Filip Malbašić za B92: Želim da napredujem, verujem u sebe

Bez prevelike medijske pompe, talentovani fudbaler Rada Filip Malbašić ovog leta potpisao je četvorogodišnji ugovor sa bundesligašem Hofenhajmom. Mladi reprezentativac Srbije u prošloj polusezoni pružao je izvanredne partije u dresu ’građevinara’, što ga je i preporučilo čelnicima kluba sa juga Nemačke.

Malbašić je levokrilni napadač, primarna noga mu je desna, mada se odlično služi i levom nogom. Veoma je brz i eksplozivan, poseduje izvrstan dribling i šut, pa nije ni čudo što je Hofenhajm sa njime dogovorio dugoročnu saradnju.

U intervjuu za B92 Malbašić govori o zahtevima u novoj sredini, saigračima, očekivanjima od prve sezone u inostranstvu, željama u dresu mlade reprezentacije Srbije...

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 24.08.2012.

17:11

Default images

Kako si se snašao u novoj sredini, da li je Nemačka toliko zahtevna kao što se priča?

„Odlično sam se snašao, pre svega jer sam imao pomoć saigrača koji su me lepo prihvatili. Olakšavajuća okolnost bila mi je to što su u ekipi (Sejad) Salihović i (Boris) Vukčević koji govore moj jezik. Zbog toga mi je sve bilo lakše. Nemačka je zaista dosta zahtevna, ne govori se tako bez razloga. Insistira se na savršenoj fizičkoj spremi, zahteva se dosta trčanja, kako na utakmicama, tako i na treninzima. Sve u svemu, prilično je teško“, kaže Malbašić, koji 18. novembra puni 20 godina.

Šta očekuješ od prve sezone u klubu?

„Želeo bih da se lepo adaptiram i da se naviknem na ritam treninga. Mislim da je to najbitnije, a onda će doći i sve ostalo. Naravno, želeo bih da unapredim neke stvari u igri. Koliko brzo to uspem da uradim, toliko ću pre i dobiti šansu da se dokažem na utakmicama“.
Kolikoj minutaži se nadaš ove sezone, kakva je konkurencija u ekipi?

„U ovom trenutku to zaista ne mogu da kažem, ali trener Markus Babel je zadovoljan kako sam trenirao tokom priprema. Uspeo sam da se nametnem na nekim utakmicama, sada počinje Bundesliga i igra se za bodove, a ja se nadam da ću što pre dobiti šansu i da ću je iskoristiti. Konkurencija je prilično velika, igrači su kvalitetni, što je i normalno za tim koji se takmiči u Bundesligi. Sa druge strane, to je dobra stvar jer se mnogo lakše i brže napreduje u jakoj konkurenciji. Verujem u sebe i nadam se da ću iskoristiti prvu šansu koju dobijem“.

Imaš li problema u komunikaciji sa saigračima?

„Saigrači su zaista korektni, prihvatili su me na pravi način. Ponavljam, tu su Salihović i Vukčević koji su mi znatno olakšali komunikaciju. Počeo sam da učim nemački jezik i nadam se da ću ga što pre savladati. Što pre to učinim, biće mi neuporedivo lakše ovde u Nemačkoj, ali za sada uglavnom komuniciram na engleskom jeziku“.
Možeš da igraš na više pozicija, na kojoj se osećaš najkomfornije? Gde te novi trener stavlja da igraš?

„Jeste, moja pozicija je levo krilo, tu se osećam najbolje, ali mogu da igram i po desnoj strani. U pripremnom periodu sam igrao i levo i desno – na ta dva mesta me trener stavlja za sada“.

Sada si član mlade reprezentacije Srbije. Razmišljaš li možda o pozivu Siniše Mihajlovića u budućnosti?

„Trenutno mi je cilj da ostavim što bolji utisak u mladoj reprezentaciji. Na dobrom smo putu da osvarimo plasman prvo u baraž, a posle se nadam i na Evropsko prvenstvo. Samo sam tome okrenut kada je u pitanju reprezentacija. Kada je reč o pozivu u A selekciju, naravno da bih voleo da ga dobijem jednog dana. Ipak, da bi do toga došlo, moram prvo da se nametnem u klubu i da svojom igrom zaslužim poziv“, zaključio je popularni ’Pipi’ za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: