Atanasijević za B92: Ne obećavamo, ali ćemo se boriti

Evropsko prvenstvo za odbojkaše igraće se od petka do 29. septembra u Poljskoj i Danskoj, a naša reprezentacija na njoj će braniti titulu osvojenu pre dve godine u Beču. Sastav srpske reprezentacije znatno se promenio od tada, a ulogu vođe tima od Ivana Miljkovića preuzeo je mladi Aleksandar Atanasijević.

22-godišnji Atanasijević u razgovoru za B92 ističe da mu prijaju poređenja sa Miljkovićem, ali naglašava da nije ni blizu igraču kojeg smatra za najboljeg u istoriji. Takođe, za B92 je govorio o svojim očekivanjima pred Evropsko prvenstvo, šta misli, koji je realan plasman našeg tima, koliko je učešće u Svetskoj ligi pomoglo izabranicima Igora Kolakovića u pripremama i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 18.09.2013.

18:34

Default images

Srpski odbojkaši okupili su se još početkom maja, učestvovali su u Svetskoj ligi, a sada ih očekuje najvažnije takmičenje ove godine. Naš tim će igrati u grupi C, u Herningu, sa Slovenijom, Holandijom i Finskom.

Posle skoro dva meseca priprema konačno počinje Evropsko prvenstvo. Zaista smo motivisani, želimo da pokažemo da smo spremni. Ovo su najduže pripreme od kada sam ja u reprezentaciji. Prvo smo se pripremali za Svetsku ligu, posle takmičili u njoj, potom imali malu pauzu i već od kraja jula smo počeli sa pripremama za Evropsko prvenstvo. Mislim da smo spremni, što su i pripremne utakmice pokazale, pošto smo odigrali solidno pet-šest mečeva. Verujem da na Evropskom prvenstvu možemo da odigramo dobro, a sve zavisi od motivacije i, naravno, sreće. Grupa nam je solidna, imamo velike šanse i mislim da je najvažnije da zauzmemo što bolju poziciju u grupnoj fazi da se kasnije borimo za što bolji plasman“.

Svi znaju da je titulu teže odbraniti nego osvojiti prvi put, a mladi korektor ističe da je u ovom trenutku neozbiljno pričati o zlatu.
fivb.org
Niko nas ne pita da li ćemo uopšte proći u drugi krug, već da li ćemo osvojiti zlatnu medalju. Mislim da će biti izuzetno teško, u odbojci više ne postoji reprezentacija koja je superiorna, svako svakoga može da dobije, možemo da izgubimo od svake ekipe, što je Svetska liga i pokazala. Bez braće Grbić i Ivana Miljkovića, pravih odbojkaških legendi, ne možemo više da ulazimo ni u jednu utakmicu i odmah upisujemo bodove. Na nama je da se borimo i pokušamo da u grupi postignemo što više, a potom borimo dalje“.

Atanasijević ističe da on i saigrači ništa ne obećavaju sem toga da će dati sve od sebe, a za koliko će to biti dovoljno videćemo sledeće nedelje.

Ivan Miljković je pre dve godine rekao da je realno da ova ekipa bude šesta, teško je reći sada tačno mesto kao on tada. Mi ne možemo ništa da obećavamo, želimo da se prvenstveno koncentrišemo na borbu u grupi, jer mislim da dobar plasman može puno toga da nam donese. Samo o tome razmišljamo, prvo o meču sa Slovencima, koji su nam možda i najjači protivnik u grupi. Daćemo sve od sebe, ne obećavamo polufinale, ne obećavamo ništa, jer nismo u situaciji da pretimo bilo kome“.
fivb.org
22-godišnji Atanasijević je na poziciji korektora zamenio Miljkovića, sa kojim ga poslednjih godina mnogo porede.

Prija mi poređenje sa Ivanom Miljkovićem, mislim da je on najbolji igrač u istoriji odbojke. On ima najviše individualnih priznanja, ali i timskih medalja. To mi prija, ali sam svestan da sam još daleko od jednog takvog igrača, posebno jer sam svestan da se takav igrač više nikada neće roditi. Na meni je da pokušam da dostignem nivo koji će značiti reprezentaciji, da igram što bolje i da probam makar malo individualno da doprinesem tom kolektivu koji će, nadam se, uspeti da nastavi uspehe koje su ostvarile prethodne generacije“.

Našem timu je kao priprema za Evropsko prvenstvo poslužilo učešće u Svetskoj ligi, koje su srpski odbojkaši završili već u grupnoj fazi.
fivb.org
Svetska liga ima novi format, postoje dve grupe, koje su izuzetno jake. Bilo je nerealno očekivati da prođemo dalje, ali smo imali i šanse. Mislim da bismo i prošli da nismo imali tako teška putovanja, da nismo povezivali putovanja, sa Kube u Rusiju, iz Rusije u Iran. Sigurno je da će nam te utakmice mnogo značiti, jer smo videli da bez obzira što smo nov i mlad tim, možemo da igramo sa svakim, pa čak i Rusijom koja je kasnije osvojila Svetsku ligu. Izgubili smo od Rusije 3:2, videli smo da niko nije mnogo jači od nas, da ako igramo motivisano svakoga možemo da dobijemo, ali isto tako možemo i da izgubimo“.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Danskoj neće označiti kraj reprezentativnih aktivnosti za Atanasijevića, pošto će igrati i na Svetskom prvenstvu za mlade, koje će u oktobru biti održano u Brazilu.

Ovo je neverovatno teško leto za mene, posle Svetske lige, Evropskog prvenstva čeka me i Svetsko prvenstvo mladih. Prvi put se organizuje to takmičenje, još nije popularno, tek treba da zaživi, međutim, mi smo u krugu favorita. Te generacije igrača 1991. godišta i mlađi, osvojile su mnogo. Bili smo svetski prvaci, osvojili smo još brojne medalje, mislim da možemo da pokažemo dosta, ekipa nam je sjajna. Biće mi teško posle svih obaveza ovog leta, ali je meni uvek čast i zadovoljstvo da predstavljam svoju zemlju, pa makar i do krajnjih granica izdržljivosti“.
fivb.org
Mladi korektor je postizao velike uspehe u mlađim kategorijama sa reprezentacijom, a sada veruje da i na Svetskom prvenstvu može da nastavi istim putem, posebno zato što će i taj nacionalni tim trenirati selektor seniora Igor Kolaković.

Kolaković je naš najbolji trener, bez njega ova reprezentacija ne bi bila to što jeste. Mislim da je pravi potez što će on voditi mladu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu jer smo sa njim mnogo jači. Svi raniji uspesi sa reprezentacijom su nas navikli da pobeđujemo, stvorili smo pobednički mentalitet i iako smo mladi po godinama, imamo veliko iskustvo i upravo zbog toga smo se razlikovali od drugih reprezentacija u mlađim kategorijama“.

Atanasijević je u poslednje dve godine branio boje SKRA Belhatova, a ističe da mu je to iskustvo pomoglo da još bolje zaigra u reprezentaciji.
fivb.org
Već dve godine sam u inostranstvu, igrao sam sa najjačim timovima u Evropi i to mi je dalo priliku da vidim gde sam u odnosu na najbolje igrače. Shvatio sam da mogu da igram sa svakim, više nemam strah ni od jednog protivnika i drago mi je da sam prošle sezone igrao dosta i to mi je ulilo samopouzdanje koje sam kroz mečeve preneo na Svetsku ligu, a nadam se da će tako biti i na Evropskom prvenstvu“.

Od sledeće sezone Atanasijević će braniti boje Peruđe, a baš za taj tim se odlučio zbog trenera Slobodana Bobe Kovača.

Prezadovoljan sam vremenom provedenim u Poljskoj, odbojka je definitivno najpopularniji sport u toj zemlji, na svakoj utakmici je bar pet-šest hiljada ljudi. Na neki način mi je žao što napuštam sredinu kakva je Belhatov, sigurno najpopularniji klub na svetu, ali želeo sam da se oprobam u malo jačoj ligi i radim sa Bobom Kovačem, koji je prošle godine proglašen najboljim trenerom u Italiji. Verujem da mogu mnogo da naučim od njega, bio je zaista veliki igrač i upravo je on razlog zašto sam se odlučio za odlazak u Peruđu“, rekao je Aleksandar Atanasijević za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: