Dejan Kravić za B92: Kasnio sam na treninge zbog Srbije

Kada je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević saopštio spisak od 29 kandidata koji konkurišu za Svetsko prvenstvo, cela košarkaška javnost bila je iznenađenja jednim nepoznatim imenom – Dejan Kravić.

Ko je momak koji se pojavio niotkuda i došao na spisak reprezentativaca? U intervjuu za B92, Kravić otkriva kako se oseća zbog poziva, ko mu je košarkaški idol, šta krasi njegovu igru, da li navija za Partizan ili Crvenu zvezdu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 05.07.2014.

12:00

Default images

Kravić je rođen 1990. godine u Mostaru, ali se zbog rata u BiH njegova porodica preselila u Kanadu. Iako je kao i većina ljudi s naših prostora prvo zavoleo fudbal, brzo je otkrio da mu više leži košarka, pre svega zbog visine. Ima naravno idola na kojeg se ugleda.

"Moj idol je Vlade Divac. Obožavam kako igra. Stalno sam gledao, gledam i sada njegove utakmice. Kako se kreće, kako šutira, šta radi na terenu, kako sam ide od koša do koša. On je legenda. Trenutno je najbolji LeBron Džejms, ne igram kao on ali bih voleo”, rekao je Kravić.

Kada niko u Srbiji za njega nije čuo, direktor muških reprezentativnih selekcija Košarkaškog saveza Srbije Dragan Tarlać ga je pomno pratio kako napreduje u NCAA ligi.

"Pre godinu i po zvao me Tarlać, čuli smo se redovno, porukama i e-mailom, pratio moje igre i pre 2-3 meseca me pozvao za B tim. Kada sam video da sam na spisku 29 igrača za A tim bio sam iznenađen. Trenutno treniram sa B timom u Vršcu, svi su super, odlično su me prihvatili. Sjajno je. Za nekoliko dana ću se prikljućiti A ekipi”, rekao je Kravić.

On, za razliku od naših košarkaških stručnjaka, nije propuštao mečeve naše reprezentacije dok je odrastao u Kanadi.

"Uvek sam pratio reprezentaciju Srbije, ne samo prvi tim već i mladu selekciju. Gledao sam redovno utakmice sa šampionata, ustajao rano ujutru, čak sam i na treninge kasnio. Svi me zovu da je počeo trening, a ja na laptopu gledam utakmicu. Moji roditelji su išli u Indijanapolis 2002, ja sam ostao u Kanadi. Kad bolje razmislim, ne znam što me nisu poveli”, našalio se Kravić.
foto: twitter (@Dejan_Kravic)
San svakog igrača je da novi reprezentativni dres na najvećim takmičenjima, ali Kravić ne žuri, presrećan je zbog prvog koraka.

"Veoma sam uzbuđen. Došao sam da treniram, da napredujem. Bitno je da sam sa najboljim timom Srbije, sa našim najboljim košarkašima. Nije bitno šta će biti, da li ću biti među 12 na Svetskom prvenstvu. Voleo bih naravno, ali i ako ne budem trudiću se da sledeći put uđem", kaže Kravić.

Nije imao previše kontakta sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem, ali mu je on poručio da ga čeka sa prvim timom.

"Jednom sam razgovarao sa Đorđevićem, došao je pre nekoliko dana da gleda B tim, rekao mi je da računaju na mene i da me čekaju da se priključim A timu”, dodao je naš košarkaš.

Do poziva u nacionalni tim Kravić nije bio u planu mlađih selekcija Srbije, ali su za njega znali u BiH, odakle je rodom.

"Nisam imao nikakve kontakte sa Srbijom, pre 4-5 godina sam trenirao sa mladom reprezentacijom Kanade, a zvali su me iz BiH. Međutim, ja sam rekao da nisam zainteresovan, da želim samo da igram za Srbiju”.
Beta/AP
Iako je visok oko 213 centimetara (u patikama), Kravića odlikuje sjajna pokretljivost, odličan dribling, te pregled igre poput plejmejkera, što često pokazuje tokom igre. Odlično se snalazi i kao krilni centar i kao klasična “petica”.

"Kada sam počeo da igram, i kada sam igrao sa drugarima basket "3 na 3" i kasnije košarku "5 na 5" ja sam uvek uzimao loptu i pokretao napad. Voleo sam da imam loptu u rukama. I sada volim da idem na ulaz, da igram sa loptom, volim da dodajem. Igram i četvorku i peticu, zavisi ko me čuva. Kada je veći igrač, volim da izlazim na četvorku, da sam mobilniji, kada je manji, onda vodim da uđem u reket da budem centar”, opisao je Kravić šta ga krasi.

Veoma je brz, eksplozivan, ima osećaj za blok, ali svestan je da mora još dosta da napreduje.

"Mislim da moram najviše da radim na mentalnoj snazi. Da kada promašim prvi šut da ne klonem glavom, da nastavim da igram i dalje jako. Najbitnije je da izgradim samopouzdanje. Možda malo i na šutu da radim, kao i na snazi, da malo ojačam. Sada imam oko 105 kilograma, zbog toga sam mobilniji, ali bi mi trebalo i malo više snage”, rekao je Kravić.

Proteklih nekoliko godina studirao je na Teksas Teku, gde je potao master sportskog menadžmenta, traži profesionalni tim, ali nije opretećen time.

"Završio sam sa fakultetom, potpisao sam ugovore sa dve agencije, jednom iz Kanade i jednom iz SAD. Oni mi traže tim. Voleo bih da igram u Španiji, Italiji ili Grčkoj. Voleo bih i u Srbiji da igram”, kaže Kravić.
foto: twitter (@Dejan_Kravic)
Trenutno uživa dok radi sa našim B timom, prezadovoljan je kako su ga prihvatili saigrači, koje kako kaže, malo teže razume kada krenu da mu na terenu pričaju košarkaškim rečnikom.

"Sjajno su me prihvatili svi, najviše se družim sa Milosavljevićem, Silađijem, Bešovićem svi su super. Jednom kada su puštali muziku krenuo sam i ja da pustim svoju, svi su očekivali rep, koji i slušam, a ja sam pustio našu. Iznenadili su se. Super je", rekao je Kravić.

S obzirom da je naša zemlja podeljena na dva klupska tabora, većina ljubitelja košarke se pita da li bi radije igrao za Partizan ili Crvenu zvezdu.

"Ha ha, to me svi pitaju. Rastao sam u Kanadi pa ne navijam ni za jedan tim posebno. Pratim oba stalno. Da sam ostao ovde verovatno bih navijao za jedan, ovako nisam određen. Nije bitno za koga bih igrao, ko mi pruži bolji uslove za napredak. ”, razjasnio je Kravić.

Za kraj, Kravić je za B92 rekao ko je u stvari on.

"Ja sam veoma dosadan čovek. Ne izlazim, kada sam u Kanadi stalno sam sa roditeljima, porodicom. Sa bratom treniram svaki dan, igram igrice sa drugarima i igramo basket. Idem u teretanu, volim to”, zaključio je Dejan Kravić u intervjuu za B92.

Prvo skraćivanje spiska reprezentativaca Kravić je 'preživeo', možda ćemo ga gledati i u Španiji za nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: