Nikola Grbić za B92: Prilika koja se ne propušta

Bez sumnje, Nikola Grbić spada u najbolje odbojkaše svih vremena, ne samo srpske, već svetske. Tačku na svoju karijeru stavio je u petak, samo nedelju dana pošto je sa Zenitom postao prvak Rusije, i odmah se prihvatio novog izazova, pošto je postao trener Peruđe.

Svojim ’dizanjima’ i ’kuvanjima’ je oduševio sve ljubitelje odbojke, a pošto je i tokom ove sezone igrao kao u najboljim danima njegova odluka o povlačenju za mnoge je došla kao iznenađenje.

Međutim, iako kaže da je mogao još da igra, nije želeo da se zadovolji mestom u nekom osrednjem timu, već je želeo trofeje. Upravo zato je prihvatio poziv italijanskog kluba, u kojem će započeti novu etapu svoje karijere, za koju se svi nadaju da će biti jednako uspešna kao ona prethodna...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 10.05.2014.

12:55

Default images

Mali broj igrača može da se pohvali time da je u odbojci ostavio toliko dubok trag kao Grbić. Igrao je u tri zemlje, za Banat i Vojvodinu u Srbiji, čak osam klubova u Italiji, i Zenit u Rusiji.

Osvojio je dve titule u Ligi šampiona, 2000. sa Sislijem, i 2009. sa Trentinom. Sa Zenitom je ove godine osvojio titulu u Rusiji, a prethodno je bio šampion Srbije sa Vojvodini u sezoni 1993/94, a potom u Italiji sa Trentinom i Kuneom 2008, odnosno 2010. godine.

Sa reprezentacijom je bio olimpijski šampion u Sidneju 2000. godine, a godinu dana kasnije i evropski prvak. Sa nacionalnim timom Jugoslavije, a potom Srbije i Crne Gore, a na kraju i Srbije osvojio je ukupno 18 medalja.

Za početak intervjua za B92 Grbić je rekao da odluka o završetku igračke karijere nije došla toliko iznenada, kako se svima čini.
Starsportphoto
Dugo sam razmišljao o tome da završim karijeru i postanem trener, međutim, ovo je bila prva prilika da uradim tako nešto. Zbog toga što je do dogovora došlo iznenada, tako je za mnoge i moja odluka da se povučem iznenadna“.

Kao i tokom cele karijere, Grbić nikada nije želeo da se zadovolji prosekom, otuda i odluka o kraju igračke karijere i početku trenerske u klubu koji ima najviše ambicije.

Hteo sam još da igram, fizički se dobro osećam i mislim da mogu da odigram još, ali kada sam dobio poziv od Peruđe i kada sam podvukao crtu gde bih ja to mogao da igram, s obzirom na to da su sve vrhunske ekipe, koje idu na trofeje, popunjene. Jednostavno, alternativa je bila da igram u nekoj osrednjoj ekipi koja nema ambicije za smešne pare. S obzirom na to da već treba da postanem trener, što mi je bila ideja da uradim kada završim karijeru, mislim da je ova mogućnost bila takva da nisam smeo da je propustim“.

Peruđa je ove sezone poražena u finalu italijanskog šampionata od velikog Lubea u četiri utakmice, a sledeće joj je cilj titula, ali i trofej u Ligi šampiona.
Starsportphoto
Jedan od razloga zbog kojih sam pristao da preuzmem trenersko mesto u Peruđi su i ambicije. Nisam još trener, taj posao još nisam radio, ali nisam neko kome treba pet godina da se uči po drugim ligama i osrednjim ekipama da bi preuzeo neku jaču kada stekne iskustvo. Mislim da dosta toga ne znam, ali postoji veliki broj ljudi na koje mogu da se oslonim i da pozovem kada imam neku nedoumicu. Apsolutno sam ubeđen da sam doneo pravu odluku“.

Grbić će na klupi Peruđe zameniti Bobu Kovača, koji je u timu ove sezone imao petoricu naših igrača – Aleksandra Atanasijevića, Nemanju Petrića, Mihajla Mitića, Konstantina Čupkovića i legendarnog Gorana Vujevića. Atanasijević, Mitić i Vujević ostaju, Čupković je već otišao, a ostanak Petrića je za Grbića prioritet.

Za Petrića se odlučuje početkom nedelje, nadam se da će da ostane, mislim da od toga mnogo zavise ambicije kluba. Ako on ne ostane onda to znači da moraju da se preispitaju ambicije kluba. Ako ostane Goran, koji ima 41 godinu, a dovede mi se ne znam koji igrač, ambicije kluba ne mogu da budu te koje smo zacrtali. On je igrač kojeg ja prvog želim da ostavim u timu“.

Zanimljivo, Grbić će u Peruđi prvi put od odlaska iz Vojvodine pre 20 godina imati priliku da u klubu radi sa srpskim igračima, ali za njega to nije najvažnije.
Starsportphoto
Ovo je prvi put da radim sa nekim iz Srbije. Nikada nisam imao saigrače iz Srbije. Poznavajući momke, više-manje nije bitno koje su nacionalnosti. Ali, biće mi lakše jer znam njihov mentalitet, poznajem ih kao igrače, kao karaktere, u tom smislu će biti lakše. Tokom cele karijere igram i radim sa ljudima različitih nacija i bitno je kakav si čovek, ne odakle si“.

Svakako, činjenica da će među igračima koje će trenirati imati i bivšeg saigrača iz reprezentacije mu olakšava posao, priznaje Grbić.

Poznajem prvenstvo, poznajem igrače, imaću u timu nekoliko igrača iz Srbije, biće tu Goran (Vujević), koji će mi mnogo pomoći u svakom smislu. U tom smislu mi je posao olakšan. Ambicije kluba jesu velike, kao i pritisak, ali celog života sam pod pritiskom, uvek sam birao klubove koji žele da osvoje trofeje. Zbog toga nikada nisam bežao od pritiska, jer se trudim da ga pretvorim u stimulans i motiv“.

Naravno, neizostavno pitanje posle takve karijere je koji trenutak se izdvaja od ostalih, a odgovor je očekivan.
Starsportphoto
Sigurno se Olimpijske igre u Sidneju izdvajaju od ostalih. Međutim, doživeo sam toliko divnih trenutaka, klupskih pobeda, reprezentativnih takođe, i svaka je draga na svoj način. Ne mogu da izdvojim jednu. Osvojio sam dve titule šampiona u Italiji, obe su mi drage, ali su obe potpuno različite, i svaka ima svoju važnost. Nemam zaista najdraži trofej, jer ih je zaista bilo puno, na sreću“.

Osvajanjem bronze na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, srpski odbojkaši su pokazali da su pravi naslednici braće Grbić, Miljkovića, Gerića i ostalih legendarnih reprezentativaca. Mlađi Grbić se slaže sa tom konstatacijom i ističe da veruje da kruna može da usledi na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Iskreno se nadam, znam da je grupa momaka fantastična, da su svi veliki radnici, motivisani i to što su osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu bez ijednog člana stare generacije je samo podstrek za njih. Mislim da su na odličnom putu da naprave dobar rezultat. Bitno je da budeš kompetitivan, da ne uđeš na teren protiv neke ekipe i kažeš da protiv njih nemaš šanse. Verujem da su to takvi igrači i takav tim da kada izađu na teren protiv bilo koje ekipe mogu da kažu da njih mogu da pobede“, rekao je Nikola Grbić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: