I dok je na „Silverstonu“ njen bolid stao već posle četiri kruga, na „Nirburgringu“ je imala 15. vreme i bila je sekundu i po iza Nika Rozberga u Mercedesu na čelu, a dve desetinke sporija od Mase.

Mnogo više mi je taj trenutak značio kao vozaču jer je to bio korak napred u mojoj karijeri, bila je to moja prilika. Videla sam to kao šansu za Suzi Volf, a ne za žene u auto-moto sportu posle 20 godina. Ponosna sam što sam deo ovog tima i ponosna sam što sam odradila dobar posao na stazi. Naravno, moj glavni cilj je bio da budem što bliže Felipeu i da pomognem timu koliko god mogu. Nisam želela da brinem o pažnji medija koja me je okruživala tih dana i svemu onome što drugi misle. Tim je bio zadovoljan i to je najvažnije. Oduvek sam govorila da se ovim ne bih bavila da ne mislim da sam dovoljno dobra. Pritisak je bio ogroman, posebno jer sam na Silverstonu imala velike probleme, pa sam znala da moram da se pokažem na Hokenhajmu. Tim je odradio sjajan posao, samo sam izašla na stazu i odradila dobar posao i pokazala šta mogu“.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Suzi je svesna da će priliku da vozi na nekoj trci teško dobiti, ali ne odustaje.

Mislim da sam na taj način napravila korak napred, ali je ovo komplikovano okruženje. Tim ima dvojicu sjajnih vozača, Felipea i Valterija, i teško ću dobiti priliku, ali ja verujem da ako nastavim sa vrednim radom prilika će doći. Na meni je da je ugrabim“.

Pored tima, Suzi je, očekivano, pred izlazak na stazu imala podršku i svog supruga, koji je pomno pratio šta rade njegovi vozači, ali i ona. Po njenim rečima, njegova podrška nema cenu, ali je ona bila ta koja je morala da pokaže da vredi.

Toto mi je velika podrška. Prva ću uvek reći da sam srećna što imam njega, jer je on moj najveći navijač, ali ujedno i kritičar. On zna kakav je ovo svet, bio je svestan da ako ne odradim dobar posao to će biti verovatno poslednji put da ću se naći za volanom bolida u Formuli 1. I ja cenim to, jer zna koliko je teško. Dan pre treninga rekao mi je da ne postoji druga opcija osim da odradim dobar posao sutradan i mislim da sam zbog toga veoma srećna. On nije taj koji mi pomaže na stazi, nije on u bolidu. On može da mi pomogne koliko god može kao suprug, a na meni je da se pokažem na stazi“, rekla je Suzi Volf u intervjuu za B92.

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa Danijelom Rikardom, Miodragom Koturom i Danilom Kvjatom, a narednih dana očekuje vas i razgovor sa Valterijem Botasom.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: