Dejan Stanković: Život bez fudbala - ravna linija

Dejan Stanković pričao je sa novinarima iz Srbije posle duge pauze. Od kraja aprila 2012. godine nije ga bilo u timu Intera, posle dve operacije ponovo je na terenu.

Selektor Srbije Siniša Mihajlović rekao je da na Stankovića računa u utakmici sa Hrvatskom 22. marta pa je jedna od najvećih zvezda srpskog fudbala u situaciji da razmišlja i o mogućem povratku u državni tim. I o zdravlju, Interu, Zvezdi, budućnosti...

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

09:28

Default images

“Bilo je stvarno teško, nisam pričao dugo jer nisam bio u stanju. Redom, povredio sam se prošle godine protiv Parme, nisam mogao da hodam. Jedan dan, dva dana ne treniram, zaključak je bio da je najbolje da odem na operaciju. Prva operacija bila je 5. maja, tada je procenjeno da je oporavak dva, dva i po meseca. Hteo sam brže da se oporavim, takav sam, ali na svakom treningu je bolelo, sve do septembra sam pokušavao... Sve je išlo u krug, malo bolje, pa gore, čini mi se da je išlo jedan korak napred, dva ili tri nazad. Noga je počela da otiče i ponovo sam operisan, 19. septembra. Onda smo do Nove godine radili polako, trebalo je da se vratim na kup utakmici sa Bolonjom ali smo odložili za januar. Malo sam tada odmorio, to mi je dobro došlo, od 2. januara nisam stao..." skoro u dahu je ispričao Dejan Stanković.
Period van terena bio je, na trenutke, neizdrživ. Ipak, želja za povratkom na teren bila je jača od svega.

"Bio sam u ozbiljnom problemu, ne samo fizički, psihički me je lomilo. Razmišljao sam o tome da imam 34 godine, osvojio sam šta sam osvojio. Pričao sam i sa ljudima u klubu da je možda vreme da stavim kravatu i postanem neki direktor... Jedno vreme sam išao u trening centar kada igrača nema. Čak nisam ni gledao utakmice, legnem i kada ustanem pogledam rezultat. Ali nisam mogao da se predam. Podržavala me je porodica, ljudi u klubu su pokazali da su sjajni, sve vreme su bili uz mene i nisam mogao da se predam. Ne bih bio ja da sam se predao. Bio sam spreman da idem na još jednu operaciju ako treba, samo da još jednu utakmicu za Inter odigram. I došao je Kijevo, dogovorio sam se sa trenerom da to bude baš ta, da bude 15 minuta. Tako je bolje. Kada sam se pojavio na terenu video sam transparent 'Dobro nam se vratio', samo sam se molio da sve bude kako treba. a osećao sam se neobično, kao kada sam prvi put igrao za Inter, možda kao kada sam prvi put zaigrao za Zvezdu. Neobično je to, nikada nisam toliko pauzrao, četiri nedelje su bile najduža pauza, sada devet meseci... Puno je to, koliko mi se igralo vidi se po tome šta sam sve uspeo da uradim za tih petnaestak minuta. Da imam dobre lopte i da grešim, da dobijem žuti karton..."
Fonet
Stankovića je duga pauza 'ubijala', kaže da ne zna kako bi mogao da izgleda život bez fudbala.

"Život bez fudbala? Ravna linija, ništa se ne dešava, čekaš da li će se nešto desiti, kada i kako. rafael Nadal kaže da je najsrećniji kada igra tenis, tako je, i meni je najlepše kada mogu da igram. Znam koliko imam godina, znam i koliko je kilometara iza mene ali bez fudbala, to nisam ja. Kada odlučim da odem, ostaviću ga. Ali neću da me nešto natera na takvu odluku. Nekada, kada igraš sreda-nedelja pomisliš da je dosta, previše. Ali ovako..."

Stanković ne razmišlja o tome šta posle igračke karijere a kaže da će igrati, najverovatnije, još godinu i po dana.

"Imam jos ova četiri meseca i onda još godinu dana ugovora sa Interom. Znam da ne mogu da odigram 60 utakmica u sezoni ali ako prepolovim... zašto da ne? Voleo bih da završim u Interu, videćemo. Ako ne budem za to, ništa, pružiću Moratiju ruku i to je to."
Kada god se priča o završetku ugovora sa Interom pominje se i Zvezda. Stanković kaže da nije realno da se vrati u Ljutice Bogdana kao igrač.

"Zvezda je uvek tu, ništa se tu ne menja. Ja još igram fudbal i ne mogu sada da razmišljam o stvarima koje nisu realne. Sa Zvezdom ne može da se igra, mora puno da se radi, čini mi se da je i 24 sata dnevno malo. Nadam se da Zvezda izlazi iz problema a ne znam šta bih ja mogao da radim. Ubeđen sam da ću ostati u fudbalu, ne zanm da li ću biti funkcioner ili trener, jednog dana. Nešto treće nije realno. Nije realno da se vratim, ne trebam Zvezdi ja sa 35 godina. Trebaju joj ratnici, možda jedna utakmica, revijalna. U to sam, u stvari, siguran, da ću još jednom izaći na teren 'Marakane'," kaže Stanković.

Ranije je kao trenutak za prekid igračke karijere pominjao 2014. godinu, i sada se čini da je najbliži tome da sledećeg leta kaže da je kraj. Da li će u međuvremenu još koji put obući dres reprezentacije, ne zna se. Selektor Mihajlović je pominjao mogućnost da Stanković putuje u Zagreb ali Dejan smatra da je za tu priču još rano.

"Reprezentacija? Ekipa kao ekipa je suvo zlato, bilo je par utakmica u kojima se video potencijal, zdrav kvalitet. Ima bar šest ili sedam momaka koji će ostaviti traga u evropskom fudbalu. Naš problem je što vremena nikada nema. Kada bi sam mogli da 'udahnu malo vazduha' bilo bi lakše. Gledao sam utakmice, sa Škotskom je bilo dobro, protiv Velsa potpuna dominacija, onda je došla ta nesrećna utakmica sa Belgijom. Odigrali smo dobro 30 minuta, posle je krenulo loše. Utakmica sa Makedonijom mi se nije svidela. Neću puno da analiziram, to je posao selektora... Prijateljske su bile opet dobre, ima još dosta da se igra, sigurno je šest bodova zaostatka za vodećima puno ali ima i još šest utakmica."
Stanković kaže da ne može u ovom trenutku da odgovori na pitanje da li će obući dres Srbije u Zagrebu. Možda neće ići kao igrač ali bi mogao da bude uz Mihajlovića.

"Rekao sam u nekom intervjuu u Italiji da, iako to možda ne bi trebalo da kažem, puno volim Srbiju i kada bi me Mihajlović pozvao, došao bih. sa ovim njegovim izjavama sam malo 'uza zid'. Videli smo se par puta u poslednje vreme, bio ej kada je Partizan igrao sa Interom, videli smo se poslednji put za Srpsku novu godinu, pričali i o tome. Ja sam mu rekao da prvo moram ja da budem zadovoljan sam sa sobom. da treniram kako valja, da igram, da budem dobar sebi. Onda mogu da budem koristan i njemu. Ime i prezime ne igraju, hoću da pomognem ali ako zaista mogu."

Stanković je posle poraza Srbije od Slovenije i eliminacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine najavio da više neće igrati za reprezentaciju.

"Nikada nisam odlazio iz fudbalskog saveza. Igrao sam za Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru, Srbiju. Ne razmišljam o broju utakmica, o traci, da sam hteo, mogu sada to da kažem, mogao sam da imam i više utakmica u reprezentaciji."

Dugogodišnji kapiten nacionalnog tima kaže da je on "svoj Zagreb odigrao" 1999. godine.

"Kada se sada setim, pakleno je bilo. Ozbiljna utakmica, velika tenzija. Kada su dali gol i mi smo se obradovali, moglo je najzad da se igra. Ne verujem da će sada biti takav pritisak. Ima tenzije, malo se i veštački pravi, ne verujem da se ovi momci plaše. Mislim da su momci zreli, poznajem selektora i znam da se ne plaši, mislim da će svako uzeti svoj deo odgovornosti. Hrvatska je ozbiljna reprezentacija, samo to, dve reči su dovoljne da ih opišu."
Foto: Zvezda Srbija
Prijateljstvo sa Mihajlovićem je dugogodišnje, Dejan Stanković kaže da je Siniša čovek bez koga bi "sporije sazreo i kao igrač i kao čovek" ali i da su oni prijatelji koji “nemaju šta jedan drugom da vraćaju”. Za reprezentaciju će igrati ako se bude dobro osećao, ako bude procenio da može a i ako bude dobio poziv.

Stanković kaže da je Svetsko prvenstvo u Brazilu dovoljno daleko da bi se o tome sada pričalo. ia sebe ima tri šampionata, 1998. godine u Francuskoj, 2006. u Nemačkoj i 2010. u Južnoj Africi. To poslednje često se pominje. Nedavno je tadašnji selektor Radomir Antić pričao o tome da ga je predsednik Saveza Tomislav Karadžić 'minirao' sastankom sa igračima pred utakmicu sa Australijom.

"Poštujem i gospodina Antića i gospodina Karadžića. Kada sam to pročitao pokušao sam da se setim. Bilo je puno raznih sastanaka tamo, a znam da smo tada sišli sa ručka, sedeli i pričali o utakmici. O tome koliko je važna, nije to bio sastanak," kaže Stanković koji smatra da je reprezentacija tada igrala odličan fudbal, "Teško je porediti generacije ali mi se čini da smo tih 18 meseci pred Afriku mogli da igramo 'vezanih očiju', igrali smo praktično 4-2-4 i stizali sve. a dovoljna je jedna utakmica da se sve sruši, onda novi početak, težak..."

Dejan smatra da je pogrešno što se pred mlade igrače koji počinju u reprezentaciji stavlja pretežak zadatak, da svi pokušavaju da ih uplaše.

"Kada sam ja ulazio u reprezentaciju dočekali su me sjajni momci, Mijatović, Milošević, Jokanović, Jugović, Mihajlović... obožavao sam da ih slušam, da 'kupim fazone', da gledam kako se pripremaju, kako doživaljavaju utakmice, kako rešavaju probleme... Moje je bilo samo da trčim," rekao je uz smeh Stanković.

Odgovor na pitanje da li će Tadić, Marković, Đuričić... 'kupiti njegove fazone' još se ne zna.

"Sada ne znam, mislim da ako se vratim neću uraditi ništa loše. Ne dolazim da nešto ukradem ili da nekoga prevarim, samo da pokušam da pomognem. ako sam spreman, sigurno neću reći - Ne. Istrčaću na Maksimir pa taman da znam da će mi tamo obe noge polomiti. OK, neka me spakuju u kola..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: