Mamić za B92: UEFA ne podržava regionalnu ligu

Zagrebački Dinamo se poslednjih nedelja našao u najvećim problemima od početka ere Zdravka Mamića. Najpre je on odlučio da se zbog zdravstvenih problema i pritiska javnosti privremeno povuče sa pozicije predsednika kluba, dok je otkaz dobio trener Branko Ivanković. Na njegovom mestu će do kraja jesenje polusezone sedeti sportski direktor Zoran Mamić, koji za B92 kaže da je zadovoljan svojim učinkom na trenerskoj poziciji.

Izvor: ÈŽ SV

Nedelja, 27.10.2013.

16:31

Default images

„Modri“ su trenutno drugoplasirni tim hrvatskog šampionata, sa tri boda manje od večitog rivala, splitskog Hajduka, što je posledica poraza pretrpljenog u prošlom kolu od Splita.

„Mislim da kao sportski direktor mogu više da doprinesem klubu, osećam da sam korisniji na toj poziciji, ali sam prihvatio ulogu trenera i za sada ne mogu biti nezadovoljan učinjenim. Nažalost, iako smo dobro igrali protiv Splita i imali veliki broj šansi, nismo uspeli da ih materijalizujemo i pretočimo u tri boda“.

Dinamo je već godinama rasadnik talenata, koje prodaje najvećim evropskim klubovima u transferima koji su, za ovo područje, izraženi u basnoslovnim sumama, ali Mamić ističe da pored pozitivne strane, priliva novca u klupsku kasu, postoji i ona druga, odlaskom najtalentovajih fudbalera opada kvalitet lige.

„Zbog toga je teško nagovoriti fudbalere koji mogu da budu pojačanja našem timu da dođu u Hrvatsku. Proces pregovaranja je otežan činjenicom da je njima primarni cilj da zaigraju u ligama petice, a sa onima koji ipak pristanu na transfer u, recimo, Dinamo pojavljuje se problem druge vrste, njima smeta što su stadioni prazni, oronuli, što atmosfera i kvalitet fudbala nisu ni blizu razvijenim zemljama. Igrač tada postaje nezadovoljan, na terenu ne pokazuje svoj maksimum što nailazi na negativne reakcije publike i javnosti“.
foto: B92 (Željko Èaèija)
Zagrepčani gotovo svake godine u prvi plan izbace novu mladu zvezdu, koja kao po pravilu posle nekoliko sezona u klupsku kasu transferom donese milione evra. Mamić navodi da je ključ uspeha predan rad i „pomoć prijatelja“.

„Nema tu nekog taličnog recepta. Potrebno je mnogo rada, posvećenosti i praćenja fudbalera. Svakako, mnogo toga zavisi i od informacija koje dobijemo od svojih prijatelja i to je nešto što nam je na listi prioriteta. Negujemo uspostavljena prijateljstva i kontakte, a recimo nedavno sam proveo dve nedelje u Južnoj Americi sa pomoćnikom sportskog direktora Bajer Leverkuzena, tima koji preko cele godine ima svoje skaute na tom kontinentu. To je nešto što mi sebi ne možemo da priuštimo, ali je odlično za klub što preko prijatelja možemo da dođemo do pojedinih talenata.“

Prošle sezone se kao bomba pojavila informacija da je Arsen Venger bio spreman da za Šima Vrsaljka i Alena Halilovića plati deset miliona evra, dok su se nedavno u medijima pojavile spekulacije da je za Halilovića minhenski Bajern ponudio dvostruko veći novac.

„Istina je da je Arsenal hteo naša dva fudbalera prošle sezone, ali za mnogo veću sumu od navedene. Ipak, Zdravko je tu ponudu momentalno odbio, uz poruku čelnicima Arsenala da ne pokušavaju da na taj način vređaju njega i klub. On ima tu drskost da može reći „ne“, dobro procenjuje i ima sjajnu sposobnost pregovaranja.“
foto: B92 (Željko Èaèija)
Bez obzira na to što je Zdravko Mamić svojim menadžerskim sposobnostima uspeo da Dinamu obezbedi finansijsku stabilnost, svaki njegov potez nailazi na oprečne reakcije u javnosti, a zbog negativnih se i povukao iz fudbala.

„To je realnost i mi se sa time suočavamo i živimo već duži period. Nije nam ugodno, ali na sve to odgovaramo da rezultat govori o tome ko kako radi. Dinamo je trenutno najuređeniji klub u ovom delu Evrope, nema nikakvih finansijskih ili organizacionih problema, svake godine je šampion države i igra grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Uz to, u svakom prelaznom roku napravili smo do sada neki veliki transfer, reprezentacija Hrvatske je uglavnom sačinjena od naših bivših fudbalera, a time može da bude nezadovoljna samo manjina, koja ne želi da prizna uspeh i da oda priznanje nekome ko dobro radi posao.“

Pominjanje reprezentacije nametnulo je pitanje o nedavnoj odluci Hrvatskog nogometnog saveza da uruči otkaz selektoru Igoru Štimcu, iako je nacionalni tim doveo na prag plasmana na Svetsko prvenstvo u Brazilu. U baražu će protiv Islanda „Vatrene“ predvoditi Niko Kovač.

„To je naš problem, hrvatska javnost je navikla na uspehe kojima su naši sportisti razmazili navijače. Oni neuspehom smatraju svaki rezultat slabiji od prve pozicije.“

Od nekadašnje velike četvrorke jugoslovenskog fudbala, samo je Dinamo redovan učesnik evropskih takmičenja, povremeno se tu nađe Partizan, dok Crvena zvezda i Hajduk svoje izlete u Evropu uglavnom završavaju u kvalifikacijama.

„Jedan vaš košarkaški trener, Duško Vujošević, rekao je da bi jedan klub bio šampion onda mora igrati sa šampionima. Naša prvenstva nemaju potreban kvalitet i u tome leži problem rezultata ex-Yu klubova u Evropi. Ni u našem, ni u vašem prvenstvu najveći klubovi nemaju prave rivale svakog vikenda i u takvim uslovima igrači odlaze rano, u želji za novim izazovima. Ukoliko fudbaler dobije veliku ponudu teško ga je zadržati bez obzira na stavke u ugovoru, ali to je naša realnost, tu smo gde smo i ponosni smo što smo najbolji u Hrvatskoj.“
foto: B92 (Željko Èaèija)
Srpska sportska javnost već godinama „priziva“ pomoć Zdravka Mamića u pregovorima oko transfera domaćih fudbalera u inostranstvo.

„U transferima najviše odlučuje snaga kluba i autoritet, kao i aktuelno stanje. Ako kupac uvidi da je klub u problemu, da je u finansijskim poteškoćama, da ima dugove, onda je „tvrđi“ u pregovorima. Kod nas su navikli da će pet puta čuti „ne“ pre nego što uopšte dođe do šanse da sedne za pregovarački sto. Pravo vreme za prodaju igrača je kad dođe nekoliko ponuda, ne treba skakati na prvu. Mi smo nekim igračima stopirali transfere, a onda su naišli novi problemi, jedan veliki igrač sa nama nije govorio zbog toga šest meseci.“

Mamić je zagovornik teze o osnivanju regionalne fudbalske lige, nalik Jadranskoj u košarci, ali navodi da nema podrške za taj projekat.

„U teoriji bi regionalna liga popravila kvalitet, ali mislim da je to u praksi neizvodljivo. UEFA nema sluha za to, u službenom smislu, dobili smo odgovor da možemo da organizujemo šta hoćemo, ali u terminima koji se ne poklapaju sa Ligom šampiona i Ligom Evrope. To je teško organizovati, tako da mislim da nešto više od turnira i prijateljskih utakmica nećemo moći da očekujemo.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: