Novak: Naučio sam lekciju, znam kako do 'broja jedan'

Povreda ručnog zgloba naterala je Novaka Đokovića da preskoči turnir u Madridu, a to je drugi teniser sveta iskoristio za povratak u Srbiju. Novak je već nekoliko dana u Beogradu, ide na terapije i trenira, a u petak su brojni novinari iskoristili priliku da postave pitanja šestostrukom Gren slem osvajaču. Đoković je istakao da se oporavio i da će skoro sigurno nastupiti u Rimu, a govorio je i o tome kako će pauza uticati na njega, o prvom mestu na svetu, Borisu Bekeru, ali i o budućoj ulozi oca.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 09.05.2014.

15:00

Default images

Na terenima TK Partizan okupilo se četrdesetak novinara, po sunčanom i toplom vremenu Novak je sparingovao sa Filipom Krajinovićem.

Kako je vreme prolazilo, oko terena skupljalo se sve više dece koja su želela da se fotografišu sa svojim sportskim idolom. Imali su i šta da vide, pošto je trening bio veoma jak, na Novaku nije bilo ni traga od povrede, pa smo uživali u vrhunskim razmenama.

Posle jednog uspešnog drop šota Đoković je, baš kao da je u pitanju meč, uzviknuo “tako je!“, ali deo treninga protekao je u šaljivom tonu – tako je Novak posle odličnog riterna Krajinovića kazao Filipu: “Opa macane, dobar ritern“.

Nakon što se trening završio i Novak se istegao, došao je red na razgovor s novinarima. Logično, prvo pitanje ticalo se fizičkog stanja.

“Sada sam trenirao pojačanim intenzitetom u odnosu na treninge u prethodnih pet-šest dana. Zadovoljan sam stanjem ruke. Bez bolova sam igrao već sedam do deset dana, ali moja medicinska ekipa, kao i ona na turniru, ustanovila je da postoji visok rizik ukoliko odem da igram u Madridu. To jeste veliki turnir i žao mi je što nisam učestvovao, ali predstoje Rim, kao i Rolan Garos i Vimbldon, koji su još važniji. Mislim da sam doneo mudru odluku“, počeo je priču drugi teniser sveta.

"U Rimu ću igrati 95%"

Starsportphoto
Đoković je bio dobro raspoložen i rekao je da će skoro sigurno igrati u prestonici Italije.

“Posle snimanja na sonografiji videćemo da li idem u Rim, ali mislim da su šanse 95% da igram u Italiji. Igrao sam sada bez bolova u visokom intenzitetu, sa svim mogućim udarcima, a to me očekuje i u mečevima. Ruka mi se i odmorila jer nisam igrao mečeve, ojačavao sam mišiće oko zgloba koji je bio povređen, išao sam ne terapije i to mi je pomoglo da budem spreman za naredne turnire“.

Neplanirana pauze jeste mač sa dve oštrice – postoji rizik da se izgubi ritam, ali sa druge strane Novak može da bude odmorniji od direktnih rivala na najvažnijem turniru na šljaci, Rolan Garosu.

“Trudim se da to sagledam sa pozitivne strane, biću svež psihički i fizički. S druge strane, verovatno će i pauza uticati na mene, pogotovo u prvom meču u Rimu, osetiće se i nedostatak mečeva na šljaci – sva četiri duela u Monte Karlu igrao sam sa bolovima i pod lekovima. Opet, bio sam zadovoljan kako sam igrao u Kneževini i iskreno se nadam da mogu da nastavim u tom ritmu“, objasnio je Novak i otkrio šta će ga još motivisati pred naredne turnire:

“Šljaka je podloga na kojoj sam odrastao, ovo je teren na kojem sam odrastao i iskoristio sam ovu priliku da dođem u Beograd i vidim porodicu. Obično se pripremam u Monte Karlu, ali TK Partizan je moj klub, na ovom terenu nisam igrao desetak godina i poseban je osećaj vratiti se korenima i mestu na kojem sam odrastao. Siguran sam da će mi to dati dodatnu energiju za dalje“.

"Mogu da pobedim svakoga na bilo kojoj podlozi"

Starsportphoto
Srpski teniser do sada je 101 nedelju proveo na prvom mestu na svetu. Tu poziciju izgubio je početkom oktobra prošle godine, a na predstojećim turnirima imaće realnu šansu da ponovo prestigne Rafaela Nadala.

“To je jedan od najviših prioriteta u karijeri svakog tenisera, velika inspiracija kada odrastate i kada sanjate. Svi težimo da budemo najbolji, to je uvek u podsvesti, ali to dolazi kao posledica dobrih rezultata u kontinuitetu i zalaganja na terenu. Biti broj jedan u današnjem tenisu nije nimalo jednostavno – upoređujući sa periodom od pre dvadeset godina, sada morate da osvajate dva Gren slem turnira, ili jedan sa još dva finala u proseku, plus nekoliko velikih turnira sa strane da biste uopšte bili kandidat. Nema mnogo oscilacija, Nadal, Federer i Mari igraju konstantno dobro“.

Kao neko ko je već bio u toj poziciji, Đoković zna šta treba da radi kako bi se na presto i vratio.

“Naučio sam tu lekciju, znam šta je neophodno. Prioritet je da budem zdrav i da pružam maksimum – ako igram kako umem, znam da mogu da pobedim svakog igrača na bilo kojoj podlozi, to sam i dokazao. Sa tom dozom samopouzdanja neophodno je da uđem na teren protiv najvećih rivala. Toga sam svestan, ali pokušavam to da uravnotežim skromnjim očekivanjima“.

Kei Nišikori i Grigor Dimitrov ove sezone igraju odlično, ali priča godine za sada je Stanislas Vavrinka – u Melburnu je osvojio svoj prvi Gren slem, a zatim u Monte Karlu i prvi Masters. On je trenutno i prvi u ATP trci sa 3535 bodova, 485 više baš od Novaka.

“Vidim Vavrinku i Federera kao kandidate za osvajanje Rolan Garosa, kao i svih ostalih velikih turnira, uz Nadala, Marija i mene. Vavrinka je osvojio Australijan open i Monte Karlo, dokazao je da je sazreo psihički i da je sposoban da osvaja velike turnire. Doživeo sam to u mečevima sa njim na Australijan openu prošle i ove sezone – očekivao sam da će i ove godine da padne, ali u petom setu je izdržao pritisak, što mu u prošlosti nije bila jača strana. Sada više veruje u sebe“.

"Vajda je ključ za upoznavanje Bekera i mene"

Starsportphoto
Nadal je na prethodnim turnirima doživeo neočekivane poraze – u Monte Karlu ga je pobedio David Ferer, koji ga inače vrlo retko pobeđuje, a u Barseloni je bolji od njega bio Nikolas Almagro, čovek koji ga do tada niti jednom nije savladao. Postavlja se pitanje hoće li Rafael biti ranjiviji nego inače u Parizu.

“Nadal je uvek broj jedan favorit na Rolan Garosu, iz Pariza ima osam titula i samo jednom u karijeri izgubio je tu. To što je izgubio dva meča, u Monte Karlu i Barseloni, ne mora da znači da će igrati lošije na Rolan Garosu. Sa druge strane, to može da utiče da drugi igrači na Garosu igraju protiv njega sa više samopouzdanja. Na Rolan Garosu jeste brza šljaka, brža od Rima i Monte Karla, tako da te okolnosti idu na ruku agresivnijim teniserima. Ipak, još je rano za priču o tome“.

Neizbežna tema bio je i Novakov trener Boris Beker, a srpski teniser kao ključ što boljeg upoznavanja sa Nemcem istakao je Marjana Vajdu. Beker i Vajda najverovatnije će biti zajedno sa Novakom u Rimu i na Rolan Garosu.

“Isticao sam više puta da je Marjan meni mnogo više od trenera, on je osoba na koju mogu da se oslonim i koja me vrlo dobro razume. U ovoj tranziciji sada je vrlo važno da Vajda i Beker provedu što više vremena zajedno i sa mnom kako bi se proces prilagođavanja i upoznavanja što efikasnije odigrao. Ipak, to ne zavisi samo od Borisa i od mene, nego i od Marjana – on ima dve ćerke koje igraju tenis i sada njima pomaže, želi malo više da se posveti porodici jer je već 35 godina u tenisu, došlo je do zasićenja i zbog toga on ne putuje često kao u poslednjih sedam-osam godina. Vajda će gotovo sigurno biti u Rimu i to će biti prvi turnir na kojem će njih dvojica biti zajedno, za vreme turnira. Dogovor je da u kombinaciji budu za Rolan Garos, mislim da će Marjan olakšati i upoznavanje Borisa i mene, bolje me poznaje i može da ponudi Bekeru korisne savete“.

"Beba? Skakao sam od sreće"

Starsportphoto
Novinare je zanimalo i kako je Novak reagovao kada je čuo da će postati otac.

“Nisam mogao lepšu vest da čujem nego da je Jelena trudna. Tada sam skakao od radosti, bio sam veoma srećan, bilo mi je mnogo drago i što sam sreću mogao da podelim s bratom koji je tada bio sa mnom na turniru, kao i sa svojim timom. Sa porodicom sam se video posle američke turneje, pa smo proslavili. Nismo hteli da otkrivamo sve dok nije prošao treći mesec. Sada sve ide kako treba, ne bih da govorim više od toga – Jelena je zdrava, srećna, nadamo se bebi krajem oktobra“.

A kako će prinova uticati na Đokovićevu karijeru?

“To je novo poglavlje u mom životu, pretpostavljam da nisam još svestan šta se dešava, a ni Jelena... Sada će postepeno da raste stomak, onda ćemo postajati svesniji naše uloge od oktobra. Naravno da se prioriteti menjaju – ljubav prema detetu i porodici je na prvom mestu. Ipak, u odnosu na tenis se ništa ne menja, ali uvek ću birati da budem što bliži porodici i da budem na raspolaganju šta god da je potrebno. Tenis je moja profesija i moj život, igraću ga i dalje sa velikim zadovoljstvom, ali neke stvari će se promeniti“.

Na pitanje da li će se beba roditi sa peharom Rolan Garosa, Novak je uz smeh odgovorio:

“To zavisi od tate. Tata će da dobije mnogo ljubavi i od mame, i od bebe u stomaku, i od porodice i prijatelja, svi znaju koliko želim da osvojim trofej. Spremiću se što bolje da to i ostvarim“.

Nakon što je odgovorio na pitanja novinara, deca su ponovo počela da opsedaju Đokovića u potrazi za autogramima i fotografijama. Novak je strpljivo i sa osmehom još dvadesetak minuta proveo sa decom, a onda je došlo vreme za razlaz.

Nadamo se da će pri sledećem susretu, uz televizijske mikrofone, na stolu uz Novaka biti i trofej namenjen osvajaču Rolan Garosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: