Anđušić za B92: Napredovao sam u Španiji, cilj da ostanem

Sve je manje srpskih košarkaša u najjačoj evropskoj ligi, španskoj Endesa ligi, a jedan od retkih koji je ključni igrač svog tima je naš reprezentativac Danilo Anđušić.

Iako je tek dva meseca u Valjadolidu, Anđušić je postao prvi strelac ekipe, a iako je klub usled finansijskih problema ostao bez nekoliko igrača i pao na poslednje mesto na tabeli, srpski bek je pre svega zadovoljan svojim igrama i napretkom u Španiji.

U intervjuu za B92 Anđušić je pričao o svojoj formi, situaciji u klubu, gradu u kojem trenutno živi, kao i planovima za budućnost.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 14.01.2014.

21:35

Default images

Za manje od godinu dana Anđušić je promenio tri kluba, od Partizana, preko Virtusa iz Bolonje stigao je do Valjadolida.

"Već sam se navikao ovde, prijaju mi i liga i zemlja. Ekipa trenutno ne stoji najbolje, ne igramo baš najbolje, što se može videti i po rezultatima, ali ja sam zadovoljan sa svoje strane. Meni je cilj bio da dođem u Španiju, da dobijem minute i samopouzdanje koje nisam imao kao do sada. To sam i dobio", rekao je za B92 Danilo Anđušić.

Valjadolid je trenutno poslednji u Endesa ligi, posle 15 kola ima samo dve pobede i predstojimo žestoka borba da izbegne poslednja dva mesta koja vode u niži rang takmičenja. Povrh svega ekipa je u poslednjem kolu doživela debakl u Malagi od 54 poena razlike!

"Drugačiji je mentalitet naše ekipe. Meni i Nikoli (Cvetinoviću, prim. aut) je bilo najteže jer nismo navikli da gubimo s tolikom razlikom. Donekle nas je bilo i sramota. Ali košarka je kolektivan sport, ne zavisi mnogo od nas, odrađujemo svoj deo posla, dajemo maksimum. Pošto klub nije u zavidnoj finansijskoj situaciji bilo je mnogo odlazaka, dosta promena, 5-6 igrača. To su problemi koji su dosta uticali na rezultate. Ali ekipa ima cilja da opstane u ligi, potrudićemo se da ga ostvarimo", ističe srpski košarkaš.
foto: twitter (@Djusa33)
Iako je u Valjadolidu tek nekoliko meseci, Anđušić je sa 11,6 poena (1,4sk, 1as) prvi strelac svog tima, što nije mala stvar u ligi kakva je španska.

"Zadovoljan sam svojom igrom, ali znam da mogu mnogo bolje, bez obzira što sam prvi strelac tima i što sam imao nekoliko dobrih partija. Radim dobro, mnogo i individualno sa pomoćnim trenerom. Iz ova dva meseca vidim veliki napredak u mojoj igri i mislim da do kraja sezone mogu još. To je i bio cilj dolaskom u ovaj klub i pre svega ligu koja je najjača u Evropi", zadovoljan je naš reprezentativac.

Za manje od 12 meseci Anđušić je napredovao iz dobre u bolju ligu, ABA zamenio Palakanestrom, a sada je na vrhu u Endesi. Razlike su naravno osetne, ali to njemu nije bila prepreka.

"I u Italiji je veoma jaka liga, ali je španska najjača jer postoji mnogo timova koji mogu da se nosi sa svakim, nema sigurnih pobeda. Mi smo recimo dobili ekipu Obradorios koja je u sredini tabele, a 35 minuta smo igrali egal sa Lagun Arom koji ima deset pobeda. Dosta se brže igra, što meni odgovara. Igra se napadačka košarka mnogo više nego u Italiji", objašnjava Anđušić.
foto: twitter (@CBValladolidSAD)
Za razliku od Madrida, Barselone, Valensije pa i Vitorije, Valjadolid nije tipična košarkaška sredina.

"Valjadolid nije ni veliki ni mali grad. Miran je, a blizu je Madrida što je odlično. Ljudi ovde mnogo prate sport, svuda po gradu su barovi puni kada se igraju utakmice. Više gledaju fudbal nego košarku, ali mi s obzirom na stanje na tabeli imamo zavidan broj navijača, na svakoj 2.500 do 3.000 ljudi", ističe naš košarkaš koji dodaje da nije stigao da ode na fudbalsku utakmicu i upozna se sa našim internacionalcem Antoniom Rukavinom koji igra za Valjadolid.

Anđušić je vezan ugovorom za Virtus još dve sezone, plan mu je da ostane u Španiji, a nije upoznat sa spekulacijama u interesovanju Crvene zvezde.

"Pre je bilo interesovanja, pre godinu dana kada sam raskinuo sa Partizanom, ali sada nije bilo nikakvih kontakata. Prvi put to čujem. Imam ugovor sa Virtusom pa je to u ovom trenutku nerealna opcija. Imam ugovor sa Virtusom još dve godine, ovde sam na pozajmici do kraja sezone, prezadovoljan sam košarkom i cilj mi je da ostanem u Španiji, i generalno u inostranstvu. Ako klub ispadne ili u poslednja dva kola ne bude imao šansu za opstanak, Virtus može da me vrati, ako on bude igrao plej-of u Italiji", zaključio je Anđušić u intervjuu za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: