Nemanja Nedović za B92: Velika čast, ali i velika obaveza

Prvi put posle pune decenije jedan srpski košarkaš izabran je u prvoj rundi NBA drafta, a to je uspeo Nemanja Nedović. Mladog plejmejkera su kao 30. pika uzeli Finiks Sansi, ali je on potom prosleđen u Golden Stejt, gde će po svemu sudeći, i nastaviti karijeru već sledeće sezone. U razgovoru za B92, Nedović je pričao o NBA ligi, debiju u reprezentaciji na velikim takmičenjima, kao i o Evroligi i svom bivšem klubu Crvenoj zvezdi.

Izvor: FS SO

Četvrtak, 04.07.2013.

22:08

Default images

Nedović je očekivao da bude izabran na ovogodišnjem NBA draftu, ali se iznenadio kada komesar lige Dejvid Štern pročitao njegovo ime.

„Gledao sam draft kod kuće sa prijateljima, jer sam se vratio iz Njujorka dan ranije nego što je trebalo. Pošto se to malo odužilo, ja sam jedini ostao budan, ostali su otišli da spavaju. Kada je Štern prozvao moje ime bio je to zaista veliki šok za mene, jer sam očekivao da ću biti negde na početku ili sredini druge runde. Osetio sam veliku sreću i radost, ali isto tako i veliku obavezu, tako da nadam se da ću biti spreman za sve te izazove“.

Sportski novinari u Americi ga zovu „evropskim Derikom Rouzom“, ali Nedović, iako mu imponuje poređenje, smatra da još to nije zaslužio. Kaže da je košarkaš Čikago Bulsa koji u ponedeljak dolazi u Beograd još uvek 'daleko'.

„Poređenje sa Derikom Rouzom mi prija i imponuje, ali je malo nezahvalno pričati o tome, jer je on jedan od top deset igrača današnjice i mislim da još uvek nisam zaslužio takva poređenja, ali sigurno da znači poređenje sa njim“.
Starsport
Srpski plejmejker će skoro sigurno od oktobra igrati u najjačoj košarkaškoj ligi za Golden Stejt. Košarkaški savez mu je izašao u susret i dozvolio da zakasni na pripreme reprezentacije, kako bi otišao na lekarske preglede u Sjedinjenim Državama i stavio potpis na ugovor sa Voriorsima.

„Samo je trebalo da se nađe rešenje za Letnju ligu. Pripreme reprezentacije počinju 8. jula, a letnja liga 12, pa je tu bilo malo problema, ali je na kraju ispalo sve kako treba. Idem u SAD u ponedeljak, a vratiću se 14. na pripreme reprezentacije. Kasniću malo, ali ljudi iz Saveza su mi izašli u susret, jer je interes srpske košarke da ima igrača u NBA ligi i ja im se zahvaljujem na tome. Skoro sigurno ću sledeće godine igrati u NBA ligi, sada idem samo da obavim lekarske preglede i potpišem ugovor. Sve nestvarno zvuči, ali je velika čast što ću igrati sa igračima kao što je Stef Kari i Klej Tompson, u dobroj ekipi koja ima odličnu organizaciju i zaista sam uzbuđen“.

O životu u Sjedinjenim Državama i američkoj košarci najviše ga je upoznao saigrač iz Lijetuvos Ritasa i bivši igrač Partizana Milton Palasio.

„Nisam razgovarao puno sa našim igračima u Americi, jer ih ne poznajem, ali razgovarao sam dosta sa Amerikancima, posebno sa Miltonom Palasiom koji je igrao u Ritasu i on mi je rekao da je najteže opstati u NBA ligi duže od dve godine i da ako uspem da izgradim ime za sebe i steknem neki respekt, da ću dobro proći“.
Starsport
Nedović je svestan kvaliteta košarke u Americi, fizičkim predispozicijama tamošnjih igrača i toga da mora da poradi na svim segmentima igre, kako bi se izborio za svoje mesto na parketu.

„Biće mnogo teže doći do samog koša i položiti loptu, jer sjajne atlete igraju tamo i moraću da poradim na svim elementima igre. Posebno ću raditi na igri sa poludistance, šutu sa poludistance i flouteri“.

Košarkaš nije propustio žreb za Evroligu, gde će posle dugo vremena Srbija imati dva predstavnika.

„Mislim da su obe grupe gde su naši timovi dosta teške. Naravno, da bi se prošlo u Top 16 fazu potreban je kvalitet, a mislim da ni Crvena zvezda, ni Partizan nisu završili sa sklapnjem tima, tačnije Partizan još nije ni počeo. Da sačekamo sa kakvim će timovima igrati naši i naravno svi ćemo navijati za srpske klubove da prođu u top 16“.

Bilo mu je jako teško kada je prelazio u Lijetuvos Ritas iz Crvene zvezde prošlog leta i nada se da će se jednom vratiti i ostaviti dublji trag u klubu za koji navija.

„Bilo je jako teško kada sam odlučio da pređem u Lijetuvos Ritas i ostaje žal što nisam napravio neki rezultat i ostavio dublji trag u Zvezdi. Nadam se da ću to jednog dana ispraviti i da ću se vratiti u Zvezdu i uspeti da osvojim nešto sa njom“.
Starsport
U septembru Nedovića čeka debi u reprezentaciji na jednom velikom takmičenju, a i pored teške grupe, cilj je plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji 2014. godine.

„Biće jako teško, teška grupa sa kvalitetnim ekipama i moram da priznam da će biti teško da prođemo samu grupu. Ali, moramo da znamo da smo mi Srbija, da imamo kvalitetne i talentovane igrače i ako je selektor rekao da je cilj plasman na Svetsko prvenstvo, to onda treba i da nam bude cilj“.

Karijeru je počeo kao organizator igre, odigrao je i kompletnu sezonu kao bek-šuter, ali se bolje oseća na poziciji ’jedan’.

„Osećam se komfornije na poziciji plejmejkera, nego na beku. Do poslednje sezone u Crvenoj zvezdi sam igrao pleja, a onda tu jednu na poziciji ’dva’. Moja prirodna pozicija je plejmejker, ali ako ekipa od mene traži da igram ’dvojku’, nije nikakav problem“, rekao je Nemanja Nedović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: