Đurković: Da ponovimo uspeh iz januara

Jubilarno deseto Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje u utorak, a Srbija će se po drugi put ove godine naći pod reflektorima rukometne javnosti.

U intervjuu za B92 generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković pričao je o organizaciji turnira, problemima sa kojima su se susretali, ali i o tome ko su favoriti.

Srbija je tokom čitave 2012. godine bila u znaku rukometa, sve je počelo organizacijom Evropskog prvenstva za muškarce u januaru, a završava se Evropskim prvenstvom za žene koje je na programu od 4. do 16. decembra.

Izvor: Marija Joviæ

Subota, 01.12.2012.

19:37

Default images

Nakon odustajanja Holandije od organizacije kontinentalnog prvenstva, u konkurenciji deset zemalja, Evropska rukometna federacija ukazala je veliko poverenje našem Savezu.

Da organizacija ovog velikog turnira, u vanrednim okolnostima i kratkom vremenskom roku, nije bila laka potvrdio nam je i generalni sekretar RSS Božidar Đurković.

Iskustvo iz januara ove godine bilo nam je dragoceno i jedan od glavnih razloga, što smo u konkurenciji još deset zamalja baš mi dobili organizaciju EURO 2012. Pohvale za organizaciju EP za muškarce dobili smo do navijača, igrača, novinara, međutim presudna je bila ocena EHF, a oni su posebno bili zadovoljni našim organizacionim sposobnostima i gostoprimstvom“.

Đurković je objasnio i zašto je Holandija odustala od organizacije prvenstva „Starog kontinenta“.

Kao prvo holandski savez nije imao podršku države, pa samim tim nisu uspeli da urede infrastrukturu, obezbede hale i smeštaj... jednom rečju sve što je potrebno. Kao drugo, ako nemate podršku države to znači da ovaj sport i nije mnogo popularan u Holandiji, kao što je na primer u skandinavskim ili balkanskim zemljama“.

Do prvenstva je ostalo svega nekoliko dana, usklađuju se poslednji detalji, a u Srbiju je stigla posebna delegacija EHF, koja će se pobrinuti da do otvaranja sve bude na zavidnom nivou.

Što se tiče smeštaja, prevoza, keteringa, personala sve je spremno. Hale su još u januaru ispunile sve zahteve i standarde EHF. Akreditacija novinara je završena, prostorije za pres spremne, a internet na raspolaganju. U organizaciji nam pomažu i naši klubovi. Naravno nije sve išlo glatko, bilo je dosta stvari koje smo morali rešavati u hodu od rezervisanja hale, do smeštaja... Međutim, još jednom naglašavam, kroz sve to smo prošli u januaru ove godine, pa je to bila olakšavajuće okolnost“.

Interesovanje medija je veliko, a signal iz srpskih dvorana, prenosiće se i van našeg kontinenta, tako da će ljubitelji rukometa u Brazilu, Australiji, SAD i na Bliskom istoku imati priliku da uživaju u majstorijama najboljih evropskih rukometašica.

U januaru smo poslali lepu sliku iz Srbije, svi izveštavači su pored dobre organizacije prvenstva, pisali o gostprimstvu srpskog naroda. Nadam se da će i sada biti tako“.
Beta
Po svemu sudeći i ovo Evropsko rukometno prvenstvo biće dobro posećeno, doduše prodaja karata u Nišu, Vršcu i Novom Sadu nešto je bolja nego u Beogradu.

Naravno u Nišu ćemo imati veliki broj Makedonaca i izuzetno nam je drago zbog toga, voleli bismo da ih vidimo i u Beogradu. Dobra poseta biće i u Vršcu i Novom Sadu. U Beogradu je prodaja ulaznica do sada bila nešto slabija, ali naš narod je malo uspavan i voli sve da radi u poslednji čas. Ipak, naše reprezentatvke će učiniti sve da ih dobrim igrama dovedu u Arenu“.

U januaru je tokom Evropskog prvenstva za muškarce bilo nekoliko incidenata između srpskih i hrvatskih navijača, a Đurković ističe da Savez čini sve da se takve scene ne ponove.

Mi smo konstantno u kontaktu i kordinaciji sa MUP, mere obezbeđenja biće podignute na najviši nivo, kako se scene iz januara ne bi ponovile, jer to nije slika koju želimo da šaljemo u svet, a bezbednost svih učesnika izuzetno nam je bitna“.

Prvi favorit na ovom prvenstvu za Đurkovića je naravno Srbija, ali ističe da će ovaj EURO biti veoma zanimljiv, jer ima dosta jakih reprezentacija.

Ja naravno navijam za naše devojke i želim im što bolji plasman. Iz te A grupe mislim da će dalje sigurno ići Norveška.Rreprezentacija Ukrajine je izuzetno jaka, Čehinje su nešto slabije tako da mislim da će naše devojke proći grupnu fazu. U grupi B favoriti su svakako Danska i Francuska, dobre šanse ima i Švedska, dok su Makedonke posle duže vremena izašla iz senke muške reprezentacije.U grupi C primat imaju Španija i Mađarska, Hrvatska ima jak tim i nije za potcenjivanje, međutim u Srbiju zbog povreda dolaze u nešto oslabljenom sastavu. Grupa D po meni je najujednačenija, naravno zbog dobrih rezultata na Olimpijskim igrama prvenstvo dajemCrnoj Gori, ali i Rumunke imaju dobar tim sa dugom i bogatom tradicijom. Borba za treće mesto u grupi vodiće se između Rusije i Islanda“,kaže u intervjuu za B92 Božidar Đurković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: