Nevena Ignjatović: Najbolja u Šladmingu

Nova skijaška sezona u Svetskom kupu počela je pre manje od nedelju dana veleslalomom u austrijskom Zeldenu, a boje Srbije će tokom nje braniti Nevena Ignjatović. Nevena akcenat stavlja na učešće u Evropa kupu, ali će se okušati i u borbi sa najboljim skijašicama današnjice u elitnom takmičenju, u kojem će skijati mnogo više trka nego što je slučaj bio prethodnih sezona. Uz to, od nje se najviše očekuje na Svetskom prvenstvu u Šladmingu, gde će imati priliku da vidi gde je u poređenju sa ostalima pred Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

Izvor: JT

Petak, 02.11.2012.

15:14

Default images

Uprkos tome što zbog povrede pripreme za novu sezonu nisu išle po planu, Ignjatovićeva je dočekuje potpuno spremna.

Ove sezone sam malo kasnila sa treninzima pošton sam u aprilu imala operacije peta. Bila su mi potrebna tri meseca da se vratim u ritam, iako sam vrlo brzo posle operacije počela sa kondicionim treninzima, koliko su mi to pete dozvoljavale. Sada sam potpuno spremna, a već od avgusta sam bila na snegu. Preko leta sam trenirala u Zas-Feu, a trenutno sam na Meltalu, u Austriji“.

Između dve sezone, Nevenin glavni cilj je bio da se u potpunosti oporavi od povrede, ali je radila i na još nekim stvarima.
Svaka sezona je posebna sama po sebi. Iz godine u godinu napredujem i svake godine se trudim da odem korak napred u svemu što radim, kako fizički, tako i psihički. Tim ljudi sa kojima radim fizičke pripreme, Vuveluda tim, kao i treneri na snegu u potpunosti su mi se posvetili da bih se oporavila posle operacije i što pre stanem na sneg”.

Prošle zime došlo je do promena na čelu Skijaškog saveza Srbije, na čije čelo je došao Emir Kusturica, a Ignjatovićeva ističe da joj njegova podrška mnogo znači.

Skijanje je slabo praćeno u Srbiji, ali postoji deo populacije koji mnogo voli ovaj sport. Za mene je dolazak gospodina Kusturice prvenstveno bila velika čast, a meni je puno pomogao i na tome sam mu mnogo zahvalna. Da bi skijanje postalo popularno kod nas, potreban je veliki rezultat, a za to je potrebno imati ogromnu podršku u svakom smislu. Sport je takav da jednostavno ne može da se uradi preko noći, potrebno je veliko iskustvo i mnogo dana provedenih na snegu”.
Nevenina specijalnost su tehničke discipline, slalom i veleslalom, ali postoji mogućnost da će se oprobati i u brzinskim.

Uglavnom ću voziti tehničke discipline. Nismo puno trenirali brze discipline, ali očekujem da ću se, kako sezona bude odmicala, takmičiti i u njima. Na FIS trkama i državnim prvenstvima ću sigurno startovati i u superveleslalomu, a moguće je da će takav slučaj biti i na nekim trkama Evropa kupa. U Svetskom kupu akcenat će biti na slalomu i veleslalomu”.

Prvi izazovi najbolju srpsku skijašicu očekuju u Skandinaviji i trke Evropa kupa, a već sredinom decembra će se takmičiti i u Svetskom kupu.
Prvo što me očekuje je prva turneja Evropa kupa u Skandinaviji. Prvo putujemo u Švedsku, i tamo ću startovati dva slaloma, a potom u Norveškoj dva veleslaloma. U zavisnosti od uslova za trening pre samih trka, možda ću startovati i u brzim disciplinama, kao i u superkombinaciji. Nadam se dobrim trkama i uslovima za trening koji su tamo uglavnom savršeni. Prva trka u Svetskom kupu me čeka u Kurševelu 16. decembra i tada ću skijati veleslalom. Učestvovaću još i u Zemeringu, na Sljemenu, u Mariboru i Ofteršvangu”.

U februaru sledi pauza u Svetskom kupu, a tada će se najbolji skijaši i skijašice uputiti u Šladming na Svetsko prvenstvo.

Već sam rekla da je svaka sezona posebna, a velika želja za najboljim rezultatom javlja se u onim sezonama kada su na programu Svetska prvenstva i Olimpijske igre. S obzirom da mi slalom trenutno ide dosta dobro, a takav slučaj je bio i prethodne sezone, volela bih da moj nastup u toj discipline bude najbolji, ali, naravno, želim da se na najbolji mogući način pokažem i u veleslalomu”.
Ova sezona je posebno u centru pažnje i zbog Olimpijskih igara u Sočiju, a za Nevenu i to predstavlja poseban motiv.

Ovo je predolimpijska sezona i polako počinje da se priča o Sočiju. Već sada sam ispunila olimpijsku A normu u svim disciplinama u kojima ću startovati. Jedva čekam Olimpijske igre i imam veliku želju da napravim rezultat karijere. Radim na tome i trudiću se da se u naredne dve sezone dobro spremim za ono što me čeka u Sočiju”.

Za kraj, Nevena je istakla kakve su njene ambicije u novoj sezoni u svim takmičenjima u kojima će učestvovati.

“Moje ambicije su pre svega dobri nastupi u Evropa kupu. Prošla sezona je bila moja prva u tom takmičenju i napravila sam neočekivano dobre rezultate. U slalomu, kao i veleslalomu, sam uspela da uđem među deset najboljih devojaka. Ove sezone želim da nastavim u istom ritmu, pa da i u generalnom plasmanu budem pri vrhu. Takođe bih volela da uđem među 30 najboljih na svetu, odnosno u drugu vožnju u Svetskom kupu i tu najviše mislim na slalom. I, naravno, želim da popravim FIS bodove, što nekako ide sa svim prethodno navedenim. Ukoliko budem skijala dobro, kao što znam, mislim da je to sasvim realno”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: