Aleksandar Atanasijević za B92: Možemo sa najboljima

Srpski odbojkaši ponovo su nas obradovali u 2013. godini, osvojili su bronzu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Danskoj i pokazali da je smena generacija uspešno obavljena. Predvodnik nove generacije srpskih odbojkaša bez sumnje je Aleksandar Atanasijević, koji se s pravom smatra naslednikom Ivana Miljkovića. Mladi korektor u novogodišnjem intervjuu pričao je o neverovatnoj godini koji je iza njega i svemu onome što ga očekuje u sledećoj, dok ćemo o njegovim klupskim ambicijama razgovarati drugom prilikom...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 31.12.2013.

19:00

Default images

Reprezentacija Srbije nije uspela da odbrani titulu osvojenu pre dve godine u Beču, ali je svojim igrama oduševila sve. Atanasijević je bio taj koji se izdvojio od ostalih kao predvodnik nove generacije, ali je ceo tim imao velikog udela u bronzi.

Uspeh koji smo ostvarili je zaista izvanredan, posebno zato što smo do njega došli sa potpuno novim i mladim timom. Najbitnije je da taj uspeh potvrdimo. Ako već u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nišu to ne uspemo, a potom i na samom šampionatu, bronza na Evropskom prvenstvu gubi na značaju. Moramo da nastavimo u istom ritmu i da pokušamo da održimo formu tokom cele godine“.

Posle bronze u Danskoj, mnogi su već počeli da razmišljaju o tome da bi naši odbojkaši mogli da krunu svojih uspeha dožive na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. 22-godišnji odbojkaš Peruđe u ovom trenutku ne gleda tako daleko, ali naglašava šta je cilj našeg nacionalnog tima.
Beta/AP Photo/Polfoto, Simon Fals
Nadam se da ćemo medalja u narednim godinama pokazati da evropska bronza nije bila slučajna, da nismo bili iznenađenje, već dobar tim koji zna kako se pobeđuje i kako se osvajaju velika priznanja i medalje“.

Na pitanje koliko će bronza osvojena na ovogodišnjem Šampionatu ’Starog kontinenta’ biti motivacija njemu i saigračima na predstojećim takmičenjima, Atanasijević je rekao:

Sigurno je da nam bronza mnogo znači, posebno na psihološkom planu, jer smo svi svesni da možemo, da smo u stanju da igramo sa najboljim svetskim igračima, najboljim ekipama. Mnogo nas više respektuju posle bronze, sada svi znaju da Srbija, iako nema velike individualce, i dalje ima tim koji je za poštovanje. Najvažnije je da se koncentrišemo i borimo do kraja, jer je odbojka u našoj zemlji oduvek bila nešto posebno i na najvišem nivou i nadam se da ćemo mi, nova generacija, uspeti to da održimo“.
fivb.org
Pored toga što je Evropsko prvenstvo bilo pokazatelj uspešne smene generacija, u Danskoj smo svi dobili neke nove odbojkaške zvezde, pošto su trojica naših igrača dobila pojedinačne nagrade. Nikoli Jovoviću pripala je nagrada za fer-plej, Srećko Lisinac je proglašen najboljim blokerom, a Atanasijević poenterom. Uprkos nagradi, mladi korektor se ne zanosi, ističe da uvek može bolje i da je tim uvek na prvom mestu.

Individualne nagrade su mi na velikim takmičenjima uvek na poslednjem mestu, zato što razmišljam samo o medalji. Uvek sam razmišljao o dobrom rezultatu i da odigram najbolje što mogu. Da li sam odigrao dobro, sigurno je da sam mogao bolje, uvek sam samokritičan, verujem da je bilo mečeva na kojima sam mogao mnogo više da pružim, ali u tom trenutku je bio moj maksimum. Nadam se da ćemo mi, mlađi igrači, uspeti da nastavimo u istom ritmu, ali je zaista teško. Kada nisi iskusan teško je održavati nivo igre, a sada nas sve ekipe drugačije snimaju, drugačije prate taktiku za nas, na nama je da se prilagodimo tome i borimo za vrh“.
fivb.org
Naredni izazovi srpske odbojkaše čekaju već za nekoliko dana, pošto će od 3. do 5. januara u Nišu igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo čiji će domaćin biti Poljska. Rivali izabranicima Igora Kolakovića biće Slovenija, Makedonija i Portugal, a na planetarni šampionat plasiraće se pet pobednika kvalifikacionih grupa, kao i najbolja drugoplasirana reprezentacija.

Od svih ekipa u kvalifikacijama mi smo najbolje plasirana i od nas se očekuje da prođemo dalje. U grupi smo sa Slovenijom, od koje smo izgubili na Evropskom prvenstvu, a sam taj podatak govori da nam neće biti lako. Velika prednost je što igramo kod kuće, što igramo u Nišu, nadam se da će publika prepoznati to i doći da nas podrži, jer mi smo spremni da opet damo sve od sebe i na kraju ne žalimo, bilo da prođemo ili ne“, rekao je Aleksandar Atanasijević za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: