Mark Markes za B92: Stoner je jedan od najboljih

Ako se od nekoga očekuje da u skoroj budućnosti postane jedna od glavnih zvezda kraljevske klase Moto GP šampionata, to je Španac Mark Markes. Naredne sezone on će zameniti Kejsija Stonera u Repsol Hondi, zbog čega će sve oči biti uprte u njega, ali je već, uprkos tome što ima samo 19 godina pokazao da se odlično nosi sa pritiskom. U ekskluzivnom intervjuu za B92, Markes je pričao upravo o pritisku, ali i tome što ga je upravo Stoner preporučio za svoju zamenu…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 09.08.2012.

20:03

Default images

Razgovor sa Markesom obavljen je u Muđelu, na mestu gde je on pre dve godine ostvario svoju prvu pobedu u svetskom šampionatu. Upravo tamo objavljeno je da će sledeće godine debitovati u najjačoj klasi, pošto je prethodno promenjeno pravilo o tome da rukiji ne mogu u svojoj prvoj sezoni da voze u fabričkoj ekipi.

Muđelo je ove godine zaista poseban. Pre dve godine sam u Muđelu zabeležio prvu pobedu, a ove smo dobili dobre vesti, pošto me je HRC potvrdio za sledeću sezonu u kraljevskoj klasi”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Još od trenutka kada je Stoner objavio da se povlači na kraju sezone, spekulisalo se da će ga upravo mladi Španac zameniti. I sam dvostruki svetski šampion preporučio je Markesa za svoju zamenu, a vodeći u generalnom plasmanu Moto2 oduševljen je tim gestom.

Kada slušate šta je Stoner rekao, to je zaista neverovatno. On je dvostruki šampion kraljevske klase i kada je rekao da sam ja najbolji vozač koji bi mogao da se nađe na njegovom motoru, bio sam iznenađen. Imamo dobar odnos sa njim, mislim da je on jedan od najboljih vozača koje imamo priliku da gledamo u kraljevskoj klasi”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Markesu je prošle sezone titula u srednjoj klasi izmakla kada je zbog problema sa vidom morao da propusti poslednje dve trke. Zbog toga se od starta ovogodišnjeg šampionata našao pod velikim pritiskom, ali je pokazao da se odlično nosi sa njim, pošto je na velikom broju trka u potpunosti dominirao.

Tokom svake trke ste pod pritiskom, ali posebno u ovom periodu šampionata. Osećate to na stazi, posebno u nedelju. Malo ste nervozni, jer je pritisak tu i morate da ga kontrolišete. Ali, dobro se snalazim. Pokušavam da napredujem, ali sve to pomaže i ekipi, mojoj porodici, jer ako možete da kontrolišete pritisak i nervozu na stazi, možete više da uživate”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Za kraj, na pitanje da li ima neki ritual kada vidi crvena svetla na stazu, Markes je rekao:

Pokušavam da se koncentrišem posebno na prvi krug. Pokušavam da simuliram prvi krug, na kojim delovima bi rivali mogli da me preteknu ili ja njih, i od tada je svaki krug drugačiji, ali moram da ostanem koncentrisan, posebno na prvu krivinu”.

Na našem sajtu već možete da pročitate intervju sa Kejsijem Stonerom i Sandrom Kortezeom, dok vas narednih dana očekuje još dosta intervjua sa zvezdama Moto GP šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: