Roman Lisac za B92: Prirodno da Srbija organizuje F4

Direktor ABA lige Roman Lisac rekao je u razgovoru za B92 da je zbog rezultata srpskih timova ove sezone prirodno da ’fajnal for’ bude održan u Srbiji. Takođe, Lisac je istakao da je liga želela da nagradi kontinuitet time što je odlučeno da prvoplasirana ekipa iz regularnog dela ide direktno u Evroligu.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Utorak, 05.03.2013.

19:09

Default images

Nije još uvek ništa sigurno ko će proći na ’fajnal for’, ove sezone je liga izjednačena i to nas sve raduje. Dobili smo ponude od Niša, Kragujevca, Skoplja i Laktaša za organizaciju ’fajnal fora’. Ali, pošto tri tima iz Srbije konkurišu za ’fajnal for’, voleo bih da on bude organizovan u „Beogradskoj areni“. To bi bio pravi košarkaški spektakl i najviše bi sport dobio“.

Lisac je upravo zbog moguće organizacija ’fajnal fora’ ove nedelje u Beogradu, gde je razgovarao sa gradonačelnikom i ujedno predsednikom Košarkaškog saveza Srbije Draganom Đilasom.

Puno se pričalo o tome da gospodin Đilas ne želi ’fajnal for’ u Beogradu, i zbog toga sam želeo da razgovaram sa njim. Možda nije sve tako kao što se pričali, ali ima pojedinih stvarnih problema, kao ono što se desilo u finalu Kupa Radivoja Koraća. Mi smo sa Gradom Beogradom organizovali najuspešniji ’fajnal for’ u istoriji lige 2009. godine, kada su se u finalu sastali Crvena zvezda i Partizan. Policija je tada pokazala sposobnost da ako hoće onda može da uradi mnogo toga i tada sam još rekao da im dugujem veliku zahvalnost. Đilas baš zbog toga ne može neke stvari sam da garantuje, ali ćemo razgovarati sa nekim ljudima i ako uspemo u pregovorima, možda ćemo moći da pričamo o ’fajnal foru’ u Beogradu. Ukoliko tako i bude, apelujem na sve aktere da se svi potrudimo da napravimo lep vrhunski spektakl i da će to biti velika nagrada za sve ljude koji vole košarku“.
kkcrvenazvezda.rs
Posle desetak dana spekulacija u utorak je konačno potvrđeno da će se u Evroligi naredne sezone ići pobednik ligaškog dela ABA, u slučaju da grad iz kojeg je ispunjava uslove za B licencu. U suprotnom će se učesnici odrediti po pravilima elitnog takmičenja, na oslovu završnog takmičenja.

Raduje me što smo dokazali da nije bilo nikakve loše namere i da je Evroliga stala iza nas. Možda je postojala greška, možda nismo dobro razumeli pravila Evrolige, ali na kraju je sve dobro prošlo i najbitnije je da nijedan tim neće biti oštećen. Mi smo s razlogom stavili da prvoplasirani ide, jer smo hteli da nagradimo nekoga ko je prvi posle 26 kola, a ne samo da jedna utakmica odlučuje. To je bio naš kiks, ali verujem da je to pravilna odluka. Ali, ne bih ništa prejudicirao što se tiče prolaska u Evroligu. Čujem priču po Beogradu da mogu samo Partizan i Crvena zvezda u Evroligu, ali to nije istina. Jer, prvo treba doći do ’fajnal fora’, nije sve još gotovo, a i da jeste, i neko može da obezbedi te uslove. Znam da se u Igokei dosta trude, gospodin Dodik posebno, a svi koji ga poznaju znaju da nije toliko nemoguće da se dogradi hala, a čak i aerodrom. Ali, to su sve stvari Evrolige. Najbitnije je da je liga obezbedila prvoplasiranom iz ligaškog dela prolazak u Evroligu, a da li on ima uslove, to je druga priča, i to nema veze sa nama“.

Direktor regionalnog takmičenja istakao je da je sa prvim čovekom srpske košarke razgovarao i o sistemu koji bi mogao da bude primenjen narednih sezone.
BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS
Sa gospodinom Đilasom jasno smo dotakli i druge probleme koji su meni malo smetali jer sam ga uvek smatrao čovekom koji napredno razmišlja i otvoren je za nove stvari. Zato mi nije bilo jasno otkud problemi između Saveza i lige, i on mi je rekao da nema nikakvih problema, da je liga neminovnost. Ali, što se tiče sledeće sezone i prolaska u Evroligu, nema odstupanja. Postoji mogućnost plej-ofa, ali u tom slučaju sezona ne bi mogla da se završi do 15. marta. Moramo sve da usaglasimo sa domaćim ligama, a to nije samo problem u Srbiji, već i u ostalim zemljama Videćemo koliko će ekonomija moći da trpi toliko liga, možda će neko sam doći i reći da se drugačije dogovorimo“.

Lisac je, takođe, istakao da je ABA liga ove godine dostigla vrhunac, zbog odličnih utakmica i velike neizvesnosti.

Mislim da smo se svi složili da je ovo vrhunac 12-godišnjeg trajanja lige. Neverovatan nivo košarke vidimo, i neizvesne utakmice. Videli smo da je Igokea mogla da izgubi od Mađara autsajdera, koji nisu toliko naivni. Oni su dobili sva tri evroligaša, a mnogi su razmišljali o tome da li su za ligu, ali su se pokazali kao veoma ozbiljna ekipa. Ni Makedonci nisu razočarali, čekali smo ih 12 godina i dobro su se pokazali, i to sve zajedno daje ozbiljnu ligu koja će biti poštovana u celoj Evropi. Svima nama fali malo novca da bismo svi zajedno bili odlični“, rekao je Roman Lisac za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: