Dušan Petković za B92: Nedostatak podrške je ponižavajući

Prošlu godinu što se tiče odbojke u Srbiji obeležila je bronza reprezentacije na Evropskom prvenstvu, ali i potpuna dominacija Crvene zvezde. ’Crveno-bele’ je do ’triple krune’ predvodio Dušan Petković, koji je ove sezone poneo i kapitensku traku među izabranicima Duška Nikolića. Svojim igrama Petković je zaslužio poziv u nacionalni tim, ali uprkos velikim uspesima u dresu Zvezde postoje i loše strane, a za korektora ’crveno-belih’ je to nedostatak podrške navijača. O svemu tome Petković je pričao za B92 u novogodišnjem intervjuu...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 02.01.2014.

18:00

Default images

Prošlu odbojkašku sezonu obeležila je crveno-bela dominacija, a odbojkaši su do tri trofeja, titula u Wiener ligi, Kupu Srbije i Superkupu, došli pretrpevši samo jedan poraz. Iako su na startu sezone pretrpeli pomalo iznenađujuć poraz u ’večitom derbiju’ od Partizana, odbojkaši Zvezde su od tada napravili niz trijumfa i pred Novu 2014. godinu se vratili na čelo tabele.

U odnosu na prošlu sezonu sačuvali smo 80 odsto tima, pošto su otišli Mitić, Jakovljević i Ćelić. S obzirom da je ovaj tim koji imamo uzeo prethodne dve titule bili smo favoriti za osvajanje svih trofeja, ali to ne mora ništa da znači. Prve sezone kad sam došao u Zvezdu, Partizan je bio izričit favoriti, ali smo mi uspeli da ih savladamo u Kupu, iako su oni bili jači, ali to može da bude opomena za nas ove sezone. Pokazao je Partizan da može da nam parira, dobili su nas u prvom meču nove sezone, mi smo to ispravili u drugom međusobnom duelu, a sada nam ostaje da u drugom delu sezone nastavimo u istom ritmu“.

Između dva ’večita derbija’, ’crveno-beli’ nisu izgubili nijedan set, ali za Petkovića to nema veliku važnost jer ističe da ono pravo tek sledi.

Ne opterećujem se pobedama u regularnom delu i ubedljivim trijumfima sa po 3:0, jer ekipa treba da stekne karakter, da zna da odigra kada krene loše. Svakom sportisti može da se desi loš dan, ali u tim trenucima se vidi jačina ekipe i psihička prednost igrača. Mislim da mi nismo meč koji smo dobili protiv Partizana odigrali ni približno onako kako je trebalo, mnoge stvari su zatajile, ali smo psihički uspeli da se izdignemo iznad toga i slavimo u drugom derbiju. Pobede od 3:0 ti nikada neće dati psihološku prednost ako nešto krene loše, a sigurno će krenuti jer niko nije toliko dominantan da bi igrao tokom cele sezone na visokom nivou“.
Foto: Odbojkaški savez Srbije
Poraz od Partizana na startu sezone je mnoge iznenadio, ali po rečima kapitena Zvezde on je samo bio posledica svih dešavanja koja su prethodila tom meču.

Mi smo imali tu nesreću ili sreću da smo nas četvorica iz Zvezde bili sa mladom reprezentacijom na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Vratili smo se i već posle dva dana smo igrali Superkup, a dva dana kasnije nas je čekala utakmica sa Partizanom. Partizan je imao cele pripreme da uigra ekipu do početka sezone, dok smo Filip Vujić i ja celo leto proveli sa seniorskom reprezentacijom i tim nije odradio nijedan trening u kompletnom sastavu do te prve utakmice. To mora da utiče na ekipu kakva smo mi, jer fond igrača nije toliko veliki, pa da ako je neko umoran drugi igrač može da ga zameni, nego taj igrač mora da se izdigne mimo situacije i zaigra najbolje što zna“.

’Večiti’ rivali su u dosadašnjem delu sezone pokazali da su daleko ispred svih, ali Petković ne isključuje mogućnost pojedinih iznenađenja u nastavku.

Prvi deo sezone smo mi i Partizan najozbiljniji kandidati za titulu. Međutim, moram da podsetim da je Partizan prošle sezone bio sedmi na kraju regularnog dela, a igrao je u finalu protiv nas, a tada je sve moguće. Ne bih da izdvajam nas od ostalih ekipa, za sada može da se kaže da smo igrama zaslužili da se odvojimo. Međutim, ima još ozbiljnih ekipa, od kojih očekujem bolje igre u drugom delu i sigurno je da nam neće biti lako“.

Posle dugo vremena, Zvezda je prezimila u Evropi i u nastavku će se takmičiti na tri fronta. Iako je domaće prvenstvo prirotet, ’crveno-beli’ žele da odu što dalje i u Čelendž kupu.
Foto: Odbojkaški savez Srbije
Prošli smo u osminu finala Čelendž kupa, opstali smo u Kupu i u ligi smo trenutno lideri. Cilj je svakako da kroz prvenstvo tražimo igru i kalkulišemo tako da budemo najbolji na kraju, kada bude najvažnije. Kup je takmičenje u kojem nemamo prava na lošu igru, tako da ćemo tu probati da odigramo što bolje možemo, a u Evropi da se izmerimo sa ekipama koje dolaze iz boljih liga, koje su bolje od nas, i da pokušamo da ih ugrozimo“.

Ako je neko od klubova unutar Sportskog društva Crvena zvezda zaslužio podršku navijača poslednjih godina to su bili odbojkaši. Međutim, ta podrška već godinama izostaje, pa šampione Srbije u „Šumicama“ u proseku na svakoj utakmici gleda samo 200 ljudi.

Sigurno je takva situacija poražavajuća za sport kao što je odbojka. Ipak je to sport koji je zanimljiv i za muške i za ženske oči. Sistem vrednovanja u tom nekom pogledu, ne samo što se tiče Zvezde, već u našoj zemlji, malo je poremećen. Nemam ništa protiv ostalih sportova, i ja rado gledam brojne sportove, ali malo guši ta pomisao da utakmicu kakva je derbi, koji nikad nije izjednačeniji, prati 300-400 ljudi, a na nekoj fudbalskoj utakmici dođe desetak hiljada ljudi. Moje mišljenje je da ljudima nije stalo da vide nešto kvalitetno, već da budu primećeni“.

Petković se nada da će navijači umeti da prepoznaju koliko se ’crveno-beli’ momci bore i da će ih nagraditi podrškom u nastavku sezone.

Mislim da smo mi zaslužili bolju podršku, jer svi momci i štab ovo rade iz ljubavi. Materijalna strana ne postoji, ovde je u pitanju afirmacija mladih igrača i ljubav prema klubu na prvom mestu. Navijači bi to trebalo da prepoznaju i da dođu da nas podrže jer bi tako sve dobilo smisao, da mi vidimo da je nekome stalo da mi pravimo dobre rezultate. Ovako se desi da prošle sezone mi osvojimo sve trofeje, izgubimo jednom u prvenstvu, i to se ne nagradi podrškom“.
Foto: Odbojkaški savez Srbije
Zahvaljujući odličnim igrama u dresu Zvezde Petković je zaslužio poziv u reprezentaciju i našao se na širem spisku Igora Kolakovića tokom leta pred Svetsku ligu i Evropsko prvenstvo. Prema rečima kapitena ’crveno-belih’ to iskustvo mu je mnogo značilo.

Značilo mi je vreme provedeno u reprezentaciji jer je naš nacionalni tim među najboljima u Evropi. Raditi i trenirati sa igračima koji su vrhunski je i velika čast, jer imaš priliku da se uporediš sa onima koji rade nešto bolje od tebe, koji već iza sebe imaju karijere. S obzirom da ja i dalje igram u domaćem prvenstvu i nisam odigrao toliko jakih mečeva mnogo mi znači da vidim kako to oni uspevaju, koji imaju desetak dužu karijeru od mene. Znači mi sve to mnogo da mogu sebe da nadogradim kada dođu mnogo jače utakmice. Reprezentacija je nešto najsvetlije u karijeri jednog sportiste i sam vrhunac karijere, i ja se trudim da pomognem momcima koliko to mogu. Na raspolaganju sam uvek i selektoru i reprezentaciji, sve što bude zavisilo od mene, ja ću se truditi da uradim najbolje što mogu“.

Petković se našao i na spisku za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo koje će od petka do nedelje biti održane u Nišu. Rivali naše reprezentacije biće Slovenija, Makedonija i Portugal, a na planetarni šampionat će se plasirati pobednici grupa i najbolja drugoplasirana ekipa.

Naša reprezentacija je favorit u kvalifikacionoj grupi. Posedujemo kvalitet, ali moramo da ga pokažemo i na terenu. Domaćini smo, igra se u mom rodnom gradu, ako sve bude kako treba i mi sve shvatimo na pravi način, ubeđen sam da ćemo napraviti uspeh. Kao sportista ne volim nikoga da potcenjujem, sve su to reprezentacije koje mogu da nas ugroze ako to ne shvatimo maksimalno ozbiljno. Mi smo svi veliki profesionalci, ne bi trebalo da bude problema“, rekao je Dušan Petković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: