Nikola Kalinić za B92: Mundobasket uvertira za Zvezdu

Košarkaši Crvene zvezde novu sezonu započinju u petak duelom sa Levskim u ABA ligi, a jedan od igrača od kojih se najviše očekuje sigurno je Nikola Kalinić. Mladi krilni košarkaš u redove ‘crveno-belih’ stigao je tokom leta iz kragujevačkog Radničkog, a novim saigračima priključio se po završetku Svetskog prvenstva u Španiji, na kojem je osvojio srebro sa našom reprezentacijom. Kalinić je u intervjuu za B92 rekao da ne želi da obećava, ali da se nada da će u dresu Zvezde nastaviti sa uspesima, koje je započeo kao član ‘orlova’.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 01.10.2014.

13:00

Default images

Kalinić se ‘crveno-belima’ priključio tek nedavno, još se upoznaje sa saigračima, ali veruje da će tim veoma brzo uspeti da se uigra.

Desetak dana radim, trudim da se što brže uklopim. Sada sam barem malo iskusniji, jer mi je prošle godine, kada sam stigao u Radnički bilo baš teško posle obaveza sa reprezentacijom. Sada mi je malo lakše jer znam mnogo momaka iz reprezentativnih selekcija, kao i prethodnih klubova, i mislim da će ovo kraće da traje i da ćemo što je brže moguće da izgledamo baš dobro. Naravno, svi moraju svi da imaju razumevanja i strpljenja, Jović i ja smo stigli pre desetak dana, Blažič se kasno pridružio, čak je i kapiten Luka Mitrović kasnije došao. Treba nam malo rada, vremena i mislim da će sve doći na svoje mesto”.

U dresu Zvezde Kalinić je debitovao prošle nedelje, na Gloria kupu u Istanbulu, gde je bilo evidentno da tim još ne izgleda ni izbliza onako kako bi ‘crveno-beli’ želeli.

Mislim da su utakmice u Istanbulu pomogle celoj ekipi da vidimo gde smo, da se ne zanosimo nekim pobedama protiv lakših protivnika i da vidimo gde smo protiv najjačih. S druge strane bi možda bilo lakše za nas koji smo se tek priključili da su prve utakmice bile lakše, da bismo ušli u neke kretnje, sisteme, što odbrane, što napada, i onoga što traži trener. Nemamo puno vremena, liga počinje vrlo brzo, ako nećemo sada da igramo sa najjačima, kada ćemo. Što se pre naviknemo, to će biti bolje za sve nas”.
Starsportphoto
Prvi meč pred navijačima Zvezde za Kalinića tek predstoji, ali će na njega morati da čeka samo do petka, kada je na programu duel sa Levskim.

Nema skrivanja karata, otvoreno smo favoriti, želimo da dobro započnemo sezonu. Prvi meč donosi uvek pritisak, posebno kada igrate za Zvezdu, sigurno će biti veliki broj navijača. Očekuje se pobeda velikom razlikom, međutim, nama je najvažnije da odigramo dobro i pobedimo, pa ćemo u toku sezone rešavati probleme i uigravati se”.

Ipak, ona utakmica koju svi više željno očekuje igra se za dve nedelje, kada će na otvaranju sezone u Evroligi Zvezda u “Kombank areni” ugostiti Galatasaraj.

Zvuči kao kliše, ko god da dođe u Crvenu zvezdu i Partizan priča o navijačima i atmosferu, ali je jednostavno tako. Ko god da igra košarku u Srbiji čeka šansu da istrči na teren Arene i čuje huk navijača. Jedva čekam, ali ima još dve nedelje do tog meča, sada su nam misli usmerene samo Levskom, do Galatasaraja imamo još četiri utakmice, i ogroman prostor i za napredak i za greške. Ne smemo da previše razmišljamo unapred, da ne bismo sebe stavljali pod dodatni pritisak”.
Starsportphoto
Krilni igrač Zvezde naglašava da će svakako igranje pred 20.000 navijača za njega biti veliki motiv, posebno jer do sada nije iskusio takvu atmosferu.

Svi mi imamo lične motive, svako od nas je sportista koji želi do pobede u svakoj situaciji, ali kada igrate pred punim tribinama to vam samo povećamo motivaciju i željni momenat. Nema opravdanja posle toga, pošto su motivacija i želja na maksimalnom nivou, i tada i dolaze rezultati”.

Upravo navijači bi, po Kalinićevom mišljenju, mogli da pomognu Zvezdi da u Evroligi ove godine napravi korak dalje i ostvari cilj i prođe grupnu fazu.

Svaka grupa je teška, svaki protivnik je fenomenalan, iz tog razloga se možda mislilo da će biti slabija, ali prelazni rokovi su doveli do toga da se svi pojačaju. Mislim da će biti pakleno teško, da možemo da tražimo neku šansu, posebno kod kuće, da pokušamo nekoga da iznenadimo. Ako dobijemo neke utakmice koje bi i trebalo, ništa nije sigurna, uz punu Arenu možemo do našeg cilja, a to je Top16 faza”.
Starsportphoto
Kalinić se pripremama Zvezde priključio samo tri dana pošto se vratio iz Španije sa Mundobasketa, ali kaže da ne žali.

Zamalo sa zlatom da se vratimo, ali nije ni srebro loše. Mnogo mi znači po pitanju samopouzdanja kada posle takvog leta dođete u klub. Naravno da je sve onda lakše. Opet imam skraćeni odmor, posle tri dana sam morao da se priključim klubu, ali ne žalim, da se svako leto ovako završi, nikada se ne bih žalio”.

Za kraj, srpski reprezentativac je istakao da ne želi ništa da obećava, sem da će na terenu dati sve od sebe.

Bilo bi fenomenalno kada bi Svetsko prvenstvo bilo uvertira za sezonu sa Zvezdom. Uvek ponavljam da imam neka očekivanja od sebe, isto kao i od ekipe. Ne možemo ništa da obećavamo, prethodnih godina se dosta pričalo o titulama i trofejima, ja se uvek ograđujem od toga, daćemo sve od sebe i mislim da će to biti dovoljno za dobar rezultat. Sve zavisi kada će sve da se uklopi, ali mislim da će to biti vrlo brzo i da ćemo uskoro da zasijamo punim sjajem, ali da pre svega igramo dobro, i mislim da će tako rezultati doći”, rekao je Nikola Kalinić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: