Markus Vilijams za B92: Zvezda i ja smo savršen spoj

Bez sumnje, on je jedan od najzaslužnijih za odlične igre košarkaša Crvene zvezde od početka sezone. Njegova mogućnost da razigra saigrače je možda upravo ono što je ‘crveno-belima’ falilo poslednjih godina. Kaže da mu je zabavno u Zvezdinom dresu, a zabavno je i njegovim saigračima i navijačima. U intervjuu za B92 Markus Vilijams je otkrio kako se snašao u Beogradu, kako se oseća kao deo tima ‘crveno-belih’ i još mnogo toga…

Nina Kolundžija Srbija
Podeli

Ne tako često dešava se da igrač sa Zapadne obale Sjedinjenih Država završi na drugoj obali, ali je upravo takav slučaj sa Vilijamsom, koji je košarkom ozbiljno počeo da se bavi na Univerzitetu Konektikat.

I ja sam se često pitao kako sam završio na Konektikatu, a iz Los Anđelesa sam. Međutim, Konektikat je poznat kao jedan od najboljih koledža za košarkaše. Želeo sam da odem tamo i pokušam da ostvarim svoje snove. Mislim da je rivalstvo ‘Istoka’ i ‘Zapada’ počelo zbog toga što se drugačija košarka igra u Los Anđelesu i Njujorku. Igrači iz Njujorka su čvršći, više tipovi uličnih košarkaša, a sa zapada su klasični šuteri. Mislim da je zbog toga počelo rivalstvo”.

U timu Crvene zvezde za saigrača upravo ima jednog igrača sa Istočne obale – Čarlsa Dženkinsa.

Čarls i ja smo veoma bliski, mnogo se zabavljamo, razgovaramo svaki dan. Mnogo mi je pomogao da se priviknem na grad i bolje upoznam klub i Beograd. Najviše vremena provodim sa njim. Igramo igrice, gledamo serije, utakmice. Slobodno vreme uglavnom provodim sam ili sa Čarlsom i Jakom”.

Ali, vratimo se na vreme pre Crvene zvezde, kada je branio boje Unikahe i Lokomotive Kubanj i imao drugačiju ulogu nego što je sada slučaj.

Mislim da smo imali snažne ekipe, na svakoj utakmici je neko mogao da postigne 20 i više poena. Nije bilo potrebe da lopta stalno bude kod mene. U timu je tada bio Derik Braun, Kalnijetis, Kruno Simon... Imali smo igrače koji mogu da šutiraju. U Unikahi sam imao veće zahteve od trenera, više je lopta bila u mojim rukama”.

Po dolasku u Zvezdu, Vilijams se istakao kao pravi vođa tima, koji je ‘crveno-belima’ mnogo falio posebno prošle sezone.

Nikada nisam imao ovako veliku ulogu. Trener mi ne govori ni da šutiram, niti da asistiram... Konačno smo shvatili kakav smo tip ekipe. Pokušavam da uposlim saigrače kad god je to moguće”.

Osim po tome što je lider tima, još jedna stvar je drugačija u odnosu na neke bivše klubove.

Nikada nisam bio najstariji član ekipe gde god sam igrao. Zabavno je”.

Mnogi kažu da njegove lopte imaju oči, a on to komentariše ovako:

Mislim da je više stvar u tome da znaš gde se saigrač nalazi na terenu. Upoznajemo se svaki dan više, sada znam ko će koji napad da preseče, znam ko stoji na liniji za tri poena, ko hvata loptu bolje od onog drugog. Učim šta ko od njih može da uradi i pokušavam da im dodam loptu u što boljoj situaciji, obične asistencije, bez gledanja, bilo kakve”.

Američki košarkaš je Zvezdu upoznao prošle godine u Evroligi, a kada je proteklog leta stigla ponuda, nije se mnogo razmišljao.

Mnogo je uticao razgovor sa mojim menadžerom. Rekao mi je da je ekipa mlada, ali da ima mnogo dobrih igrača. Proučavao sam roster, video da ima nekoliko momaka od prošle sezone i mislim da je bila savršena prilika da pomognem ekipi koliko god mogu. Mislim da smo savršen spoj, svojim iskustvom mogu da pognem mladim igračima i ovi mladi igrači meni pomažu”.

Što se tiče života u Beogradu, Vilijams kaže da najviše želi da se fokusira na utakmice, ali da će pokušati da bolje upozna grad kada bude imao malo vremena.

Nisam još dovoljno dugo ovde da bih imao svoje omiljeno mesto. Pokušavam da obiđem grad koliko mogu, idem po restoranima. Međutim, najčešće ostajem kod kuće. Želim da se fokusiram, da budem spreman za utakmice. Naučio sam nekoliko reči. I ranije sam igrao sa igračima sa ovog područja, srpskim i hrvatskim košarkašima. Znam nekoliko reči, ali ništa vredno pomena”, rekao je Markus Vilijams u intervjuu za B92.

Sportski intervju

Valteri Botas za B92: Još ne zaslužujem poređenje sa Mikom

Mnogi ga porede sa Mikom Hakinenom, ali on ističe da još to ne zaslužuje. Kaže da su titule merilo u Formuli 1 i da će tek kada osvoji jednu moći da kaže da je barem malo prišao legendarnom sunarodniku i dvostrukom svetskom šampionu. Posle ne toliko zapažene debitantske sezone, Valteri Botas je uspeo da zasija tokom ovogodišnjeg šampionata Formule 1 i uz Danijela Rikarda predstavlja jedno od najvećih iznenađenja. Mladi Finac je u ekskuzivnom razgovoru za B92 otkrio da li je Formula 1 sve ono o čemu je sanjao, ali i još mnogo toga...

Sportski intervju nedelja 23.11. 10:00 Komentara: 11

Suzi Volf za B92: Formula 1 više nije muški svet

Za sebe kaže da je normalna devojka koja voli da provodi vreme sa svojim suprugom i drugaricama, ali se sve to menja onog trenutka kada se nađe na stazi. Suzi Volf postala je proteklog leta prva žena koja je vozila bolid Formule 1 posle više od 20 godina, pošto joj je priliku ukazao Vilijams, a ona je tada bila samo dve desetinke sporija od timskog kolege Felipea Mase. U ekskuzivnom intervjuu za B92, Volfova je pričala o tome kako se baš odlučila da se bavi auto-moto sportom, koliko su se stvari promenile u Formuli 1 poslednjih godina, a otkrila je još mnogo toga...

Sportski intervju sreda 19.11. 19:00 Komentara: 16