Tomas Morgenštern za B92: “Moj glavni cilj je Soči”

Posle sezone u kojoj je osvojio sve što je mogao, veliki Kristalni globus, svetsko zlato i turneju „Četiri skakaonice“, Tomas Morgenštern ove godine nije bio ni blizu takvih rezultata. Ipak, Austrijanac ističe da je zadovoljan ovom sezonom, koja je samo jedna na putu do njegovog glavnog cilja, a to je zlato na Olimpijskim igrama u Sočiju. U ekskluzivnom intervjuu za B92 Morgenšten je pričao o sezoni koja je iza nas, problemima sa kojima se susreo, šta ga sada čeka, kao i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 30.03.2012.

22:41

Default images

Posle sjajne sezone, Morgenšten je u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa trijumfovao samo u Bišofshofenu, na zatvaranju Novogodišnje turneje. Kristalni globus na kraju je otišao u ruke Norvežanina Andersa Bardala, dok je 25-godišnji austrijski ski skakač bio tek sedmi.

Mislim da mogu da budem veoma zadovoljan ovom sezonom. Nije bila laka, zbog manjka snega i dosta vetrovitih takmičenja, a uz to, nismo imali prave pripreme pred početak Svetskog kupa. Kada sam radio na svojoj formi tokom leta sve je išlo savršeno, ali na kraju nije sve bilo baš kako treba, možda sam previše radio na svojoj snazi, nisam se osećao dobro i cela sezona je bila teška. Ali, sve u svemu, moram da kažem da je bila dobra za mene“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Iako je trijumf u Bišofshofenu nagovestio mogućnost da se Morgenštern vrati u konkurenciju za titulu, nedugo zatim on je shvatio da je svoju šansu propustio.

Krajem januara, posle takmičenja u Saporou, sam shvatio da neću odbraniti titulu. Do tada sam uvek bio blizu prave forme i tome da dođem do pobede ili budem na podijumu, ali to malo što mi je falilo je na kraju bilo mnogo. Negde mi je vetar pravio probleme, i tada sam morao da se koncentrišem samo na sebe, tako sam tražio najbolju tehniku za Svetsko prvenstvo u ski letovima, ali, generalno, ne mogu svake godine da pobeđujem“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Još prošle godine, Morgenštern je za B92 rekao da više nije fokusiran na trofeje, a sada je potvrdio da samo želi da uživa i da bude srećan dok se bavi onim što najviše voli.

Nemam potrebu da se samo borim za pobede, titule i trofeje, to je sigurno rezultat dobrog rada, ali je za mene najvažnije da radim ovo jer me čini srećnim i u čemu se dobro zabavljam. Ski skokovi su fantastičan sport i ako to radite vredno i ne ide vam, morate da nastavite sa radom da biste došli do dobre forme, a usput uživate, rezultati će doći“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Morgenštern je, kao i prethodnih godina, i ove sezone bio deo sjajnog austrijskog tima, koji je nastavio da osvaja trofeje, ali nije bio toliko dominantan kao što su mnogi navikli.

Loši rezultati tima nisu vezani samo za mene. Mislim da treba da budemo zadovoljni ovom sezonom, svi treba da budu. Svi su u pojedinim trenucima bili dobri, Kefler i Šlirencauer su se borili za titulu u Svetskom kupu do samog kraja, Koh je umalo došao do titule u ski letovima, a ja sam radio mnogo da bih pronašao pravu formu. Ponekad mnogo više vredi jedna takva sezona, nego onakva kakvu sam imao prošle godine, u kojoj sam potpuno dominirao, jer morate da budete fokusirani na ono što dolazi, da pronađete način da budete bolji i ne samo da se koncentrišete na pobede. Mi smo mala porodica i svake godine preko 200 dana provedemo na putu oko sveta. Mi smo veliki prijatelji i nekad ja pobedim, nekad neko drugi, slavimo to zajedno i takav je ovo sport“.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Sezona je za sve ski skakače završena na Planici, a Morgenštern je istakao da već sada ima jasan cilj pred sobom, koji se ne odnosi na naredno izdanje Svetskog kupa.

Prvo treba da analiziram sezonu, da nađemo prava rešenja za sledeće nedelje, mesece i godine, i za mene je najvažniji cilj su Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine, i imam još dve godine da nađem pravi put“.

Kada se završi zimska sezona, Morgenštern ima druge preokupacije, a sigurno je za mnoge zanimljiv način na koji on provodi vreme kada ne skače.
© 2012 Red Bull Media House GmbH
Tokom leta imam mnogo vremena, a tada mi treninzi nisu glavna preokupacija. Morate da imate nešto i pored ski skokova, a to su za mene trke i pilotiranje avionom, ili golf“.

Morgenštern je već godinama deo velike porodice Red Bula, a on ističe da mu je drago što je ta austrijska kompanija uz njega, jer je to znak da vredi.

Velika mi je čast što sam deo porodice Red Bula preko deset godina. Red Bul vam ne daje samo mogućnost za bolji početak karijere ili novac, već pokušavaju da rade sa tobom i daju ti sve potrebno, a ja im vraćam svojim ponašanjem, kao i rezultatima. Mi, Red Bul sportisti se sastajemo svake godine i radimo zajedno, imamo razna okupljanja, prošle godini smo bili na stazi „Red Bul Ring“ i trkali smo se između sebe. I zaista je sjajno što dobijamo takvu priliku“, rekao je Tomas Morgenštern ekskluzivno za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: