Pol Espargaro za B92: Đoković je neverovatan

Od početka ove sezone Pol Espargaro je imao brojne uspone i padove, sjajne trke i neverovatno loše, ali je pet trka pre kraja sezone u konkurenciji za titulu u Moto2 kategoriji Moto GP šampionata. Za mladog Španca se već zna da će sledeće godine voziti u kraljevskoj klasi, pošto je Jamaha odlučila da mu da šansu, pa će braniti boje ekipe Teh 3. Upravo o tome, ovoj sezoni, kao i brojnim sportovima koje prati Espargaro je pričao u razgovoru za B92...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 23.09.2013.

21:35

Default images

Espargaro je sjajno započeo sezonu, trijumfom pod reflektorima u Kataru, da bi potom narednu pobedu ostvario tek u Kataloniji. Do tada, Britanac Skot Reding je već iskoristio njegove greške i uspeo da se istakne kao glavni favorit za titulu u srednjoj klasi.

Nisam 100 odsto zadovoljan sezonom do sada. Imali smo neke loše, ali i odlične trke, napredovali smo u pogledu podešavanja motora i osećao sam se mnogo bolje nego na samom početku sezone. Svakako, stalno moramo da napredujemo, zato što je Skot toliko konstantan, ne pobeđuje stalno, ali je uvek među osvajačima bodova. To je i najvažnije ako želite titulu, njemu to uspeva, a mi moramo da se postaramo da krenemo i mi tim putem do kraja sezone“.
Foto: Jelena Trajkoviæ
Do kraja sezone ostalo je pet trka, a razlika između Redinga i Espargara iznosi 23 boda. 22-godišni Španac ističe da vrlo dobro zna šta mora da učini da bi sustigao rivala i osvojio titulu koja mu je prošle godine izmakla i otišla u ruke sada već velike zvezde kraljevske klase Markes.

Posle Katara imali smo nekoliko zaista loših trka. Imali smo velike greške, izgubili smo 50 bodova u Ostinu i Le Manu, i to je bio veliki šok za nas. Ali, posle Muđela smo testirali nešto novo sa pneumaticima i ispostavilo se nam je to pomoglo da napredujemo. Mislim da smo značajno bolji sada, ali svakako moram mnogo više da se borim da bih održao korak sa Skotom. Do kraja sezone moj cilj je da budem konstantniji, da završavam trke, da se borim za pobede, i pokušam da na svakoj trci budem ispred Skota. Naravno, lakše je to reći, nego učiniti, čeka me težak posao, ali nadam se da će mi se na kraju isplatiti“.
© 2013 Pons Racing Team
Svojim sjajnim vožnjama poslednjih godina Espargaro je privukao pažnju velikih timova u najjačoj klasi, ali je na kraju Jamaha bila najbrža. Mladi Španac će sledeće godine voziti za Teh 3 ekipu, ali još ne razmišlja o tome.

Presrećan sam zbog ukazane prilike. Ipak, ne želim da me ono što me čeka tek za pola godine skrene sa puta koji sam sebi zacrtao ove sezone. Sada mi je prioritet borba do kraja sezone u Moto2 kategoriji, a posle poslednje trke u Valensiji ću razmišljati o sledećoj sezoni“.
Foto: Marko Trajkoviæ
Espargarov stariji brat Aleš već se takmiči u kraljevskoj klasi kao vozač Aspara i ove sezone je klasa za sebe u konkurenciji vozača na CRT mašinama. Oni će biti prva braća koji će voziti u najjačoj klasi u isto vreme od Kenija i Kurtisa Robertsa pre nekoliko godina.

U ovom svetu je važno imati podršku, nekoga kao što je brat, zato što je teško ostati koncentrisan i biti u vrhu, imati konstantne rezultate. Kada imate uspone i padove bitno vam je da imate pored sebe osobu koja će vam reći iskreno šta misli, jasno i bez ikakvog ustručavanja. Upravo takav slučaj je sa mnom i Alešom, možemo da kažemo jedan drugom šta mislimo i to je neverovatno važno da bismo obojica napredovali i bili bolji“.
© 2013 Pons Racing Team
Poslednjih godina ljubitelji motociklizma svedoci su prave invazije Španaca u svim klasama Moto GP šampionata, a Espargaro kaže da je za to zaslužna Španska motociklistička federacija.

Mislim da je razlog zašto imamo veliki broj Španaca u šampionatu rad Španske motociklističke federacije poslednjih godina. Federacija je napravila veliki broj promotivnih šampionata, na kojima učešće nije mnogo koštalo, pa su roditelji mogli da dovedu decu i oprobaju se na stazi. Mislim da je zaista važno da deca rano počnu, čak verujem da je sa deset godina već kasno za to. Po tom pitanju je u Španiji urađen neverovatan posao, kao i sa nacionalnim šampionatom, i nivo je visok i to je razlog velikog broja španskih vozača u Moto GP šampionatu, u svim kategorijama“.
© 2013 Pons Racing Team
U slobodno vreme Espargaro prati veliki broj sportova, ali među njima se izdvaja tenis. Iako kaže da navija za sunarodnika Rafaela Nadala, ne krije da ga oduševljava i prvi reket sveta Novak Đoković.

Generalno, volim sport i pratim razne sportove, Španija je zaista sportska nacija. Mnogo volim tenis, fudbal, biciklizam, golf... Pokušavam i da igram i da pratim brojne sportove, u fudbalu navijam za Barselonu, u košarci za Estudijantes. Volim tenis, ne samo zbog Nadala, već generalno. sam vremena da pratim Vimbldon, posebno me je oduševio duel Del Potra i Đokovića, Novak je zaista neverovatan, voleo bih da dođe na neku našu trku, mislim da bi to bilo sjajno“, rekao je Pol Espargaro za B92.

Na našem sajtu već ste imali priliku da pročitate intervjue sa Kimijem Raikonenom, Sebastijanom Ožijeom, Lučiom Čekinelom i Horheom Lorencom, a narednih dana možete da očekujete još intervjua sa auto-moto zvezdama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: