Brajan Robson za B92: Vidić je legenda Junajteda

Nemanja Vidić je legenda Mančester Junajteda, kaže u intervjuu za B92 Brajan Robson, još jedan igrač sa istim statusom.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

20:30

Default images

„Captain Marvel“ je tokom 13 sezona predvodio Junajted i nosio kapitensku traku u klubu i reprezentaciji.

Retku priliku da ga intervjuišemo dobili smo zahvaljujući saradnji sa Eurobank, koja je partner mančesterskog kluba i prva u regionu izdaje Manchester United Paypass MasterCard platne kartice.

Nemanja Vidić je imao ogroman uticaj na Mančester Junajted – on je jedan od ključnih razloga zbog kojih smo osvojili toliko trofeja! Imamo veliku podršku navijača u Srbiji zbog uspeha koji je Nemanja ovde imao. Zaista je zadužio Mančester Junajted i biće upamćen kao legenda. Poslednji put smo se videli kad se snimao promo za Eurobank platnu karticu i super smo se proveli”.

Vidićev izostanak oseća se u Junajtedovoj igri ove sezone, ne samo zbog kvalitetne igre, već I liderstva, koje nedostaje odbrani “crvenih đavola”.

Iznenadio sam se kad je prešao u milanski Inter. Smatrao sam da ima još mnogo toga da pruži, još uvek je u ranim tridesetim. On je sjajan vođa, veoma dominantan u odbrani i jako će nam nedostajati”, kaže Robson.
Beta/AP Photo

Čak i na ovim prostorima mnogi se ne sećaju da je prvi stranac (van Britanije) u Mančester Junajtedu tamo stigao iz – Crvene zvezde. Nikola Jovanović (Cetinjanin koji je karijeru počeo u Budućnosti) stigao je na Old Traford godinu dana pre Robsona (ponikao u Vest Bromu) i ostao u klubu više dve i po sezone.

Nikola Jovanović? Da, dobro ga se sećam. Veoma dobar igrač, sjajan momak, uvek nasmejan i pravi profesionalac. Nažalost, nije uspeo u Mančester Junajtedu ali znam da je nastavio karijeru na drugom mestu i da je uvek igrao odlično“.

Prelazimo na aktuelna zbivanja u klubu sa Old Traforda. Ekipa je u sezonu ušla posle furioznih priprema, na kojima je pobedila sve po redu, ali je u prvim takmičarskim mečevima naišla na velike probleme. Posle nekih neočekivanih poraza tim se stabilizovao i utisak je da će se ove godine boriti za mesto u Ligi šampiona.

Mislim da je to realan izazov. Ekipa je sve bolja. Dug put je još pred nama, ali bi cilj trebalo da nam bude ulazak u 4 najbolja tima. Konkurencija u Premijer ligi je veoma jaka tako da neće biti lako, ali imamo neke sjajne igrače i možemo da se borimo za jedno od mesta koje vodi u Ligu šampiona”.

Ako je Vidićev odlazak ostavio rupu u odbrani, ona na sredini terena nije adekvatno popunjena već više od pola decenije. Robson je igrao upravo na tom mestu i Mančester Junajtedu nedostaje upravo takav fudbaler.

Voleo bih da sam još uvek dovoljno mlad da mogu da igram ali, nažalost, noge mi ne dozvoljavaju!  Bilo bi lepo opet izaći na teren, ali trenutno mi je potrebniji krevet nego fudbal”, kaže legenda, koja je u dresu Junajteda odigrala 461 utakmicu i dala 99 golova.

Tokom većeg dela osamdesetih i ranih devedesetih slavna Junajtedova sedmica bila je stalno Robsonovo vlasništvo. Pre toga nosile su je legende Džordž Best i Stiv Kopel, posle njega Erik Kantona, pa Dejvid Bekam i Kristijano Ronaldo. Sada je ona na leđima Anhela di Marije.

On je fantastičan talenat i uživam da ga gledam. Veoma je brz, odlično dribla, veoma je vešt i ima veliki uticaj na terenu. U ovom klubu su broj 7 oduvek nosili sjajni igrači i on može da se pokaže jednako uspešnim kao prethodnici“, smatra Robson.

Da se zadržimo na nečemu sličnom, Robsonov nadimak u igračkim danima bio je „Captain Marvel“, jer je na terenu besprekorno vodio klub i reprezentaciju. Prvi put od kasnih osamdesetih isti igrač je kapiten Mančester Junajteda i Engleske – to je Vejn Runi. Pitali smo Robsona da li je on dobar izbor.

 

Beta/AP Photo/Jon Super
Jeste, zato što Vejn ima ogroman uticaj na terenu. On odlično motiviše saigrače, pogledajte samo njegovu reakciju kad primimo gol, uvek pokušava da podstakne druge da se vrate u igru. On od svoje šesnaeste godine igra u vrhunskom fudbalu i veoma je iskusan, a to pomaže“.

Runi je blizu obaranja rekorda koji drži ser Bobi Čarlton po broju postignutih golova, i za klub i za reprezentaciju, a tek je napunio 29 godina.

„On je sjajan strelac i može da nastavi da obara rekorde. Seéam se kad je postigao het-trik u Evropi još dok je bio veoma mlad (na debiju za klub protiv Fenerbahčea 2004), tada smo svi znali da će doneti veliki uspeh ovom klubu“.

Robson je bio kapiten engleske reprezenacije 1990. godine kada je stigla do polufinala Svetskog prvenstva. Gordi Albion je ostvario isti uspeh na Evropskom prvenstvu 1996, ali od tada nije uspeo da prođe dalje od četvrtfinala.

„Engleska je oduvek stvarala odlične igrače i očekivanja navijača i medija su uvek visoka. Pritisak koji stvara činjenica da igrate za Englesku je ogroman. Sve smo bolji sa Rojem Hodžsonom i možemo dobro da prođemo na narednim prvenstvima – ima mnogo mladih talenata u timu. Teško je precizno reći zašto tim nije ispunjavao očekivanja u prošlosti; brojni faktori su tome doprineli“, zaključuje za B92 Brajan Robson.

Razgovor B92 sa Brajanom Robsonom omogućio je Eurobank

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: