Nani Roma za B92: Nisam ni sanjao pobedu na Dakaru

Samo trojici vozača u istoriji Dakara pošlo je za rukom da trijumfuju na najtežem reliju na svetu kao motociklisti i automobilisti. Tom odabranom društvu ovog januara se pridružio Španac Nani Roma, koji je deset godina pošto je slavio u konkurenciji motociklista isto učinio za volanom Minija. Pored njega, to je uspelo još samo Stefanu Peterhanselu i Iberu Oriolu. Upravo o tome, Nani je govorio za B92 tokom boravka u Beogradu, ali je otkrio i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 20.05.2014.

10:42

Default images

Roma je do prve pobede na Dakaru došao 1994. godine kao motociklista, a ovoga puta je slavio među automobilistima posle velike borbe sa timskim kolegom Stefanom Peterhanselom. Udela u njegovom trijumfu imale su i timske naredbe, ali je Španac na kraju zasluženo slavio.

Kada trijumfujete na takvom reliju, osećaj je sjajan. Nije bilo lako, Dakar je uvek težak i dugačak, ali ja se osećam sjajno posle borbe tokom cele trke. Kada sam bio klinac sanjao sam da vozim na Dakaru, ali i ne da ću pobediti na njemu. Sada sam to učinio i na motoru i u automobilu, a to su uspela samo trojica vozača na svetu“.

Upravo taj podatak, da su pored njega u istoriju pobedama u dve konkurencije ušli samo Peterhansel i Oriol, španskog vozača čini ponosnim, ali ne razmišlja mnogo o tome.
Monster Energy
Osećaj je zaista poseban biti u takvom društvu. Kada ostvarite nešto što je samo trojici vozača uspelo je neverovatno i posebno. Ali, to je sada iza mene. Više ne razmišljam o tome, možda će se to u budućnosti promeniti. Do tog trenutka sam razmišljao samo o toj trci, a sada već počinjem da razmišljam o sledećoj. Nemam vremena posle pobede da sedim i čekam trenutak kada ću shvatiti šta sam postigao, možda ću kako vreme bude odmicalo promeniti taj pristup, ali za sada moram da nastavim da radim i da dođem do nove pobede“.

Na pitanje koja pobeda je bila teža, ona pre deset godina, ili ona od pre nekoliko meseci, Roma je odgovorio:

Obe pobede su bile veoma teške. Nikada nije lako pobediti, sećam se da sam te godine kada sam pobedio u konkurenciji motociklista vodio velike borbe do samog kraja, bilo je neizvesno svakog dana. Sada sam, čini mi se, bio pod većim pritiskom u poslednjih nekoliko dana, ali je svakako oba puta bilo zaista teško“.
Monster Energy
Dakar je najteži reli na svetu, a traje samo dve nedelje, pa ne čudi što pripreme za njega traju mesecima.

Kada se spremate za Dakar, morate da počnete nekoliko meseci ranije. U prethodnih nekoliko meseci sam već testirao neke nove stvari za automobil, a sada moram da nastavim sa vrednim radom. Kada pobedite jednom, uvek vam je cilj da pobedite opet. Teško je i jednom pobediti, a nastaviti sa trijumfima još teže. Mini je ostvario treću pobedu zaredom, sada svi vredno rade da bi se ta dominacija nastavila“.

Zanimljivo, sledeći Dakar za Romu će biti njegov 20, ali i dalje ne pomišlja o tome da prestane da ga vozu.
Monster Energy
Zaista je teško, moje iskustvo mi pomaže svake godine, ali je bitno doći tamo i fizički i psihički spreman. Kada se osećate dobro imate bolje šanse, ali je svakako važno i da vredno radite. Onog dana kada više ne budem želeo da putujem, kada budem osetio strah i kada ne budem osećao strast koju osećam sada, sigurno ću prestati. Dok god se osećam dobro, dok osećam strast, boriću se za pobede. Ali, može da se desi da se jednog jutra osetim tako da je vreme da stanem“.

Španski vozač je slavio na Dakaru i kad je vožen u Africi i sada, kada je u Južnoj Americi. Za oba relija kažu da su teški, ali da ne mogu da se porede.

Dakar u Africi i Dakar u Južnoj Americi su veoma različiti. Volim Afriku, tamo sam počeo, zemlje i mesta su neverovatni. U pitanju su kompletno drugačije trke, ranije su bile mnogo teške i duge, a sada su brže. Svakog dana ste u drugačijim uslovima, jednog ste na planinama, sledećeg usred dina. U Južnoj Americi mi se sviđa to što sam među ljudima koji govore španski, osećam se kao kod kuće. Njihova strast je neverovatna, svaku etapu prati toliko ljudi, dok u Africi nije bilo nikoga oko nas“.
Monster Energy
Roma se za kraj osvrnuo na činjenicu da je Španija trenutno najdominantnija zemlja u auto-moto svetu, ali je očigledno da se dominacija ne završava tu.

Španija je sjajna sportska zemlja i teško je ojasniti zašto, ne samo u auto-moto sportu, već i u fudbalu, košarci, tenisu... U Španiji, posebno u Kataloniji, svi osećaju veliku strast prema auto-moto sportu, a kada imate šampione u nekim kategorijama klinci žele da se ugledaju na njega, da krenu njegovim stopama i tako sve kreće. Što više vozača imate, veća je šansa da imate šampiona. Španija je trenutno vodeća svetska sila ne samo u auto-moto sportu, ili u Evropi, već u celom svetu“, rekao je Nani Roma za B92.

Šampion Dakara je takođe rekao da je svim srcem uz ljude ugrožene poplavama u Srbiji i da im šalje veliku podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: