Lenđer za B92: Cilj je otplivati ispod 52 sekunde

Olimpijske igre u Londonu biće druge u karijeri mladog srpskog plivača Ivana Lenđera. Srpski olimpijac je za B92 govorio o svojim očekivanjima od olimpijskog turnira, konkurenciji i pripremama koje su u toku.

Prethodne olimpijske igre obeležio je duel Milorada Čavića i Majkla Felpsa, i dok Čavić najavljuje revanš, Lenđer smatra da se Peking ne može ponoviti, s obzirom na to da su se uslovi u plivanju izmenili u poslednje četiri godine, ali kaže i da bi neko drugi mogao da iznenadi.

MJ Srbija
Podeli

Njih dvojica najavljuju duel, ali da li će se ponoviti stvarno ne znam, jer u plivanju su sad malo drugačiji uslovi. Nema više visokotehnoloških kostima i sada se malo iskristalisalo ko, šta i kako pliva. Čavić najavljuje novi duel, a da li će Felps stvarno suspeti da ponovi osam zlatnih medalja stvarno ne znam. Međutim Olimpijske igre su nepredvidive, mogu sve da iznenade, tako da nikad se ne zna“, kaže rođeni Zrenjaninac.

Ivan koji je 2006. proglašen za najboljeg mladog sportistu u Srbiji, već je učestvovao na Olimpijskim igrama pre četiri godine u Pekingu i tada je završio kao 40. Sada je mnogo iskusniji, pa su i očekivanja od Igara u Londonu veća. Međutim Lenđer ističe da je razlika između trećeg i osmog mesta veoma mala.

Želim da otplivam rezultat od 52 sekunde ili ispod, a što se tiče plasmana nezahvalno je govoriti jer se radi o stotinkama. Na prošlim Olimpijskim igrama Milorad je izgubio zlato za stotinku. Malo deli osmog i trećeg, isto tako mala je razlika između osmog i devetog mesta, kada plivate za finale, odnosno polufinale. Gledajući svetske rang liste, otplivati ispod 52 sekunde znači biti među najboljih 16, a da li će tako ostati do Olimpijskih igara ostaje da vidimo“, ističe srpski olimpijac.

Pripreme za Olimpijske igre odavno su počele, prvi test za Lenđera biće Evropsko prvenstvo u Debrecenu, posle čega će kaže, početi da tempira formu za olimpijski turnir i trku koja ga čeka 3. avgusta.

Ja tempiram formu sada za Evropsko prvenstvo, to mi je prvo i glavno, posle toga će biti jasnija slika šta i kako treba raditi do Olimpijskih igara. Tempiraću formu za Olimpijske igre bukvalno dve i po nedelje pred moju trku, odnosno pre 3. avgusta, kada je trka. Do tada ću biti maksimalno koncentrisan da što bolje odradim pripreme. Očekuju me još dva kontrolna takmičenja pre Olimpijskih igara, Beogradski pobednik i Državno prvenstvo, a da li će biti još neko takmičenje to ćemo još videti. Želim pre svega da se fokusiram na to da što bolje odradim pripreme do Olimpijskih igara“, kaže 21- godišnji plivač.

Poznato je da uslovi za plivače koji treniraju u Srbiji nisu idealni. Velika tenzija podigla se kada je Milorad Čavić morao da ode da trenira u Italiju, a i sâm Lenđer je na pripremama u Istanbulu. Ipak, on smatra da je došlo do blagog poboljšanja uslova, ali da to još nije dovoljno i da se mora uraditi više.

Jeste došlo do nekog poboljšanja, ali to je minimalno. Renovirao se jedan bazen u Beogradu 'Milan Gale Muškatirović' i sada je stvarno odličan. Otvoren je i novi bazen u Kragujevcu, na kome smo bili na pripremama. Ali to su samo dva zatvorena olimpijska bazena u Srbiji, koja su stvarno dobra i kvalitetna da može nešto ozbiljnije da se uradi. Međutim, problem je u tome što se otvaraju bazeni koji su dimenzija 25 sa 33 metra i koji nama ne znače ništa jer se kod nas u državi vrednuje samo ako je olimpijska disciplina otplivana u olimpijskim uslovima. Znači ako se otpliva 100 metara delfin u malom bazenu to ništa ne vredi iako je 100 m delfin olimpijska disciplina. Tako da nam treba što više olimpijskih bazena, da možemo da treniramo normalno. Dva dobra bezena u Srbiji je malo pogotovo što su na velikoj razdaljini i teško je biti non-stop na pripremama. Ja sam skoro stalno u Istanbulu pošto nam je tamo trener i tamo stvarno imam fantastične uslove. Ujutru plivam po 50 uveče po 25 metara tako da možemo da kombinujemo dve vrste treninga ili možemo da plivamo samo po 50. Izlaze nam u susret maksimalno i po pitanju termina i po pitanju bazena. Imamo i kvalitetnu teretanu. Međutim, ovde u Srbiji to malo teže ide“, kaže osvajač zlatne medalje na svetskom i evropskom prvenstvu 2008.

Lenđer, vlasnik preko 600 medalja u delfin stilu na 50 i 100 metara, kaže da se nada da će broj srpskih olimpijaca preći stotinu, ali i da će još neko osim vaterpolista i Đokovića stići do medalje.

Mislim da možemo do medalje u streljaštvu, ono je uvek u samom vrhu, zatim tu je Novak, vaterpolisti. I plivači mogu da iznenade jer radi se tu radi o stotinkama. Ja bih naravno voleo da bude što više medalja, kao i da ne stanemo na broju 100 nego da se taj broj pređe, što se olimpijaca tiče. Ali teško je predvideti jer svi rade za te olimpijske igre, sledeće su tek za četiri godine. Retke su prilike da se uradi tako nešto tako veliko, velika je konkurencija, svi žele medalju, a ko će stvarnouspeti da dođe do nje videćemo “, zaključio je Lenđer.

Sportski intervju

Vokri: "Želimo u kvalifikacije za EP i SP"

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri u ekskluzivnom intervjuu za B92 govorio je o fudbalu na Kosovu, o tome kako bi pozvao srpske reprezentativce Miloša Krasića i Milana Biševca u reprezentaciju Kosova, šta su naredni koraci FS Kosova na putu ka učlanjenju u UEFA i FIFA... Vokri je pozvao da se uspostave odnosi između fudbalskih saveza na Balkanu, prisetio se svojih nastupa za Partizana i istakao da je na Kosovu dve trećine Albanaca navijalo za Partizan...

Sportski intervju sreda 30.05. 22:37 Komentara: 97

Milorad Čavić za B92: Još pola sekunde za OI medalju

Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Debrecinu, ali je u intervjuu za B92 rekao da mu je važnije vreme koje je ostvario nego sama medalja.

Čavić je do zlata u trici na 100 metara leptir stilom stigao u vremenu 51,45 sekundi, što je najbolji rezultat u svetu ove godine, ali i rekord evropskih šampionata.

Naš najbolji plivač se nada da će do Olimpijskih igara u Londonu popraviti vreme za još pola sekunde, za šta veruje da će biti dovoljno da osvoji neku od medalja.

Sportski intervju subota 26.05. 21:30 Komentara: 11

Andrea Arsović za B92: Nadam se medalji na Igrama u Londonu

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Andrea Arsović još prošle godine obezbedila je učešće na Olimpijskim igrama u Londonu u disciplini gađanje vazdušnom puškom. Andrei će ovo biti prve Igre, a za B92 govorila je o svojim očekivanjima, pripremama i konkurenciji.

Streljaštvo je jedan od naših najtrofejnijih sportova, od kojeg se uvek očekuje medalja. Ipak, Andrea kaže da joj nastavak tradicije i imperativ osvajanja medalje ne stvara pritisak.

Sportski intervju četvrtak 10.05. 21:56 Komentara: 0

Bojan Janić za B92: Teže do vize za London, nego do medalje

Srpske odbojkaše naredne nedelje očekuje turnir Interkontinentalnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu, koji se igra u Sofiji. Tim povodom gost B92 bio je kapiten reprezentacije Srbije Bojan Janić, koji je govorio o šansama našeg tima u Bugarskoj, šta sve evropske šampione očekuje tokom leta i kakav je osećaj igrati na najprestižnijoj sportskoj smotri...

Sportski intervju petak 4.05. 14:26 Komentara: 7