Rastko Stojković za B92: Verujte u nas

Srpski rukometaši u ponedeljak startuju na Evropskom prvenstvu, a jedan od najiskusnijih među ’orlovima’ u Danskoj biće Rastko Stojković. Iskusni pivot se više puta opraštao od nacionalnog tima, ali kako sam kaže uželeo se atmosfere u našoj reprezentaciji i zbog toga se odazvao pozivu selektora Vladana Matića. U intervjuu za B92 Stojković je pričao upravo o povratku u nacionalni tim, očekivanjima pred Evropsko prvenstvo i pritisku koji je došao posle srebra na prethodnom šampionatu, koji je održan u našoj zemlji...

Izvor: Željko Èaèija

Subota, 11.01.2014.

16:56

Default images

Iskustvo 32-godišnjeg Stojkovića sigurno će pomoći našem timu u Danskoj, a on ističe da je atmosfera pred start Evropskog prvenstva odlična.

Najiskusniji sam sa četiri ili pet ’debitantskih’ nastupa za reprezentaciju. Stvarno se osećam jako lepo i ova atmosfera koje sam se uželeo je predivna. Te stvari su nešto što ovu ekipu drži na okupu i što mislim da može daleko da ih pogura“.

Na konstataciju da je atmofera u reprezentaciji veoma opuštena, da nema nikakve napetosti, Stojković je rekao:

To je ono što sam rekao, najvažnija stvar ta atmosfera, ta homogenost ekipe koja je na zavidnom nivou i mislim da će to biti naša velika prednost na ovom prvenstvu“.

Stojković je istakao da se nada da će pored odlične atmosfere u Danskoj do izražaja doći i kvalitet ekipe, pošto naš tim očekuje težak posao u grupnoj fazi. Rivali ’orlova’ u grupi C biće Poljska, Francuska i Rusija.
Starsportphoto
Najvažnija stvar je kvalitet jedne ekipe. Najbitnije je koliko je svaki pojedinac spreman da se podredi cilju i toj ekipi. Takođe i da zdravstveni bilten bude dobar i da se nikome više ne desi povreda kao što je slučaj bio sa Nenadom Vučkovićem. Da svi mi prvenstvo sačekamo zdravi i da selektor Matić može da računa na svakog od nas, da sve zadatke koje on već odredio svakom od nas odradimo, i da ne zafali neki igrač, koji se ne daj Bože povredio“.

Pivot reprezentacije Srbije naglasio je da je pritisak na našem timu veliki, s obzirom da mora da opravda da nije ekipe koja igra dobro samo na domaćem terenu.

Mi smo takva nacija da ako ne uzmete medalju na svakom takmičenju to gledamo kao veliki neuspeh. I to su stvari sa kojima mi moramo da se nosimo. To su stvari koje su realne i samim tim pritisak je veliki.
Nadam se da ćemo uspeti da ponovimo ako ne i poboljšamo uspeh sa prošlog Evropskog prvenstva i da ćemo dokazati samim tim da nismo ekipa koja može da igra samo na domaćem terenu. Bile su razne priče da ne možemo da dobijemo nijednu evropsku ekipu i tako dalje. Evo dobili smo Crnu Goru, dobili smo Makedoniju i Rusiju. Tako da je to neki pobednički niz koji imamo, i ja se nadam da ćemo ga nastaviti na prvenstvu
“.
Starsportphoto
Na pitanje da li je novi selektor Matić uneo neke promene u načinu igre u odnosu na svog prethodnika Ljubomira Vranješa, koji je tim vodio u kvalifikacijama, Stojković je rekao:

Svaki trener, svaki selektor u ovoj situaciji ima neku svoju viziju igre, viziju kako jedan kolektiv treba da funkcioniše. Sigurno da je uneo nekih novina, koje su po mom mišljenju pozitivne i jako dobre. Videćemo koliko ćemo mi kao igrači sve to uspeti da ispratimo. Nadam se najboljem. Uvek sam bio optimista. Uvek stremim visoko i trudim se da zadajem sebi možda čak i nemoguće ciljeve, da bih se što više približio njima i samim tim bio što bolji“.

Jedan od najiskusnijih srpskih rukometaša osvrnuo se na proteklo Svetsko prvenstvo na kojem su rukometašice osvojile srebro i nije propustio da istakne činjenicu da je to veliki uspeh.

Presrećan sam zbog tog uspeha i stvarno bih čestitao devojkama od srca kako su se borile i kako su se vratile, kako bi u sportskom žargonu reklo, iz mrtvih protiv Norvežanki. I kako je to fenomenalno izgledalo. I jedan jako ružan utisak je bio na tribinama kada sam ja sav srećan i zadovoljan kada neko mora da pobedi. Ne može finale da se završi nerešeno, ne mogu da dve ekipe uzmu zlatnu medalju. Stvarno im svaka čast. I, onda prolaziš i čuješ: ’pa eto nije bilo to da valja, šta su igrale kad su ovako igrale’. Nerealni smo ljudi. Vicešampioni sveta. U čemu smo mi drugi u svetu? Malo smo nerealni, ali takvi smo. I ja sam isti takav, kad sam navijač i kad očekujem od nekog da napravi nešto. I to je ono što nas kao narod tera napred“.
Starsportphoto
Utisak je da se posle poslednjih uspeha rukometaša i rukometašica taj sport polako vraća na svoje mesto, ali je put još dug, pošto je takav slučaj samo sa reprezentacijom, ne i sa klupskim rukometom.

Reprezentativni rukomet se definitivno vraća. Mi smo aktuelni vicešampioni Evrope, ko god pričao nešto drugo i kako god hteli da uruše naš uspeh, mi smo vicešampioni Evrope. Devojke su četvrte u Evropi, a druge na svetu. Reprezentativni rukomet se definitivno vratio. I ja se nadam da ćemo mi kao sportisti, Savez i novinari uspeti da vratimo rukomet i rukomentnu popularnost među ljude. Da više ne kruže priče: ’znaš ja sam gledao rukomet one 86, 87. godine’, nego da ta želja i to interesovanje za ovim sportom postane što veća. Sada kada smo napravili nešto, kada nižemo reprezentativne uspehe, svi mi koji smo se afirmisali i otišli odavde da vratimo nešto tom sportu u našoj zemlji. I to ćemo učiniti tako što ćemo stvarno dati sve od sebe, da probamo da te neke mlađe generacije, da decu zainteresujemo za rukomet. Isto tako mislim da će nam biti potrebna velika pomoć sedme sile, da više promovišu rukomet, da sve ono što mi radimo ne ode u prazno posle dva, tri meseca. Da se te devojke koje su vicešampioni sveta ne zaborave posle tri meseca. Jeste stiglo novo takmičenje, ali mi smo i dalje vicešampioni Evropa. Nedavno sam izjavio da svaki treći, četvrti čovek ne zna ko je vicešampion Evrope u rukometu i to je po mom mišljenju tužno. Da se ne zna da smo to mi, a to je veliki uspeh za ovako malu zemlju, to je malo poražavajuće“.

Stojković je tokom jeseni igrao za Crvenu zvezdu, a karijeru će posle Evropskog prvenstva nastaviti u beloruskom Brestu.

Videćemo, to je prvi put da idemo tamo. Idem da vidim kako to izgleda, nadam se svemu najboljem. Čuo sam jako lepih i pozitivnih stvari o tom klubu. Sad vidimo da se rukomet baš diže tamo, imaju tri jako dobra kluba. Stvarno nisam mnogo informisan o toj zemlji i o situaciji kakva je tamo trenutno. Ali, upoznaću, imaću vremena“, rekao je Rastko Stojković za B92.

Na našem sajtu možete da pročitate intervjue sa Žarkom Šešumom, koji će zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo, i selektorom Vladanom Matićem.

U našoj rubrici ’Teme’ predstavili smo vam istorijat Evropskih prvenstava, kao i reprezentacije Srbije, ali smo i skenirali sve timovi koje će igrati u Danskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: