Lenđer za B92: Cilj je otplivati ispod 52 sekunde

Olimpijske igre u Londonu biće druge u karijeri mladog srpskog plivača Ivana Lenđera. Srpski olimpijac je za B92 govorio o svojim očekivanjima od olimpijskog turnira, konkurenciji i pripremama koje su u toku.

Prethodne olimpijske igre obeležio je duel Milorada Čavića i Majkla Felpsa, i dok Čavić najavljuje revanš, Lenđer smatra da se Peking ne može ponoviti, s obzirom na to da su se uslovi u plivanju izmenili u poslednje četiri godine, ali kaže i da bi neko drugi mogao da iznenadi.

Izvor: MJ

Utorak, 15.05.2012.

19:56

Default images

Njih dvojica najavljuju duel, ali da li će se ponoviti stvarno ne znam, jer u plivanju su sad malo drugačiji uslovi. Nema više visokotehnoloških kostima i sada se malo iskristalisalo ko, šta i kako pliva. Čavić najavljuje novi duel, a da li će Felps stvarno suspeti da ponovi osam zlatnih medalja stvarno ne znam. Međutim Olimpijske igre su nepredvidive, mogu sve da iznenade, tako da nikad se ne zna“, kaže rođeni Zrenjaninac.

Ivan koji je 2006. proglašen za najboljeg mladog sportistu u Srbiji, već je učestvovao na Olimpijskim igrama pre četiri godine u Pekingu i tada je završio kao 40. Sada je mnogo iskusniji, pa su i očekivanja od Igara u Londonu veća. Međutim Lenđer ističe da je razlika između trećeg i osmog mesta veoma mala.

Želim da otplivam rezultat od 52 sekunde ili ispod, a što se tiče plasmana nezahvalno je govoriti jer se radi o stotinkama. Na prošlim Olimpijskim igrama Milorad je izgubio zlato za stotinku. Malo deli osmog i trećeg, isto tako mala je razlika između osmog i devetog mesta, kada plivate za finale, odnosno polufinale. Gledajući svetske rang liste, otplivati ispod 52 sekunde znači biti među najboljih 16, a da li će tako ostati do Olimpijskih igara ostaje da vidimo“, ističe srpski olimpijac.

Pripreme za Olimpijske igre odavno su počele, prvi test za Lenđera biće Evropsko prvenstvo u Debrecenu, posle čega će kaže, početi da tempira formu za olimpijski turnir i trku koja ga čeka 3. avgusta.

Ja tempiram formu sada za Evropsko prvenstvo, to mi je prvo i glavno, posle toga će biti jasnija slika šta i kako treba raditi do Olimpijskih igara. Tempiraću formu za Olimpijske igre bukvalno dve i po nedelje pred moju trku, odnosno pre 3. avgusta, kada je trka. Do tada ću biti maksimalno koncentrisan da što bolje odradim pripreme. Očekuju me još dva kontrolna takmičenja pre Olimpijskih igara, Beogradski pobednik i Državno prvenstvo, a da li će biti još neko takmičenje to ćemo još videti. Želim pre svega da se fokusiram na to da što bolje odradim pripreme do Olimpijskih igara“, kaže 21- godišnji plivač.
Poznato je da uslovi za plivače koji treniraju u Srbiji nisu idealni. Velika tenzija podigla se kada je Milorad Čavić morao da ode da trenira u Italiju, a i sâm Lenđer je na pripremama u Istanbulu. Ipak, on smatra da je došlo do blagog poboljšanja uslova, ali da to još nije dovoljno i da se mora uraditi više.

Jeste došlo do nekog poboljšanja, ali to je minimalno. Renovirao se jedan bazen u Beogradu 'Milan Gale Muškatirović' i sada je stvarno odličan. Otvoren je i novi bazen u Kragujevcu, na kome smo bili na pripremama. Ali to su samo dva zatvorena olimpijska bazena u Srbiji, koja su stvarno dobra i kvalitetna da može nešto ozbiljnije da se uradi. Međutim, problem je u tome što se otvaraju bazeni koji su dimenzija 25 sa 33 metra i koji nama ne znače ništa jer se kod nas u državi vrednuje samo ako je olimpijska disciplina otplivana u olimpijskim uslovima. Znači ako se otpliva 100 metara delfin u malom bazenu to ništa ne vredi iako je 100 m delfin olimpijska disciplina. Tako da nam treba što više olimpijskih bazena, da možemo da treniramo normalno. Dva dobra bezena u Srbiji je malo pogotovo što su na velikoj razdaljini i teško je biti non-stop na pripremama. Ja sam skoro stalno u Istanbulu pošto nam je tamo trener i tamo stvarno imam fantastične uslove. Ujutru plivam po 50 uveče po 25 metara tako da možemo da kombinujemo dve vrste treninga ili možemo da plivamo samo po 50. Izlaze nam u susret maksimalno i po pitanju termina i po pitanju bazena. Imamo i kvalitetnu teretanu. Međutim, ovde u Srbiji to malo teže ide“, kaže osvajač zlatne medalje na svetskom i evropskom prvenstvu 2008.

Lenđer, vlasnik preko 600 medalja u delfin stilu na 50 i 100 metara, kaže da se nada da će broj srpskih olimpijaca preći stotinu, ali i da će još neko osim vaterpolista i Đokovića stići do medalje.

Mislim da možemo do medalje u streljaštvu, ono je uvek u samom vrhu, zatim tu je Novak, vaterpolisti. I plivači mogu da iznenade jer radi se tu radi o stotinkama. Ja bih naravno voleo da bude što više medalja, kao i da ne stanemo na broju 100 nego da se taj broj pređe, što se olimpijaca tiče. Ali teško je predvideti jer svi rade za te olimpijske igre, sledeće su tek za četiri godine. Retke su prilike da se uradi tako nešto tako veliko, velika je konkurencija, svi žele medalju, a ko će stvarnouspeti da dođe do nje videćemo “, zaključio je Lenđer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: