Filip Đorđević za B92: Želim da dam gol na Marakani

Nema mnogo igrača koji su imali evropski put poput Filipa Đorđevića. Otišao je iz Srbije sa 20 godina, nakon što u Crvenoj zvezdi nisu imali strpljenja. Zaigrao je za jedan od najvećih francuskih klubova Nant, koji je vrlo brzi eliminisan u niži rang.

Sa padom “kanarinaca”, počinje uspon srpskog centarfora. U nižem rangu dobija prostora za napredak, postaje ključni napadač tima, a potom i kapiten. Vratio je Nant u elitu i tu ga pogurao u vrh tabele. Sada je na Filipu Đorđeviću da ubere plodove svog strpljivog i marljivog rada i da se dokaže celoj Evropi.

U intervjuu za B92 Đorđević nam je pričao o putu do statusa prve zvezde Nanta, njegovom statusu među napadačima u Francuskoj, ponudama velikih evropskih klubova, te želji koju još uvek nije ostvario.

Izvor: IV

Utorak, 31.12.2013.

16:00

Default images

U okviru našeg Novogodišnjeg paketića možete da pročitate intervju sa košarkašem Partizana Žoom Lovernjom, a prethodnih dana imali ste priliku da se upoznate sa srpskom fudbalerkom u Barseloni, da čitate razgovore sa kapitenom KK Partizan Draganom Milosavljevićem, trenerom Mega Vizure Dejanom Milojevićem, potpredsednicom KSS Anom Joković, zatim fudbalerima Milošem Jojićem, Radosavom Petrovićem i Draganom Mrđom, trenerom rukometaša PartizanaAleksandrom Brkovićem, vaterpolistom Radničkog Milošem Korolijom, selektorom košarkaške reprezentacije Makedonije Aleksandrom Džikićem, te odbojkašem Partizana Nevenom Majstorovićem, kao i preglede godine u auto-moto sportovima, tenisu, domaćem fudbalu, odbojci, rukometu I košarci.

Povratak u Ligu 1, serija golova za pobedu, mesto u startnoj postavi reprezentacije, dosta toga pozitivnog je u godini koja je protekla.

"Na klupskom i reprezentativnom planu tu i tamo, na ličnom je bilo odlično. Mnogo golova, ulazak u prvu ligu sa Nantom i odličnih prvih šest meseci u prvoj ligi. Drago mi je što sam uspeo da ono što sam uspešno radio u prethodnoj sezoni nastavim i u novoj, pre svega mislim na golove koji su me i doveli u žižu javnosti", rekao je Đorđević na početku intervjua za B92.

"Postao sam simbol Nanta"

Beta/AP
Vremenom je Đorđević postao zaštitini znak Nanta i teško da se o “kanarincima” može pričati bez pomena našeg napadača.

"Najduže sam tamo od svih igrača. Sada sam u francuskim medijima simbol kluba. Čim se priča o Nantu, priča se o meni. Drago mi je zbog toga, u današnje vreme malo igrača provede 5,6 godina u jednom klubu, sada se sve menja na godinu, dve dana. Nant je ipak veliki klub, dosta je cenjen, ove godine skoro svaka utakmica se pomera u neke određene termine zbog TV prenosa. Imamo dosta i navijača, drago mi je što sam napravio ime u jednom tako velikom klubu u Francuskoj i što nosim kapitensku traku".

Za razliku od većine fudbalera koji ekspresno napuštaju klub koji ispadne iz elite, Đorđević je ostao u Nantu i odradio nekoliko godina u nižem rangu. Prema njegovim rečima to mu je bila možda i najbolja odluka u karijeri.

"Dosta se ceni lojalnost klubu na zapadu. Ja sam imao opcije da idem i u neku drugu zemlju gde bih igrao prvu ligu, ali nisam želeo da menjam. Znao sam kakav je Nant klub, znao sam da će sigurno kad-tad da se vrati tamo gde mu je i mesto. Ne žalim ni za čim. Proveo sam četiri godine u drugoj ligi ali mislim da mi je to mnogo pomoglo da napredujem. Druga liga je mnogo jaka. Sazreo sam kao igrač u njoj i drago mi je da sad to pokazujem i u prvoj ligi da mogu da igram s pola snage, kako bi to rekli".

"Moje ime uz Ibrahimovića, Falkaa, Kavanija"

foto: StarSport
Nant je trenutno u borbi za Evropu u Ligi 1, a najzaslužniji za to je svakako Đorđević. Osam golova u prvenstvu donelo je mnogo bodova “kanarincima”, a njemu status jednog od najboljih centarfora u ligi, iako ima žestoku konkurenciju.

"Nemam iskustva sa drugim ligama ali mislim da je francuska liga jedna od težih za igranje posebno za špiceve. Ima dosta duela, dosta se igra na duge lopte gde su ostali špicevi uglavnom mnogo jači i viši od mene, ali sam vremenom uspeo da se snađem. Trebalo mi je vremena da se prilagodim ali mislim da sam uspeo da se izborim za poziciju i da od sebe napravim cenjenog špica u francuskom prvenstvu što je veliki uspeh. Sada u Francuskoj igraju trenutno tri najbolja špica sveta (Zlatan) Ibrahimović, (Radamel) Falkao i (Edison) Kavani koji su i najplaćeniji špicevi sveta. Drago mi je da uvek kada se pomene priča o bici za prvog strelca, da sam sa tim imenima. To naravno prija svakome".

Naš igrač je i ranije privlačio pažnju drugih evropskih klubova, ali je prava potera za njim počela tek protekle jeseni.

“Svi me sele u januaru ali sigurno ću završiti sezonu u Nantu. Meni lepše izgleda kada igrač završi sezonu u jednom klubu i da se tu vidi 15-20 golova, nego dati 7,8 pa otići u drugi i dati 4,5,6. To izgleda drugačije. Eto, zbog nekog lepšeg CV-ja ja ću sezonu sigurno završiti u Nantu. Nisam siguran 100 odsto šta će biti posle. Vidim i ja šta se piše po medijima. Svi me zovu, kažu prešao si ovde, prešao si onde, ali pokušavam da ostavim to sa strane. Imam ponudu kluba da produžim ugovor, mada realno gledano, kada vidim imena ostalih klubova koji zovu malo će to biti teže. Ali neću sigurno zatvoriti vrata Nantu. U narednih mesec dana će se verovatno sve znati definitivno”.

"Prvo da se odužim Nantu"

Beta/AP
Mnogo je imena u opticaju, desetak klubova je pratilo njegove igre, ali se svakako izdvajaju Bajer Leverkuzen, Lacio i Roma.

"Svakom prija kada ga zovu klubovi tog renomea. Trudim se da budem skoncentrisan. Od kada je krenula sva ta pompa to mi je dalo i neku dodatno motivaciju da još više radim i igram bolje za Nant jer znam da su me te igre dovele tu, da me Nant doveo tu gde sam sad i da neću posustati jer želim da vratim klubu koliko je on meni dao".

Kada je u pitanju Francuska poslednjih meseci je u centru pažnje je novi poreski zakon koji od klubova zahteva porez od 75% na najveće plate. To će otežati većini ekipa dovođenje kvalitetnijih igrača, ali naš igrač smatra da to neće nauditi najbogatijima, Pari Sen Žermenu i Monaku.

“Igrači što igraju u tim klubovima neće imati problema. Znam da su njihovi ugovori takvi da nemaju veze s tim porezom, oni dobijaju taj novac, a klub plaća koliko treba državi. Sigurno je da će ostatak klubova imati problem. Oni već dugo imaju redovno sastanke u vezi sa tim. Ipak, mislim da je tih 75% previše. Ja ne mogu da kažem sa mog aspekta, ali mislim da će imati dosta problema”.

Bivši selektor Srbije Siniša Mihajlović je dugo tražio pravu opciju u napadu, i konačno je pronašao upravo u Đorđeviću. Odigrao je sedam utakmica i dao dva gola, ali je igrama izborio mesto prvog napadača.

"Još nisam dao gol na Marakani"

foto: StarSport
"Drago mi je da sam uspeo posle toliko godina želje da igram za reprezentaciju da se vratim tu posle mlade. Evo već više od godinu dana sam standardni reprezentativac. U poslednjih nekoliko utakmica sam bio i prvi špic. Trebalo nam je dosta vremena da iskristališemo ekipu što je normalno za novi tim jer je u poslednje dve godine prošlo dosta igrača. Vidim da je u poslednjih nekoliko utakmica prestala kritika javnosti i novinara. Nama je drago da i publika ceni to, vidi se ogroman napredak u odnosu na početak kvalifikacija. Ne mogu da kažem ništa za budućnost, jer ne znam ko će biti novi selektor, ali mi je drago što ima oformljenu ekipu jer će mu biti mnogo lakše nego Mihajloviću kada je dolazio".

Đorđević ulazi u najbolje fudbalske godine, ali najviše žali što nije ostavio nikakav trag u Crvenoj zvezdi. Ima jednu veliku želju koju još nije ispunio.

"Od malena mi je bila želja, i želja mojih roditelja da igram u Zvezdi. Nisam ni sanjao da ću otići sa 20 godina. Prvo je bila želja da igram do 23,24 godine u Zvezdi pa da onda probam u inostranstvu. Sudbina je bila takva kakva jeste, ne žalim ni za čim. Pratim Zvezdu, pratim sve sportove. Kad god sam ovde idem na utakmice šta god je u pitanju. I meni je žao što je tako ispalo. Igrao sam samo šest meseci, bio sam mlad nisam uspeo da iskoristim priliku. Posle sam sklonjen u drugi plan, mislio sam da je bolje da odem kad se pojavila ponuda Nanta. Imam još dosta godina ispred sebe u karijeri, sigurno je da bih voleo da odigram još nekoliko utakmica za Zvezdu na Marakani i dam gol. Mislim da još uvek nisam dao gol na Marakani", zaključio je Đorđević u intervjuu za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: