Gregor Šlirencauer za B92: “Nikenen mi je motivacija”

Austrijanac Gregor Šlirencauer iza sebe ima sjajnu sezonu iako na kraju nije uspeo da se domogne drugog velikog Kristalnog globusa u karijeri. Posle dve sezone tokom kojih je imao velikih problema konačno se vratio na vrh, a usput je pretekao Adama Mališa na drugom mestu pobednika u Svetskom kupu u istoriji i sada ispred njega stoji samo Mati Nikenen. U ekskluzivnom razgovoru za B92 Šlirencauer je pričao o tome, ali i još mnogim temama...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 02.04.2012.

10:01

Default images

Šlirencauer je svoj prvi i za sada jedini Globus osvojio 2009. godine, a baš od tada krenuli su da ga muče problemi sa kolenom. U prethodne dve sezone oni su ga sprečavali da pruži maksimum i ozbiljnije se umeša u borbu za titulu, a sada je jasno da su oni prošlost.

Za svakog sportistu je najveći izazov vratiti se na vrh posle problema ili povreda. Zbog toga svakaka pobeda više znači nego one ranije, i zbog toga sam srećan što sam se vratio na vrh“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Titula osvajača Svetskog kupa u tek završenoj sezoni pripala je Norvežaninu Andersu Bardalu, koji je na kraju mladog Austrijanaca pobedio za manje od 100 bodova. Iako bi neki u njegovoj poziciji bili nezadovoljni, Šlirencauer ističe da je on svoj cilj ispunio.

Zadovoljan sam što sam na kraju bio drugi. Moj najveći cilj ove sezone je bio trijumf na turneji „Četiri skakaonice“ i neverovatan je osećaj uspeti u tome. To je za mene ostvarenje velikog sna. Naravno, kada se na kraju sezone i dalje borite za Kristalni globus, razmišljate šta je moglo da bude drugačije, bolje. Ali, imao sam težak pad u Engelbergu i bio diskvalifikovan na Kulmu, tako sam izgubio nekih 180 bodova i to je možda razlog što sam ostao bez titule. Ipak, ova sezona je bila veoma dobra za mene, zadovoljan sam i radujem se sledećoj“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Pored trijumfa na Novogodišnjoj turneji, Šlirencuaer je u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa svoj broj pobeda doveo do 40, što znači da ga samo pet deli da pretekne legendarnog Matija Nikenena i ispiše nove stranice istorije.

Mislim da je najveći cilj koji neki sportista može da postavi pred sebe da bude jedan od najboljih u svom sportu. Sjajno je što sam sada, sa 22 godine, već došao do broja od 40 pobeda u Svetskom kupu i tako pretekao svog idola Adama Mališa. To je sjajno i ja ne mogu da verujem da sam to postigao, a mislim da mi je ta prilika da preteknem Matija Nikenena na samom vrhu najveća motivacija pred sledeću sezonu, za budućnost. Osećaj je zaista lep i neverovatan“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Još od početka karijere Šlirencauer je pod okriljem Red Bula, a jedan je od samo nekoliko sportista koji je u Austriji dobio svoje pakovanje tog pića, i ističe da je to za njega velika čast.

„Najveća čast za sportistu je da ga Red Bul sponzoriše. Onda znate da niste uopšte loši, da ste možda među najboljima na celom svetu u svom sportu. Podrška koju mi daje Red Bul je neverovatna, ne samo sa finansijske strane, već i u svakom smislu. Uživam u tome i drago mi je što sam deo te velike porodice. Sjajna strana toga što smo svi mi članovi porodice Red Bula je to što se držimo zajedno. Red Bul nam je dao sjajnu osnovu, a odlično se osećate kada neko od njih pobedi, na primer Sebastijan Fetel“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Za kraj, Šlirencauer je odgovorio na pitanje svoje velike navijačice iz Srbije, koju je zanimala priča o njegovim čarapama.

Za svako takmičenje u Svetskom kupu imam posebne čarape na kojima se nalazi zastava te zemlje u kojoj se nalazim. Zaista je to poseban osećaj za mene, kada idem u Nemačku, Švajcarsku, i na taj način to takmičenje činim posebnim“, rekao je Gregor Šlirencauer ekskluzivno za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: