Savović za B92 o Topiću, navijačima, Vukoičiću, Trebinju...

U polusezoni za nama Boris Savović bio je jedan od ključnih košarkaša Crvene zvezde. Krilni centar rodom iz Trebinja prvi je skakač lige sa prosečno 8.6 uhvaćenih lopti, a ubacuje i 11.7 poena po meču. U novogodišnjem intervjuu za B92 sa Savovićem smo razgovarali o košarci, ali i o stvarima koje je okružuju – odlasku Filipa Čovića, načinu rada Vlade Vukoičića, o Savovićevim Trebinjcima, Zvezdinim Amerikancima, legendarnom Milenku Topiću, reprezentaciji, navijačima...

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 01.01.2013.

14:35

Default images

Na prelazu između dve godine Crvena zvezda deli drugu poziciju u ABA ligi sa skorom 10-5, dok je sa pet pobeda i jednim porazom prošla u Top 16 fazu Evrokupa.

„Loše smo započeli, kako rezultatski, tako i igrački. To je sve posledica velikog broja novih igrača, osam momaka koji se međusobno ne poznaju došlo je u klub i bilo je potrebno vreme da se uigramo. Kao što se sada vidi, posle tri meseca došli smo do rezultata koji su na početku bili zacrtani. Na početku su mnogi sumnjali u naš kvalitet, ali ostali smo na okupu i mislim da smo sada dokazali da možemo da ostvarimo visoke ciljeve“.

Stekao se utisak da si na startu sezone bio pomalo nesiguran, da li je u pitanju bio pritisak, trema ili nešto treće?

„Nisam bio nesiguran, nema potrebe za time jer iza sebe imam nekoliko dobrih sezona i prošlu sezonu izrazito dobru. Nastupao sam u Evroligi sa Galatasarajem, a u plej-ofu turske lige odigrao sam izvanredno kada sam dobio veću minutažu. Malo nisam imao sreće jer sam došao u tim koji igra Top 16 fazu Evrolige, a ima dvojicu igrača na mojoj poziciji. Igrao sam 10-12 minuta, za to vreme je teško dokazati, ali u plej-ofu sam posle povrede Šamperta igrao 25-26 minuta. Odigrao sam fenonemalno protiv Bešiktaša, imao sam i nekoliko ’dabl dabl’ učinaka i mislim da sam ostavio lep utisak. Dakle, u ovu sezonu sam ušao pun samopouzdanja i vere u sebe“.
Šta je prelomilo da se letos odlučiš za Crvenu zvezdu?

„Posla Srbije sam želeo da odem napolje, ali pogodili su se Zvezdini i moji ciljevi, privukle su me visoke ambicije i ovaj projekat zbog kojeg smo svi ovde. Mnogi nisu verovali da možemo bilo šta da učinimo za ovako kratak period, ali mi igrači verovali smo Nebojši Čoviću i celom stručnom štabu kada su nam govorili da je to moguće. Mislim da sam napravio pravi potez i da sam izabrao pravi klub, koji iza sebe ima armiju navijača. Lepo je videti da su počeli u većem broju da dolaze i na mečeve ABA lige, protiv Splita i Zadra je bilo loše vreme i radni dan, ali je dvorana bila puna. Prava je stvar za mene što sam se vratio u Srbiju u ovom trenutku, pogotovo u veliki klub kao što je Zvezda“.

Kako je ekipa podnela celu situaciju u vezi sa Filipom Čovićem? On je bio pod velikim pritiskom, na kraju je i otišao, kako ste mu pomogli u tim trenucima?

„To je Filipova odluka. Ja mogu samo da kažem da je on ambiciozan i dobar dečko koji poseduje veliki kvalitet. Nama je iskreno žao što nije sa nama i svi se čujemo sa njime. On je naša podrška, na treninzima nedostaje njegov šarm i pozitivna energija, a nedostaje nam i na terenu jer poseduje veliki talenat, ima ’glavu’ za košarku. Siguran sam da će Filip uspeti u košarkaškim vodama i da će se doklazati onima koji sada ne veruju u njega“.

Savović je rodom iz Trebinja, koje je poznato kao mesto u kojem se navija skoro isključivo za Crvenu zvezdu.

„Bili su malo iznenađeni jer sam se vratio u Srbiju, ali kada su videli da sam prešao u Crvenu zvezdu, bilo im je mnogo lakše i zaista su bili srećni i zadovoljni. Moji Trebinjci su verovali u mene i mislim da su sada ponosni, kako na mene, tako i na Zvezdine rezultate“.
Prema već uvreženom mišljenju, Savović je bio jedan od ključnih činilaca Zvezdinih uspeha u polusezoni za nama. Ipak, pitali smo ga i koji su njegovi nedostaci i šta treba da popravi u igri.

„Ne volim sebe da stavljam ispred tima jer mislim da ekipa izbacuje pojedince. Kao tim radimo izuzetno veliki posao i kolektiv je stvarno iznad svega. Niko od nas nije savršen, mislim da moram da nabacim još nekoliko kilograma, sada imam 110kg, ali moćnije se osećam kada imam još nekoliko kila. Radim na tome, radio sam i celo leto, ako nabacim još 4-5 kila mišića, biće to veliki plus za mene. Mislim da znam da igram odlično leđima ka košu i ti mišići bi mi pomogli da budem korisniji na ’lou post’ poziciji“.

Utisak je da su se Amerikanci Nelson, Braun i Skot odlično uklopili u sredinu, ne samo igrački, već i kao ličnosti.

„Mi smo ih prihvatili kao da su naši, u stvari oni i jesu naši, deo su tima. Mislim da i oni vide nas kao svoje prijatelje, u tome je ključ uspeha. I Nelson i Skot i Braun poseduju crte karaktera koje su nama bliske – mnogo pozitivne energije, mnogo konverzacije. Nama je npr. bilo čudno da Amerikanci koji dođu u Zvezdu ili bilo koji naš klub uđu u celu priču sa toliko emocija kao što su oni to učinili. Mislim da su oni emotivno vezani za Zvezdu, vidi se to i po tome koliko ’ginu’ na terenu. Jako je malo vremena za provod jer smo profesionalci, ali između sebe se družimo, izlazimo na večere po restoranima i sl“.

U poslednje vreme spekuliše se mnogo o tvom eventualnom pozivanju u reprezentaciju Srbije. Igrao si za mlađe selekcije Crne Gore, tu je i BiH, šta je za tebe prioritet?

„Igrao sam za mladu reprezentaciju Crne Gore jer nisam bio pozvan iz Srbije, a kao dete sam želeo da igram za nacionalni tim. Imam lepa sećanja na taj period, bilo je to lepo iskustvo na Evropskom prvenstvu B divizija, bili smo prvi. Taj osećaj nacionalnog duha i reprezentacija bio je za mene nešto novo i nešto lepo. Ipak, mislim da nije vreme da govorim o tome jer Zvezda zaslužuje moju maksimalnu posvećenost. Videćemo kada dođe kraj sezone, ako dobijem poziv selektora srpske reprezentacije... Doneću pravu odluku za sebe“.
Dejan Radonjić kojeg si spomenuo dosta je tolerantan, ima drugarski odnos sa igračima, Duško Ivanović važi za ’diktatora’... Kakav je Vlada Vukoičić u tom svetlu?

„Vlada je prema svima nama veliki prijatelj, tako se postavlja. Ima pozitivan stav i autoritet, svi ga poštujemo i između nas postoji obostrano poverenje, što je pravi put da se napravi ambijent velike porodice. Mi smo profesionalci i nije potrebno da neko viče na nas, Vlada ima drugačiji način rada koji mi poštujemo i koji očigledno daje rezultate. Smiren je i maksimalno posvećen poslu“.

Ko ti je bio košarkaški uzor kada si bio dete?

„Iskreno, nisam imao neke idole kada sam bio klinac. Dok sam bio u Hemofarmu, ogroman uticaj na mene ostavio je Milenko Topić – to je čovek od kojeg sam naučio mnogo i o košarci, ali i o tome kako se treba ponašati u privatnom životu. On je moja vodilja u košarkaškom svetu, smiren je i za tri godine na treninzima sa njim zaista mi je mnogo pomogao, prava je legenda“.

Januar će možda biti i ključni mesec za Zvezdu ove sezone, raspored je gust i izuzetno težak. U ABA ligi ’crveno-beli’ počinju gostovanjem Olimpiji, zatim u Pionir dolazi Cedevita, pa sledi gostovanje Igokei i na kraju meč sa MZT-om u Pioniru. Između toga su mečevi Evrokupa sa Ulmom u gostima, Galatasarajem kod kuće i Uniksom u dalekom Kazanju.

„Svi znamo kakav nas mesec dana očekuje i zato ovu pauzu treba da shvatimo kao mini pripreme na kojima ćemo jako trenirati kako bismo fizički bili spremni za taj pakleni januar. Galatasaraj i Uniks su u suštini evroligaške ekipe koje žele da se vrate u EL, a Ulm igra nezgodnu košarku sa dosta šuteva i kontranapada. Galatasaraj je sastavljen za evroligašku košarku, mislim da bi lagano mogao da igra u Top 16 fazi EL. To je neverovatno organizovan klub sa velikim brojem navijača, na svakoj utakmici je 15-16 hiljada, ali ni njima neće biti svejedno kada budu došli u Pionir jer naši navijači su mnogo organizovaniji i ozbiljniji. Oni će biti naša prednost, moramo da iskoristimo maksimalno domaći teren u Evrokupu“.

Šta poručuješ navijačima za novogodišnje i božićne praznike?

„Poručujem im da nastave da dolaze na utakmice kao što su činili u ABA ligi u poslednje vreme. I oni sami vide da bolje igramo kada imamo njihovu podršku, daju nam krila. To igračima mnogo znači, neka dolaze da nas podrže jer vreme je da Zvezda pravi novu istoriju i da se vrati na stare staze“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: