Stevanović: Hrvati prividni favorit, dobija hladna glava

Ostalo je još osam dana do toliko iščekivanog duela Srbije i Hrvatske u Zagrebu. "Beli orlovi" imaju šest bodova manje od rivala, pa su pod pritiskom imperativa pobede. Sa druge strane, Hrvati ne žele pred svojom publikom da izgube od omraženog rivala.

Stevanović je u izjavi za B92 rekao da je vreme da se svi izdignu iznad ružne prošlosti koju treba oprostiti, ali ne i zaboraviti. Podržava Mihajlovića u vezi sa podmlađivanjem selekcije, ali ne može da shvati da Mundijal u Brazilu nije primarni cilj.

Nekadašnji pomoćnik selektora reprezentacije Srbije i Crne Gore Goran Stevanović smatra da je Hrvatska samo prividni favorit, te da će pobediti tim koji bude mentalno spremniji.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 14.03.2013.

11:25

Default images

Stevanović podržava plan selektora da podmladi tim, ali ne može da opravda što je SP u Brazilu zanemareno kao glavni cilj.

”Fudbal je igra u kojoj svako ima svoju šansu. Ja se donekle slažem sa putem kojim smo krenuli, mislim da mladima treba dati šansu, ali se ne slažem s tim što Svetsko prvenstvo u Brazilu, gde je stadion Marakana, gde je uz Englesku i Vembli kolevka fudbala, nije primarni cilj, ne mogu to da opravdam. Hrvati su krenuli ambiciozno, njima je stalo, a nama nije primarni cilji, i tu je ta razlika gde se izgubilo tih šest bodova razlike”.

Hrvati su puni samopouzdanja uoči meča, skoro svaka izjava iz njihovog tabora je najava pobede, ali Stevanović smatra da su samo prividni favoriti.

”Moguće je da su prividni favoriti, ali ne toliko da budu toliko samouvereni. Veće šanse su na strani Hrvatske zbog domaćinstva i zbog forme igrača na bitnijim pozicijama, u veznom redu i u špicu, tu vidim njihovu prednost. Odbrana je na našoj strani, mislim da imamo dobru odbranu, bar onakva kako bi trebalo da igra”.

Pomoćnik Ilije Petkovića na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine smatra da ovaj duel neće doneti nikakvo iznenađenje, da se ekipe odlično poznaju.

”Poznaju se dosta timovi, sumnjam da neko može nekoga da iznenadi. To je možda moguće u prvim utakmicama kvalifikacijama kada se još ne poznaju. Sada posle ovoliko utakmica već sumnjam da neko može taktički da iznenadi”.

Stevanović je trener koji mnogo pažnje poklanja psihologiji, mentalnom pristupu u takmici, i to vidi kao jedan od ključnih faktora duela na Maksimiru.

”Mislim da će psihološki faktor umnogome odlučiti, ko će da bude stabilniji, mirniji. Ja sam pobornik toga da psihologija umnogome odlučuje na terenu, glava je ta koja dobija. Tu psihološku pripremu treba mnogo dobro odraditi. Ko bude hladnije glave, motivisaniji, inspirativniji tog dana, taj ima velike šanse da pobedi. Ko bude unapred ušao kao favorit mislim da nema velike šanse”.

Siniša Mihajlović je izazvao oprečne komentare javnosti otkako je selektor Srbije. Čas ga hvale zbog podmlađivanja selekcije, čak kude zbog izostavljanje nekih iskusnijih igrača.

”Svako ima svoju viziju. Rezultat je glavno merilo i toga bi trebalo da se držimo. To će na kraju krajeva i odlučiti. Nikad trener neće zadovoljiti sve, uvek će biti ‘što ovaj, što onaj’, to su prazne, šuplje priče koje odvlače pažnju od onoga bitnog, a to je rezultat. Oni koji su to odlučili, koji su Sinišu doveli znaju zašto su to uradili. On je svojim imenom svakako zaslužio šansu, a kako će se to sve odvijati umnogome zavisi od rezultata. Mi smo narod koji voli ‘mudro’ da predvidi neuspeh kako bi nam lakše pao i svi se krijemo iza toga. Ja nisam pobornik toga, kao trener uvek prihvatam ono što mi rezultat govori”.

Duel Srbije i Hrvatske je više od fudbala, više od sporta. Iako je prošlo 20 godina od ratnih 90-ih, one su i dalje veoma prisutne u sećanju obe strane.

”Mislim da je vreme da se uzdignemo iznad svega toga, treba sve da se oprosti, ali da se ne zaboravi, da se izrazim malo i politički i sportski. Ovi momci koji učestvuju nisu izabrali taj rat, oni treba da se koncentrišu samo na sport. Pustite politiku i rat onima koji su za to zaduženi i koji su u stvari krivci za sve to što se dogodilo. Dakle, oprostiti ali ne zaboraviti i gledati u budućnost”.

”Srbija ima svoju svetlu budućnost, ubeđen sam u to, i sportsku i celo područje. Želim i Hrvatskoj sve najbolje u sportu, imam dosta prijatelja bivših fudbalera, sa kojima bih voleo da se vidim kada budu došli u Beograd. Pustite onima koji vole da ratuju neka ratuju, a mi sportisti, kao i svi ljudi u Srbiji koji pozivitno razmišljaju, žele što pre da to ostane prošlost, daleka prošlost. Ružna i ne ponovila se”.

Dva nacionalna saveza postigla su dogovor da mečevima ne prisustvuju gostujući navijači. Hrvati su već najavili da će izbaciti sa stadiona svakog za koga primete da je navijač Srbije. Stevanović ne očekuje incidente.

”Mislim da je preopasno i za jedne i za druge bilo šta da se desi zbog sankcija kojima UEFA već toliko preti. Mislim da smo i jedni i drugi potrošili sve kredite i da će uraditi sve da ne dođe do nekih incidenata. Mislim da javnost i svi akteri tog meča moraju da usmere javno mnenje na fudbal, na teren, na kvalitet, da ne budu spoljni faktori odlučujući. Da gledamo na ovo kao na lep fudbalski događaj koji će istorija pamtiti, ali ne po tenziji koja bi trebalo da je iza svih nas”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: