Milanko Petrović za B92: Nemaju sluha za uspešne

Srpski sportisti iza sebe imaju veoma uspešnu godinu, a jedan od onih koji je najviše iznenadio sigurno je Milanko Petrović, koji je na Zimskoj Univerzijadi osvojio tri medalje. Petrović je osvojio zlato i bronzu u bijatlonu, kao i najsjajnije odličje u skijaškom trčanju, čime je na odličan način najavio najvažnije takmičenje u zimskim sportovima – Zimske olimpijske igre. Međutim, Petrović ističe da nije sve idealno, da ima problema sa Skijaškim savezom Srbije, oko raspodele finansijskih sredstava. Upravo njegovi uspesi i problemi bili su tema novogodišnjeg intervjua koji je dao za B92...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 01.01.2014.

10:00

Default images

Petrović je na Univerzijadi u Trentinu osvojio bronzu u bijatlonu u individualnoj trci na 20 metara, da bi u sprintu na upola dužoj distanci došao do zlata. Najsjajnijem odličjem okitio se i u nordijskom skijanju na deset kilometara, čime je doneo najveći uspeh Srbiji u tim sportovima.

Na Univerzijadi je bilo fantastično. Samo takmičenje i konkurencija je bilo na visokom nivou. Zadovoljan sam i trkama, svojim nastupom i medaljama koje sam doneo Srbiji. Verujem da je to bio veliki uspeh za mene, ali i zimske sportove u Srbiji. Dosta smo prošli u prethodnih pet fodina da bismo došli do ovog uspeha, sada smo delom srećni, jer je tek početak sezone, a još neka važna takmičenja nas čekaju“.

Iako su mnogi bili iznenađeni Milankovim uspesima, mnogi čak nisu ni čuli pre Univerzijade za njega, srpski bijatlonac ističe da takav nije bio slučaj sa njim i njegovi timom.

Očekivali smo ovakav uspeh, ali smo strepeli da li će sve u datom trenutku da se poklopi, i pucanje i trčanje, forma, zdravlja. Na kraju se ispostavilo da se sve poklopilo i da smo uspeli da realizujemo ono što smo postavili kao cilj na početku ove sezone“.

Rezultat koji je ostvario u Trentinu Petroviću je donelo veliko samopouzdanje za sve ono što ga čeka u narednim mesecima.
YouTube screenshot
Najbolje je na početku sezone napravite rezultat koji ste sebi zacrtali na početku sezone i onda rasterećeno ulazite u drugi deo. Tako je u ovom slučaju, na Univerzijadu sam došao dosta rasterećen, isto kao i na trke Svetskog kupa, nisam bio opterećen time da li ću napraviti neki dobar rezultat ili ne. Potrudio sam se da uspem, ali nije bilo tenzije, da dobro startujem u Svetskom kupu, a potom sam nastavio u istom ritmu na Univerzijadi“.

Petrovića u narednim nedeljama očekuju brojne trke, među kojima su i one u Svetskom kupu, kako u bijatlonu, tako i u nordijskom trčanju. Pre Sočija, koje mu je najvažnije takmičenje ove sezone, učestvovaće i na Evropskom prvenstvu u bijatlonu, koje će mu biti i generalna proba.

Akcenat stavljam na bijatlon, pokušaću da se u sprintu plasiram među prvih 30 i da obezbedim finalnu trku. Verujem da uz malo sreće mogu da dođem do dobrog plasmana u sprintu, a nama je cilj da budemo među 30. U skijaškom trčanju, ne znamo kako se rangiram, jer se još nisam takmičio u Svetskom kupu. Ako bismo gledali po Univerzijadi, nimalo ne odskačemo, kao i u bijatlonu“.

Odmah posle uspeha na Univerzijadi zajedno sa Nevenom Ignjatović, koja je u Trentinu osvojila zlato u slalomu, Petrović se oglasio istakavši da naši najbolji takmičari nemaju gotovo nikakvu podršku Skijaškog saveza. Srpski bijatlonac pre samo nekoliko dana je, prema njegovim rečima, propustio trku Svetskog kupa upravo zbog Saveza, za koji kaže da nema sluha za uspeh.

Nevena i ja smo pokušali da otvorimo oči svima, da znaju kakva je situacija u Skijaškom savezu Srbije, ali i Bijatlon savezu Srbije. Jednostavno, ljudi nemaju sluha za nas dvoje, za sportiste koji osvajaju medalje na Univerzijadi, i imaju odlične rezultate na FIS trkama, u Evropa kupu i Svetskom kupu, a imaju sluha za neke lošije. Ne potcenjujem nijednog takmičara, ali samo želimo da Savez po zaslugama rukovodi sredstvima koje ima“, rekao je Milanko Petrović za B92. U našem 'Novogodišnjem paketiću' možete da pronađete preglede 2013. godine u auto-moto sportu, tenisu, domaćem fudbalu, odbojci, rukometu i košarci.

Takođe, u njemu vas već čekaju intervjui sa Draganom Milosavljevićem, Aleksandrom Brkovićem, Radosavom Petrovićem, Draganom Mrđom, Dejanom Milojevićem, Milošem Korolijom, Milošem Jojićem, Anom Joković, Bobanom Marjanovićem, Aleksandrom Džikićem, Nevenom Majstorovićem, Žofrijem Lovernjom, Filipom Đorđevićem, Aleksandrom Atanasijevićem, Nemanjom Bjelicom i Milicom Mandić.

Sportska redakcija B92 tu ne staje, pa vas i narednih dana očekuje još tema i intervjua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: