Bjelica za B92: Nemamo pravo da potcenjujemo bilo koga

Srpski reprezentativac Nemanja Bjelica ove sezone jedan je od nosilaca igre u ekipi Kaha Laboral – dočekao je, kako kaže, svojih pet minuta. U intervjuu za B92 Bjelica je prokomentarisao grupu za Evropsko prvenstvo koju je Srbija dobila, rekao da se nada da ’orlovi’ mogu daleko da doguraju, a razgovarali smo i o povredi lista, njegovim igrama ove sezone i otkazu Dušku Ivanoviću.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 19.11.2012.

14:54

Default images

S obzirom da je bila u poslednjem šeširu, Srbija je dobila zadovoljavajuću grupu za EP u Sloveniji (4-22. septembra). Rivali našoj selekciji biće Makedonija, Litvanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Letonija.

„Možda na prvi pogled deluje da je grupa laka, ali u stvari su sve to odlične reprezentacije. Recimo, Crna Gora pojačana Pekovićem i Vučevićem biće jedna od boljih selekcija na Evropskom šampionatu. Jedino se možda Letonci mogu svrstati među slabije ekipe, ali i oni nisu loš tim i svakako mogu da naprave iznenađenje. Drago mi je što smo u grupi sa reprezentacijama iz SFRJ i mislim generalno da nam je grupa dobra. Naravno, nikoga ne treba potcenjivati, mi i nemamo pravo to da činimo nakon proteklih kvalifikacija“, kaže 24-godišnji Bjelica za B92.

Selektor Dušan Ivković rekao je da je ambicija plasman na Svetsko prvenstvo, a Bjelica ističe da će u tom pohodu ključan biti početak Evropskog šampionata u Sloveniji.

„Mislim da je moguće da se plasiramo u četvrtfinale i da kasnije obezbedimo plasman na SP, što i jeste cilj. Prvu utakmicu igramo sa Litvancima i smatram da će ona biti ključna za nastavak takmičenja. I u Poljskoj 2009. godine na startu smo savladali Španiju i krenuli smo u pravom smeru, što je malo ko tada očekivao. Međutim, dosta zavisi i od toga u kom će sastavu Litvanci doći, hoće li moći da računaju na najiskusnije košarkaše. Imamo šanse da prođemo dalje, ali ostalo je još mnogo vremena do početka EP“.
Na početku sezone Bjelica je pružao izvrsne partije, ali sada je zbog povrede lista propustio poslednja tri meča.

„Nisam siguran hoću li biti u kombinaciji za utakmicu sa Žalgirisom u petak, ali povreda nije ozbiljna – neka rupturica mišića, ništa strašno. Trebalo bi da budem maksimalno spreman za pet-šest dana“.

Ekipa Kaha Laborala poznata je kao sredina u kojoj se status i ime dugo grade, a Bjelica je zablistao u svojoj trećoj sezoni. Ove godine srpski košarkaš u ENDESA ligi prosečno ima 11.8 poena i 6.2 skoka, dok u Evroligi beleži 10.4 poena i 6 skokova po utakmici.

„Dočekao sam svojih pet minuta – ovu sezonu počeo sam veoma motivisano, igrao sam odlično, ali sada me je zadesio ovaj mali peh. Imam bolji status u ekipi, saigrači me više poštuju, ali to je sve posledica vrednog rada i truda koji sam uložio. Trenirao sam jako dve pune godine i to je sada počelo da se isplaćuje“.
Posle devet godine na klupi kluba iz Vitorije, trener Duško Ivanović je otpušten, a Bjelica za njega ima samo reči hvale.

„Sve nas je zatekla i iznenadila odluka kluba da otpusti Ivanovića, ali to je život. Jednostavno, imali smo lošije rezultate i po pravilu je u takvim situacijama na treneru najveća odgovornost. To je tako, verovatno treneri nisu najveći krivci, ali uvek su najodgovorniji za slabije rezultate. O Dušku Ivanoviću imam da kažem sve najbolje, mnogo sam naučio od njega – čovek je pravi profesionalac i napredovao sam fizički kod njega. Taman kada sam se navikao i dobio važnu ulogu u timu, desilo se to što se desilo, ali šta da se radi. Želim mu sve najbolje“.

U reprezentaciji Srbije Bjelica uglavnom igra na poziciji krila, dok je ove sezone u klubu skoro isključivo na mestu ’četvorke’.

„U suštini, meni je najvažnije da igram, da li na ’trojci’ ili ’četvorci’, to je na treneru da odluči. Meni nije problem, mogu da pokrijem više pozicija, važno je sam u službi tima. Najviše volim da igram sa loptom, poslednjih godinu-dve to možda i najmanje radim, ali dobro. Sa druge strane, naučio sam da radim neke druge stvari – npr. sada imam mnogo više skokova, češće idem na skok nego što je to bio slučaj u Zvezdi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: