Dušan Borković za B92: Trkanje sa Lebom nema cenu

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković još pre završetka ove sezone počeo je da razmišlja o sledećoj. Posle titule evropskog šampiona na brdskim stazama, ove godine je osvojio treće mesto u Evropskom kupu turing automobila (ETCC), ali tu se ne zaustavlja. Želi da sledeće godine vozi u Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC), sanja o okršaju sa Sebastijanom Lebom i uveren je da će u tome i uspeti.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 04.11.2013.

15:01

Default images

Borković je ove sezone oduševio sve. U prvoj međunarodnoj sezoni na kružnim stazama premašio je sva očekivanja i osvojio treće mesto, a i sam ističe da je prezadovoljan svojim uspehom.

Na početku sezone sam rekao da ću biti veoma srećan ako na kraju budem među najboljom desetoricom, ali je od Monce sve krenulo mnogo bolje nego što sam se i nadao. Već na prvoj trci sam bio treći, u drugoj sam dobio kaznu jer sam bio previše agresivan. U Slovačkoj sam imao udes koji me je koštao boljeg plasmana na kraju sezone. U Salcburgu je došla pobeda u novom automobilu, posle smo uzeli Ševrolet, koji je došao pravo na Siciliju, na stazu, i tada sam dva puta došao do podijuma, i na kraju sam u Brnu zadržao treće mesto u generalnom plasmanu. Vozio sam dosta taktički, da vozim i sporije nego što sam mogao, motor je izgubio dosta snage, ali sam uspeo“.

Svojim vožnjama širom ’Starog kontinenta’ Borković je svima pokazao da je vrlo brzo prerastao Evropski kup turing automobila i da je spreman za okršaje sa najboljima na svetu.

Videlo se tokom sezone da postajem favorit, zato što sam uvek bio na podijumu. Dobio sam na samopouzdanju i mislim da smo uradili pravi posao i udario dobru podlogu za naredne godine. Puno toga smo naučili, imali smo dobru saradnju i sa Seat sportom i Špancima, koji su ostali i posle kada smo uzeli Kruz, i sigurno sledeće godine možemo u još jače takmičenje“.
Foto: Robert Uzon
Jedino jače takmičenje u ovom trenutku je Svetski šampionat turing automobila, a sama šansa da vozi u njemu za Borkovića bi bila ispunjenje snova.

Još prošle sezone sam, posle osvajanja titule evropskog šampiona na brdskim stazama, rekao da sam ostvario deo svojih dečačkih snova, sada smo otišli korak dalje, u šampionat na kružnim stazama, koji je mnogo više praćen. Moja želja i san je da vozim Svetski šampionat turing automobila, tačnije da vozim na stazi sa Sebastijanom Lebom, koji je po meni najbolji vozač na svetu. Naći se na stazi sa njim je za mene neverovatan osećaj“.

Međutim, iako je već ispunio određene uslove za ulazak u WTCC, novac igra najvažniju ulogu.

Naravno da su u pitanju milionski budžeti i ako moji sponzori, država i Grad Pančevo budu pomogli onako kako treba, da napravimo dobar projekat, jer je automobilizam jedan od najpopularnijih sportova, to možemo da ostvarimo. Ako se uzme u obzir da se ide sa evropskih trka u Rusiju, a odatle u Kinu, Brazil, na potpuno druge krajeve sveta, samo ta putovanja i potreba za rezervnim delovima za kompletan šampionat dovode do ogromnih cifara. Ali, nadam se da ćemo mi uspeti u tome, zato što bi to bila velika stvar za mene, sponzore, celu Srbiju, i daću sve od sebe da to ispunim. Ako pogledamo da ćemo se trkati sa Lebom, mislim da to nema cenu“.
Foto: Robert Uzon
Sledeće sezone u tom šampionatu stupaju na snagu nova pravila, a Borković se nada da će uspeti da prvo uđe u nezavisnu konkurenciju, pre nego što se izbori za mesto u najjačoj klasi, među najboljima.

Sledeće godine će biti dve klase u Svetskom šampionatu turing automobila – A i B. U klasi A će biti sve potpuno novi automobili, pa će sezona početi malo kasnije nego što je do sada bio slučaj, a razlog za to je što fabrike ne mogu da stignu da spreme nove automobile do tada. To je olakšavajuća okolnost za nas. Mislim da ćemo u narednih mesec dana sve znati. Postoji velika mogućnost da vozimo u klasi B, koja je do sada bila nezavisna kategorija, a da 2015. godine pređemo u najjaču klasu. Trenutno pregovaramo, možda uspemo i za nešto više da se izborimo“.

Automobilizam je u svetu veoma popularan sport, u Srbiji ima dosta ljubitelja, ali i dalje nije u centru pažnje. Borković je svojim uspesima poslednjih godina uspeo da promeni sliku u javnosti, ali se nada da je to samo početak.

Mislim da se u poslednjih godinu dana dosta promenila svest o auto-moto sportu u Srbiji, ali verujem da na tome mora još da se radi. Drago mi je što ja otvaram vrata nekim mladima da se bave ovim sportom, jer je to stvar prestiža i jedan od najpopularnijih sportova u svetu. Drago mi je da imam sve više navijača, ljudi me prepoznaju i to je zaista lepo. Ali, mislim da će se ulaskom u Svetski šampionat turing automobila i boljim praćenjem trkama uraditi još veću stvar za popularizaciju automobilizma u Srbiji“, rekao je Dušan Borković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: