Čović za B92: Obaveza države da pomogne Zvezdi i Partizanu

Gostujući u emisiji “Sa terena” na radiju B92, predsednik KK Zvezda i potpredsednik FK Zvezda Nebojša Čović izjavio je da je obaveza države da pomogne Crvenoj zvezdi i Partizanu. Čović se posebno osvrnuo i na krizu škole fudbala u FK Zvezda, rekavši da je nekada Barselona dolazila da snima Zvezdin koncept, a da je sada omladinska škola maltene izgubljena.

Izvor: VN SO

Ponedeljak, 31.12.2012.

17:02

Default images

Zvezda sada ima više od 48 miliona evra duga. Kako se izvući i koliko će država pomoći? Prva stvar koju komentatori na našem sajtu primete jeste da država ne treba da plaća dugove kluba…

“Ja sam saglasan da država ne treba da plaća dugove kluba, u principu, ali i ta država treba da se zapita da li je ona uložila nešto u taj klub. Mislim da je godinama unazad država ulagala i da ćemo u prvih 10-15 dana januara izvući za mene vrlo važan podatak, a to je – koliko je FK Crvena zvezda unazad dobijao od strane države? Pod tim podrazumevam i sponzorske i donatorske ugovore sa javnim preduzećima, sa lokalnom samoupravom, u ovom slučaju Gradom Beogradom, i naravno Republikom Srbijom, Ministarstvom sporta. Kao što smo uradili za KK CZ, objavićemo i za FK koliko je Zvezda dobila od države, ali i koliko smo mi toj državi platili poreza. Mislim da je obaveza države da pomogne u rešavanju problema FK Crvena zvezda, a isto mislim i za Partizan. Naravno, država može da kaže i da FK Zvezda ode u stečaj. To je sasvim izvesno rešenje, stečaj je najlakša opcija jer FK Zvezda ima sve potrebne uslove za to, ali onda bi sa sportske dimenzije to značilo i povratak na početak. Nije neuobičajen slučaj, to se događalo i u drugim zemljama i u vrlo velikim klubovima. Ali ako bi se to dogodilo, onda bi država imala zadatak da uđe u sport i da obavi kompletnu analizu svega onoga što se događalo po klubovima, sa utvrđivanjem odgovornosti koje je dovelo do takvog stanja”.



Nebojša Čović smatra da je srpskom sportu potreban potpuno novi sistem i kaže da je situacija u FK Zvezda katastrofalna.

"Posao nije lak, ali tek smo počeli, barem što se tiče FK Crvena zvezda. Stanje u fudbalskom klubu je strava i užas. Što se tiče KK CZ, mislio sam da je to nešto najteže što sam video u životu što se tiče finansija, dug je na kraju iznosio 15.5 miliona evra. Međutim, ovo što smo zatekli u FK i što se kumuliralo godinama unazad uopšte nije naivno i dovodi u pitanje i postojanje giganta kakav je Crvena zvezda. Ja mislim da smo mi uradili pionirski posao kada je srpski sport u pitanju i stvarno očekujem da se ne ostane samo na ovom zahvatu. Potpuno sam ubeđen da je srpskom sportu potreban reinženjering, tj. postavljanje potpuno novog sistema na bazi iskustva koje imamo. Da me ne razumeju pogrešno, ako se odnosi urede i učine transparentnim u Zvezdi i Partizanu, onda ste rešili 99.99 posto problema srpskog sporta".
Beta
U prošlosti, a i sada, često se privatizacija navodi kao jedno od rešenja za novčane poteškoće Partizana i Crvene zvezde.

Ja sam protiv privatizacije Zvezde i Partizana jer mi nemamo model da se tako nešto dogodi, a ne zato što sam protiv privatizacija a priori. Kako napraviti privatnim nešto što je javno dobro, a Partizan i Zvezda su javna dobra? Nisam protiv dokapitalizacije, koja bi bila transparentna i u kojoj bi se znalo gde svaki dinar ide”.

Može li država Srbija sebi da priušti Zvezdu i Partizan? Može li toliko novca odlazi na sport?

“Ova država može da priušti CZ i Partizan, ali moraju da se postave drugačiji odnosi kao što je finansijski fer-plej koji je uveden u fudbalu, a biće i u košarci. Srbija može sebi da priušti pomoć u finansiranju ova dva velika sportska društva ukoliko ima kontrolu i nadzor, kao i transparentnost protoka novca. Mislim da je to bila mračna zona i to više ne može da funkcioniše tako. Smatram da naši klubovi sa znatno manje novca mogu da naprave mnogo bolje rezultate, čak i na evropskoj sceni. Naši potencijali moraju da budu usmereni na proizvodnju, sa pravilnim markerima kada se ide na prodaju igrača, uz pravilno vođenje kluba i ulaganje. Naravno, ne možete na svakom igraču da budete u plusu, ali ne morate ni baš na svakom da budete u minusu. Uz to, postoje i kapitalni asovi na kojima možete da prihodujete i da popunjavate budžet”.

Očekujete li pomoć međunarodnih organizacija (FIFA, UEFA, FIBA) oko zadržavanja igrača? Imamo primer Partizana koji je uspeo da napravi omladinsku školu, ali mu igrači odlaze za nominalne sume, da bi se kasnije prodali za milionske.

“Iluzorno je očekivati da će nas te organizacije štititi. Mi moramo da napravimo sopstveni model i da kažemo da igrač ide sa 22-23 godine. To nije komplikovan i težak posao. Naravno, moramo i da vodimo računa o svakom dinaru koji se dobije transferima, kao i da se pravi što manje grešaka u dovođenju igrača. Npr. dovesti tri Brazilca za 2.7 miliona evra, potom ih pustiti bez dinara, a da pri tom nije bilo vrhunskih rezultata, to je domen fantastike i nepoznavanja posla. Tu nema opravdanja u smislu loše procene ili preporuka legendi kluba”.
Beta
Jedan od većih problema sa kojima se klubovi suočavaju jeste vlasništvo nad igračima. Konstatovali ste da je sada četiri ili pet fudbalera u stoprocentnom vlasništvu Zvezde, ali to nije ni samo srpski fenomen. Kako se boriti sa time?

“Za mene kao čoveka koji dolazi iz košarke to je bilo veoma neuobičajeno jer mi u KK Zvezda imamo stopostotno vlasništvo i sportska i ekonomska prava nad igračima. Ovo sam video u fudbalu i to mi se uopšte ne sviđa. A ono što mi se posebno ne dopada jeste to što je nekada FK Zvezda imala najjaču omladinsku školu i što je bila uzor i u evropskim okvirima. Svojevremeno je Barselona dolazila da vidi kakav je to model, kako je to napravljeno. Naravno, Barselona je to snimila i napravila školu iz koje joj je sada generacija sa Mesijem i ona pre nje. U međuvremenu se ta Zvezdina fudbalska škola potpuno izgubila, događalo se da igrači kao kadeti potpišu ugovor sa drugim klubom, a da posle tri ili četiri godine ti isti igrači dolaze u klub transferom za mnogo veći novac. Nelikvidnost, tj. nedostatak novca doveo je do toga da vi imate suvlasništvo nad igračem. To suvlasništvo nije analizirano sa aspekta ulaganja igrača – od njegovog dolaska, preko boravka do odlaska”.

Rekli ste da je vaša projekcija da je Zvezdi najmanje pet godina potrebno kako bi stala na noge. Šta to znači?

“To znači da mi prvo moramo da deblokiramo račun – krenuli smo od milijardu i 350 miliona, a sada smo u blokadi 450 miliona dinara. Moramo da napravimo ‘stend stil’ aranžman sa bankama, dug nije smanjen, već se odlažu obaveze prema bankama. Time želimo da dođemo do prohodnosti računa, 180 dana miruju naše obaveze, a mi imamo to vreme da napravimo kompletan plan reorganitzacije i da izađemo na sud. U tom periodu moramo obaviti razgovor i sa svakim poveriocem, a među njima su i igrači, stručni štab, neki drugi dobavljači, naravno i banke. Ima elemenata da su neka potraživanja i naduvana, u smislu da su neki od poverilaca radili sa Zvezdom štiteći se od rizika tako što su uvećavali cenu. Kada generalno pogledate, mi smo poverioce izmirili sa 85 posto, što je visok procenat. Banke sa 65 posto, što govori da su krediti uzimani kako bi se platili poverioci. Ekonomski gledano, poverioci su isplaćivani skupljom varijantom jer su banke ‘šišale’ sa kamatama. Naravno, niko nas nije tukao da ulazimo u te kredite. I tu postoji uloga države jer nijedan kredit nije odobren bez nekih državnih autoriteta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: