Aleksandar Džikić za B92: "Ritas je kao Partizan"

Posle razočaravajućeg nastupa u kvalifikacijama za Evroligu i neuspeha, litvanski klub Lijetuvos Ritas ipak može da se pohvali uspešnom sezonom pošto se plasirao na završni turnir Evrokupa.

Verovatno najzaslužniji za taj uspeh je srpski trener Aleksandar Džikić koji je nastavio da iz sezone u sezonu beleži sve bolje rezultate, bez obzira u kom klubu radi.

Jedan od mlađe garde srpskih trenera koji stiče ime u Evropi, govorio je za B92 o uspehu tima, očekivanjima od Fajnal fora u Moskvi, rivalima na tom turniru, košarci u Litvaniji, te klupskim i ličnim ambicijama u predstojećem periodu.

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Sreda, 28.03.2012.

17:56

Default images

Džikić je posle dve sjajne sezone u Novom Mestu, gde je sa Krkom osvojio četiri trofeja, preuzeo je jedan od najvećih litvanskih timova i već napravio veliki rezultat.

"Posle osvajanja Evročelendža, igranja Fajnal fora Jadranske lige, osvajanja dve titule šampiona Slovenije sa Krkom, ovo je neki prirodan korak dalje. Zato sam veoma zadovoljan jer smo kao tim uspeli to da uradimo. Ali naravno, nije kraj, nema potrebe da se zadovoljimo oni što smo do sada postigli", rekao je Aleksandar Džikić na početku intervjua za B92.

Sezona za Džikića i njegove igrače nije počela baš najbolje, tim je kao veliki favorit ipak zaustavljen u kvalifikacijama za Evroligu. Na taj rezultat međutim uticali su i neki drugi faktori.

"Zbog specifičnosti kvalifikacija, te problema sa sastavom zbog igranja mojih košarkaša na Evropskom prvenstvu nismo mogli da igramo kao jedan i to se odrazilo na rezultat. Sa druge strane, ovo popravlja tu celu sliku jer smo morali više da radimo za takav rezultat kakav je plasman na Fajanl for u Moskvu".

Pored Ritasa na Fajnal for u Moskvu plasirala se još Valensija, te ruski timovi Spartak iz Sankt Peterburga i domaćin turnira Himki. Džikić smatra da je njegov tim na papiru "najslabiji".
bc.lrytas.lt
"Mi smo u nekoj ulozi autsajdera jer su timovi koji čine grupu učesnika organizacije sa velikim ulaganjima i ove i prošlih godina. Sa druge strane, Ritas ima drugačiji sistem razmišljanja, želimo da sa odmerenim ulaganjima pravimo dobre rezultate i istorijski gledano to se uspevalo i pokušaćemo to da ponovimo".

U polufinalu Evrokupa 14. aprila Ritas će igrati sa španskim predstavnikom Valensijom, dok će se u drugom sastati Spartak i Himki.

"Valensija je skup velikog broja internacionalaca koji dobro igraju u Evrokupu i španskom prvenstvu, ali ne bih rekao da su oni stopostotni favoriti. Što se tiče ruskih timova, već sam rekao da su tu velika ulaganja, pa i ogromna očekivanja, videćemo ko će od njih uspeti da opravda svu tu energiju i novac potrošen ove godine".

Iako smatra da je Ritas autsajder, Džikić veruje da njegov tim može do finalnog meča.

"Što se nas tiče Evrokup je samo jedno od takmičenja u kojem nastupamo ove godine, ali svakako da je najspecifičnije. Pokušaćemo da u tih 40 minuta protiv Valensije, pa i, ako sve bude kako treba, u finalu izgledamo što bolje i reprezentujemo košarkaške ideje koje nas ove godine vode, a to su da igramo kao tim i u odbrani i u napadu i da radimo više na terenu od našeg protivnika".

Raditi kao trener u Litvaniji nije lako, u zemlji koja bukvalno živi za košarku očekuju se samo uspesi i dobri rezultati. Džikić uživa u tome.
bc.lrytas.lt
"Sama činjenica da litvansku klupsku košarku vode dva srpska trenera je posebna potvrda naše trenerske struke i celom tom rivalitetu između Žalgirisa i Ritasa da je posebnu draž. Da li je teško? Košarka u Litvaniji je druga religija, daleko ispred ostalih sportova i to ovaj posao s jedne strane čini težim, ali sa druge lepšim i zanimljivijim. Ja lično uživam jer imam šansu da radim u jednoj takvoj okolini".

Lijetuvos Ritas je i prethodnih godina igrao važnu ulogu u evropkoj košarci, ali je tim u dve godine promenio čak 5-6 trenera. Nije lako sesti na klupu takvog tima.

"To je činjenica, ali ja taj pritisak ne osećam. Jednostavno ne razmišljam o tome, te odluke su retko odluke trenera već ljudi koji vode klub. Ja svoj posao radim najpoštenije što mogu i ne bih u tom pravcu ocenjivao svoj rad".

Džikić je potpisao trogodišnji ugovor sa Ritasom, pa je ova sezona dakle samo početak posla. Ono što svi žele, pa i srpski trener, je igranje u Evroligi, najelitnijem klupskom evropskom takmičenju.

"Dolazak u Ritas i povezivanje sa klubom na tri godine je želja da sa njim nastupam u Evroligi. To bi bio sledeći korak jer bi to bio povratak u društvo u kojem mu, po mom mišljenju, i jeste mesto. Moja lična satisfakcija bi bila da sam to uspeo da uradim kroz rezultate u Evrokupu. Način razmišljanja mog kluba je drugačiji od većine ostalih Evroligaša i podseća na Partizan, samim tim jer mi finansijski ne možemo da bijemo ravnopravnu bitku sa timovima iz ostatka Evrope", zaključio je Džikić razgovor za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: