Emir Bekrić za B92: Atletska hala za nove šampione

Osvajanjem bronzane medalje na 400 metara prepone na Svetskom prvenstvu u Moskvi Emir Bekrić je oduševio sve u Srbiji, ali i širom sveta. U finalnoj trci pobedio je mnogo iskusnije atletičare od sebe, a sada uživa u uspehu koji je postigao i želi da ga podeli sa drugima. U razgovoru za B92, Bekrić je istakao da mu slava prija, da je verovao u sebe na putu do medalje, ali i da je atletska hala neophodna da bi neki budući atletičari krenuli njegovim stopama...

Izvor: Željko Èaèija

Sreda, 21.08.2013.

19:10

Default images

22-godišnji Bekrić je preko noći postao zvezda, a svega je postao svestan po povratku u Beograd iz Moskve.

Prija mi slava, želim da svoju radost i ljubav podelim sa svima koji su navijali i bodrili me i verovali u mene, želim da sa svima koji žele da pomognu podignem atletiku na viši nivo. Najsrećnija sam osoba posao tek kada sam došao u Srbiju, kada sam video oduševljenje i radost koje sam izazvao posle sada već istorijske trke. Tek sada mi je srce puno“.

U finalu na 400 metara prepone, Bekrić je bio šesti do poslednjih 100 metara, a potom je bio neverovatan i u cilju u vremenu od 48.05 sekundi doneo sebi, ali i celoj Srbiji veliku radost.
Beta/AP Photo/Ivan Sekretarev
Mentalno sam se spremao za trenutak kada će me rivali preteći. Znao sam da su stariji od mene i mnogo iskusniji i da će brže proći 300 metara. Momenat kada su počeli da me pristižu samo je izazvao jedna klik, kada sam prihvatio izazov. Znao sam koliko vredim i koliko sam naporno trenirao. Znao sam i da u sebi imam iskru i želju za uspehom koje oni možda i nemaju. I mislim da je to bilo presudno u poslednjih 100 metara, ta moja želja da što pre dođem do cilja. Tada sam dobio taj nalet pozitivne energije i u pravom trenutku sam ga iskoristio“.

Do sada ni rivali nisu obraćali pažnju na mladog srpskog atletičara, ali je Moskva sve to promenila.

Verujem da je to pritisak za njih, ipak, su to sve atletičari koji iza sebe imaju svetske i olimpijske medalje, a tu su i evropski šampioni. Iz tog razloga, mislim da će oni samo više obratiti više pažnje na mene. Meni to svakako ne prija, ali mi i ne predstavlja pritisak, jer smatram da je pritisak samo imaginarna stvar i samo ometa. Iz tog razloga imam samo jedan recept na velikim takmičenjima, gledam samo sebe, uživam i dajem 120 odsto od sebe“.
Beta/AP Photo/David J. Phillip
Iako je osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu ostvario najveći uspeh u dosadašnjem delu svoje karijere, postoji nešto što je Bekriću mnogo draže.

Draže mi je što ću veliki broj dece zainteresovati da se bave atletikom, nego sama medalja. Zlato na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore sam osvojio za sebe, ali sam na Svetskom prvenstvu u Moskvi trčao za Srbiju, za sve ljubitelje sporta i za sve klince koji će prepoznati ovu priču i, nadam se, početi da se bave ovim zaista predivnim sportom“.

Put do uspeha nije bio lak, Bekrić je ponikao u atletskom klubu Novi Beograd, ali su uslovi u kojima je radio daleko od onih koji zaslužuju šampioni.

Ovaj uspeh zbog svega kroz šta sam prošao dobija na težini. Uslovi su zaista neki osnovni, ako uopšte tako mogu i da se nazovu. Trčanje po šljaci, livadi, šljunku, ali smo mi sa nekom željom i ciljem ušli u celu priču, verovali smo u sebe svih ovih godina i na kraju smo stigli do samog vrha“.
Beta/AP Photo/Martin Meissner
Bekrić je Srbiji doneo drugu medalju u istoriji Svetskih prvenstava, posle Ivane Španović koja je takođe bila bronzana u Moskvi. Njih dvoje su tako upotpunili neverovatnu godinu za srpsku atletiku, posle titule evropskog šampiona Asmira Kolašinca u dvorani i bronze Mihaila Dudaša.

Nadam se da će javnost prepoznati i nagraditi ne samo mene, već celu srpsku atletiku. Mi smo jedini u Evropi koji nemaju atletsku stazu, ali smo na 24. mestu od 206 zemalja po osvojenim medaljama na Svetskom prvenstvu, što je zaista ravno nemogućem. Sa atletskom dvoranom bismo se popeli na stepenik više i samim tim ne bismo morali zimi na pripreme i mogli bismo da stvaramo kolektivni sportski duh na jednom mestu i na taj način stvaramo nove šampione. Za to se borimo više od 20 godina i čuvena je rečenica da nam hale zaista fale“, rekao je Emir Bekrić za B92, „Novih šampiona ima, i na šampionatima za mlađe kategorije smo imali odlične rezultate. Ivana, Mihail, Tatjana, Asmir, Amela i ja i ostali atletičari predstavljamo jednu generaciju koja će, nadam se, u budućnosti obradovati Srbiju i donositi medalje, i biti predvodnici nekih novih atletskih nada“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: