Bodiroga za B92: Problem je što se mladima kasno daje šansa

Jedan od ključnih problema srpske košarke jeste što mladi igrači ne dobijaju šansu dovoljno rano, kaže potpredsednik KSS Dejan Bodiroga u intervjuu za B92. U razgovoru na novogodišnjem koktelu Košarkaškog saveza Srbije Bodiroga je još rekao da je Srbija pre nekoliko godina postala „talac ABA lige“, da Savez održava redovan kontakt sa reprezentativcima, kao i to da ozbiljan problem nacionalnog tima predstavlja i relativno mala minutaža naših košarkaša.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 27.12.2012.

18:54

Default images

Kakvi su planovi Košarkaškog saveza Srbije za narednu godinu?

„Očekuje nas Evropsko prvenstvo u Sloveniji u septembru, a imamo i sedam takmičenja u mlađim reprezentativnim kategorijama. Čeka nas leto sa dosta takmičenja, sa mnogo borbi za medalje – imamo Uiniverzijadu, Mediteranske igre... Na EP u Sloveniji primarni cilj nam je plasman na Svetsko prvenstvo, a onda i da se uključimo u borbu za medalje“.

Koliko često ste u kontaktu sa reprezentativcima?

„Jesmo, u kontaktu smo i pratimo njihove igre po klubovima. Mislim da će biti primerenije na leto pričamo o svemu, kada budemo videli u kojoj su oni formi i kada budu došli na pripreme reprezentacije. Naravno, treba videti i u kojim će sastavima doći ostale selekcije“.

U sva tri srpska kluba u ABA ligi nosioci igre uglavnom su stranci. Koliko vas to brine?

„Razgovarali smo mnogo puta o tome, još kada smo ušli u Savez to smo apostrofirali kao jedan od osnovnih problema. Mladi igrači jako kasno dobijaju priliku – imamo i u klubovima iz KLS tu situaciju, ne samo u Jadranskoj ligi. Sada treba da nađemo najbolji način da to popravimo, da odaberemo najadekvatniji sistem takmičenja u kojem će mladi košarkaši dobijati ranije priliku. Takođe, želimo da radimo na tome da naši reprezentativci nemaju samo sporedne uloge u evropskim klubovima, što je sada slučaj sa izuzetkom nekoliko igrača koji imaju konstantnu minutažu. Većina ipak ima malu minutažu i taj problem se kasnije odražava i na reprezentaciju“.
Spominju li se neka konkretna rešenja, kao npr. formiranje druge Jadranske lige?

„Mislim da je još rano da govorimo o tome. Znamo svi kakav smo sporazum napravili pre nekoliko godina sa Jadranskom ligom, mi smo sada negde taoci te lige, tako da nije vreme pričati o nižem rangu takmičenja u ABA ligi. Treba više da se koncentrišemo na to da omogućimo našim mladim igračima da ranije dobijaju šansu u svojim klubovima – ne sa 20 ili 21 godinom ,već sa 17 ili 18“.

Prošlo je već pet godina otkad ste se povukli iz košarke, a sedam od poslednjeg takmičenja za reprezentaciju. Koji vam je najdraži trenutak u nacionalnom timu?

„Hvala Bogu, bilo ih je mnogo – tri evropska i dva svetska zlata su veliki rezultati i lepa sećanja. Teško je izdvojiti neki, ali mislim da je Indijanapolis možda svima ostao u najlepšem sećanju – to je poslednje zlato za našu reprezentaciju, dobili smo ’drim tim’ i osvojili Svetsko prvenstvo. To je jedan od dražih trofeja, ali tu su i EP 1995, SP 1998. godine, zaista je teško odlučiti kada je bilo toliko dobrih i važnih trofeja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: