Đorđević za B92: Igrač nije igrač bez reprezentacije

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević za B92 je dao prvi ekskluzivni intervju od dolaska na funkciju.

Sale Nacionale je za B92 govorio o šansama naše selekcije na Svetskom kupu u Španiji, o tome kada ćemo na nekom velikom takmičenju ponovo biti favoriti za osvajanje trona, kao i u kojim aspektim zaostajemo za boljima od nas.

Takođe, sa Đorđevićem smo razgovarali o košarci nekada i sada, zemlji koja i dalje ludo voli sport, ekstremnom rivalstvu Partizana i Crvene zvezde, o tome zašto se deca više ne bave toliko sportom...

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

18:37

Default images

Od zvaničnog predstavljanja Đorđevića prošlo je mesec i po dana. Logično pitanje jeste – kako protiče početak?

“Sa dosta posla, razgovora, razmišljanja i formiranja raznih struktura koje će meni olakšati posao i dovesti do toga da napravim što manje grešaka u radu. Nije samo mesec i po dana, nego od trenutka kada smo počeli da razgovaramo i kada smo se saglasili da sam kandidat, a ljudi koji vode savez odlučili da mi ponude funkciju. Dosta odgledanih utakmica, sklapanja kockica, shvatanje na koji način funkcioniše savez, koja je moja uloga“.

U javnosti ste poslednjih godina ustalilo mišljenje da pripreme naše reprezentacije traju predugo i da se, posledično, ne vodi računa o tome da igrači budu odmorni.

"Mi smo uvek imali taj pristup radu – postepeni, metodološki koji nam je davao rezultate. Jedna stvar je što se sistem takmičenja promenio i evoluirao. Košarka se promenila. Sve je mnogo napornije, ima više utakmica. Igraču je ostavljeno manje vremena da napravi duži pripremni period i da se oporavi od napornih sezona. Za nekoliko godina pripreme će biti limitirane na 35 dana za sve reprezentacije sveta – od američke, pa do svih nas. Mi nećemo raditi više od sedam nedelja. Oko 10. jula ćemo se skupiti, napraviti testove kojima počinjemo. Analiziramo stanje igrača. Posle četiri-pet dana odlazimo na dvonedeljne pripreme na Kopaonik, a potom nastavljamo sa daljim planom. Prijateljske utakmice, odlasci na turnire, Trofej Beograda polovinom avgusta i još eventualno jedna ili dve pripremne utakmice pred odlazak za Granadu, koji je planiran za 28. avgust“.

Selektor je već započeo proces odabira kandidata za nacionalni tim, ali još mu predstoji mukotrpan posao i, na kraju, slatke muke.

„Spisak je na moju sreću izuzetno veliki. Svi su se javili kako javno, direktno, preko novina, ali i na pogrešan način – preko menadžera koje me obaveštava da taj igrač želi da igra za reprezentaciju. Sa dosta igrača sam se video, pogledao njihove treninge, utakmice, imao lični kontakt, ali mi tek predstoji i ceo proces sa drugima koje ćemo staviti na spisak. Spisak je dugačak, a igrači mene moraju da sateraju u ćošak da mi bude teško da nekoga izbacim sa spiska. Na njima je da budu u vrhunskoj formi i da se ponašaju na nivou koji zahteva reprezentacija“.

"Gledaćemo i ko je ranije otkazivao"

Starsport
Otkazivanja raznih igrača postale su uobičajena stvar svaki put kada se objavi spisak. Đorđević kaže da želi da se fokusira na one koji hoće da igraju. Ipak...

„Znamo te zamke koje su novinarima i javnosti jako interesantne – da govorimo više o onima koji neće da igraju, nego o onima koji hoće. Mnogi su jasno dali do znanja da priželjkuju poziv u reprezentaciju. To je svetinja i to za svakog sportistu mora da bude najveća ambicija – da predstavlja reprezentaciju na velikom takmičenju. Prošlo je dosta igrača kroz selekciju Dušana Ivkovića, a on je imao problema sa povredama i ličnim otkazima. Ti ’razlozi’ zbog kojih su otkazivali biće uzeti u obzir i sigurno im neće ići u prilog. Vodim računa o prošlosti jer je ona parametar za budućnost“.

Za razliku od olimpijskih igara, na svetskim šampionatima smo redovan učesnik, a pre četiri godine Srbiji je za dlaku izmakla medalja. Šta da očekujemo u Španiji?

„Realno smo sedmi na Evropskom prvenstvu – od toga treba poći i to treba da shvatimo. To je bio naš najbolji tim sa najboljim trenerom. Ništa nam ne pripada, moramo da zaradimo ono što mislimo da možemo da uradimo. Jako je teško doći do borbe za medalje. Uvek kažem ’bićemo super, fenomenalni’, ali prvi znam da će biti problema, kvalitetnih protivnika. Ipak, čvrsto verujem da možemo. Rano je za neku ozbiljniju priču, ali želimo da igrači budu na vrhuncu kada bude najpotrebnije. U Španiji će svi imati priliku da pokaže koliko vrede. Koliko god vredeo individualno ili na klupskom nivou, igrači priznaju drugog igrača samo kada dođe do visina i na reprezentativnom nivou. To je nepisano pravilo među košarkašima. Kada Toni Parker bude završio karijeru, potpisujem da će reći da mu je najdraža zlatna medalja sa Francuskom na EP“.

"Moramo da radimo na fizičkoj spremi"

Starsport
Pored toga što je ritam sve naporniji i u Evropi, u globalizaciji košarke izgubili smo nešto što se zove ’naša škola košarke’, bila ona jugoslovenska, balkanska, ili srpska...

„Košarka se mnogo promenila. Ona je zahtevan sport i da bi bio pobednik, moraš da budeš vrhunski atleta. To je uslov koji možda osujećuje taj naš stari šmek, talenat i sl. Sve što radiš sada na terenu, moraš da radiš u punoj snazi – talenat i ekstra kvalitet bez fizičke spremnosti ne igra veliku ulogu u današnjoj košarci. To se promenilo, baš kao i način rada i treninga, koji su sve teže. Treba da se prilagodimo promenama i da, uz savete stručnjake, eliminišemo greške i kako da izađemo na kraj sa umorom igrača, fizičkim i mentalnim. Prestali smo da budemo dominantna košarkaška nacija u fizičkom smislu, zato deco, moj vam je savet da vodite računa o telu, da ga dovedete do savršenstva jer to je vaš posao, vaša kancelarija. Lestvice zahteva su sve viši, tako možemo da pariramo ekipama koje su ranije počele da igraju više košarku u tranziciji, to je pravac u kojem je košarka evoluirala. Naši napadački principi se eliminšu kada imaš agresivnu odbranu koja ti oduzme pola napada i pre nego što si ga postavio. Mladi igrači moraju leta da provode jačajući i da dovedu fizičke sposobnosti na visok nivo“.

Košarkaški zaljubljenici vole da gledaju današnje igrače i da u njima vide nove „Đorđevića, Bodirogu ili Danilovića“. Selektor ne gleda stvari na taj način.

„Ta prošlost više ne postoji, to je deo istorije koju sam imao sreće da ispišem zajedno sa Bodirogom, Danilovićem i ostalima. Nikada u radu nisam rekao ’tako smo mi radili’ ili ’ja bih to ovako’. Sada su momci koji obuku dres najbolji, a moj je posao da im samopouzdanje podignem na nivo na kojem ćemo to osetiti. Svako vreme nosi svoje šampione, ne volim to da poredim. Mnogo je bolje biti slabiji original nego loša kopija, svako treba da teži individualnom igračkom pečatu“.

"Teodosić ima liderski kvalitet"

Starsport
Bogdan Bogdanović ove sezone se namentuo kao igrač koji ima hrabrosti da odlučuje i preuzima odgovornost. Imamo i Miloša Teodosića, ali utisak je da imamo sve manje takvih košarkaša.

“Možemo da oih čekujemo, ali prvo moramo da dođemo do utakmice gde se odlučuje. Treba tom igraču pružiti šansu da reši utakmicu. Ne smemo da zaboravimo igre Teodosića na Svetskom prvenstvu, protiv Slovenije u Poljskoj. Takav kvalitet postoji u Teodosiću, na njemu je da ga pokaže. Pobednička ekipa može da bude, ali bez lidera teško da će biti šampionska. Imamo potrebu za liderima naravno. Generalno, pred igračima će imati visoke zahteve, zato što smo mi nacija koja košarku svojata. Ja volim taj srpski način razmišljanja o sportu, naročito košarci, pošto to znači da strast još postoji. Na nama je da ljubav prema nacionalnom timu podignemo na još viši nivo”.

Utisak je da zbog ekonomskih uslova sve manje deca ima mogućnosti da se na ozbiljan način bavi sportom. Besplatnih škola košarke više skoro i da nema… Takođe, Đorđević ističe još jednu činjenicu koja utiče da se deca manje opredeljuju za sport.

“Saglasan sam da je tako, ekonomski aspekt je jedan od uzroka što sport ne napreduje u Srbiji. Potrebno je da postoji besplatno bavljenje sportom, mislim da je sada započeta akcija koja ide u tom pravcu, a u koju je uključeno i ministarstvo. Život deteta od 15 godina je drugačiji nego ranije – njemu se pruža toliko opcija da provede slobodno vreme. U moje vreme je posle domaćeg bilo ‘ili lopta ili kliker’. Nije bilo kompjutera, filmova, dva televizijska kanala… Sada mlad čovek ima internet, igračke neverovatne, mnogo stvari koje su na tanjiru i deca nisu usmerena na sport. Moramo da radimo sa decom, mi bivši sportisti da u direktnim kontaktima razvijamo sportski duh i taj njihov deo ličnosti. Imamo mnogo toga da prenesemo, to je naša dužnost”.

"Nedostaje nam infrastruktura"

Đorđević ističe da je loša infrastruktura jedan od osnovnih razloga zašto Srbija sve više zaostaje.

“Ipak je naša zemlja manja od npr. Španije i Italije, imamo samo šest miliona stanovnika. To su bivši industrijski lideri Evrope, a mi smo nacija u dugoj tranziciji. Italijani i Španci imaju svetsku infrastrukturu, vrhunske uslove, a to je prvi preduslov. Mi imamo Arenu kojom se ponosimo, nekoliko dobrih sredina za sport, ali to je to. Ovde svi sportski faktori zavise od državnog budžeta, a nemoguće je da se sve finansira iz istog izvora. Moramo da promenimo sistem, da uključimo privatni sektor da ulaže u sport. Ali ne samo u sport, nego i u prosvetu, kulturu”.

U Srbiji je stvoren ambijent da je i sport postao ‘lov u mutnom’, mnogo je negativnih priča, prevashodno u fudbalu, ali i u košarci poslednjih godina gledamo zaoštravanje odnosa između Partizana i Crvene zvezde.

“Rivaliteti su uvek ekstremni, u bilo kojoj zemlji: Olimpijakos – PAO, Inter – Milan, Barselona – Real Madrid itd. Tako je i sa Zvezdom i Partizanom. To su dva najveća kluba u Srbiji i imaju najviše navijače. Ja sam odrastao uz ‘peckanja’ na klupicama i navijačka zezanja, a sada je to dovedeno do određenog ekstrema. Tu su i mediji krivi, uzevši u obzir koliko prostora dajete negativnim stvarima. Krivi smo naravno i mi koji vam dajemo material za tako nešto. Negativna vest je veća i bolje je primljena nego pozitivna. Svako svojim primerom mora da bude odgovorniji i da utiče na povratak viteštva i fer-pleja, to je osnovno u sportu. Rat, embargo i sankcije nisu daleko, deo su naše bliže istorije, i sve to se prenelo i na teren, tribine”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: