Goran Stevanović za B92: "Afriku treba doživeti"

Najbolje fudbalske selekcije Afrike boriće se krajem januara i početkom februara za titulu šampiona tog kontinenta. Srbija će imati jednog predstavnika, selekciju Gane, verovatno prvog favorita vodi Goran Stevanović. Nekadašnji trener Partizana prihvata ulogu favorita, a glavne konkurente vidi u Obali Slonovače i Senegalu.

Kao četvrti Srbina na klupi "Crnih zvezda" ne oseća pritisak da nadmaši uspehe svojih prethodnika, a čast mu je što će biti učesnik jednog takvog događaja. Kup afričkih nacija prema njegovim rečima izaziva veću euforiju među navijačima nego što je slučaj sa Evropskim prvenstvom i fanovima na "Starom kontinentu".

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Petak, 06.01.2012.

15:27

Default images

Iako Stevanović insistira na tome da je put do dobrog rezultata dugačak, u Gani očekuju veliki rezultat. 'Crne zvezde' nisu osvojile titulu prvaka Afrike punih 30 godina, četvrto slavlje bilo je još 1982. godine.

“Reputacija Gane govori dosta da u Afrički kup ulazimo kao jedan od favorite, i mi ne bežimo od toga. Ja lično gde god se takmičim, gde god da sam trener, volim uvek da budem favorit, da težim ka vrhu. Tako i sa Ganom, posebno posle uspeha na Svetskom prvenstvu i kvalifikacijama koje smo uradili tokom 2011. Sa pravom svi očekuju da dođemo u završnicu, bar do finala”.

Gana je u grupi sa timovima Gvineje, Malija i Bocvane. Na papiru, Stevanovićev tim važi za favorita, kao i na prvenstvu.

“Ako govorimo o reprezentacijama koje se nisu kvalifikovale, to mnogo govori kakvog će karaktera i kakve snage će biti ovo takmičenje. Ekipe poput Egipta, Kameruna, Nigerije, Južne Afrike se nisu kvlifikovale, i to može da nam govori koliko su jake ekipe, njih 16, koje su se kvalifikovale”.

Među glavnim konkurentima za sam trofej ističe dve selekcije.
“Po mom skromnom mišljenju mislim da će Obala Slonovače i Senegal biti ekipe koje će sigurno doći do polufinala, a jedna do finala. Od ovih ostalih reprezentacija imam visoko mišljenje o Maliju koji trenira bivši reprezentativac Francuske Alan Žires. Oni gaje taj francuski stil igre, pas igru, vrlo su agresvini, izuzetno dobra ekipa. Možda se priključi još neka reprezentacija, ali uz Ganu ovo je krem takmičenja”.

Iako svi klubovi u Evropi puštaju svoje igrače na Kup afričkih nacija, većina njih dolazi neposredno pred početak takmičenja i posle naporne polusezone.

“To su stvari sa kojima se svi selektori susreću. Simptomatično je da su selekciju Egipta, koji je tri godine za redom bio prvak Afrike, 95% igrača činili fudbaleri iz domaće lige, i to često može da bude prednost. Sigurno je da tu ima određenih problema. Recimo, imamo nekoliko reprezentativaca iz Norveške koji su završili prvenstvo krajem novembra, onda igrače iz Nemačke koji su takođe na pauzi. Imamo i reprezentativce koji igraju cele godine, bez pauze. Mi 8. januara počinjemo sa pripremama u Južnoj Africi, treba obratiti pažnju, naći balans u svemu tome da svaki igrač jednako spreman dočeka prvenstvo”.

Reprezentacija Gane na prošlom Svetskom prvenstvu stigla je do četvrtfinala, već neko vreme važi za jednu od najboljih afričkih selekcija ali dugo ne postiže puno golova. Stevanovićeva želja je da se to promeni.
“Tu se vidi promena. Ja sam odrastao u šampionskoj ekipi, tako sam vaspitavan. Volim da igram za gol više. Gol razlika u kvalifikacijama nam je bila 12:1, i to je bio neki korak napred što smo napravili. Da li će nam to doneti trofej ne znam, iskreno se nadam da hoće. Statistika govori da napadački fudbal daje rezultat i da su napadačke ekipe uglavnom šampioni. Gajićemo taj stil igre. Uz Božju pomoć nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo naše ciljeve”.

Dobri rezultati 'Crnih zvezda' na poslednjim velikim takmičenjima, drugi krug u Nemačkoj 2006, polufinale Kupa nacija dve godine kasnije, pa finale u Angoli 2010 i četvrtfinale na Mundijalu u Južnoj Africi iste godine, sve to daje nadu navijačima u Gani da je titula prvaka kontinenta sasvim realan cilj.

“Motiv rezultata uvek postoji. U fudbalu je to izraženije. Moj pritisak je prošao, postojao je kada sam preuzeo reprezentaciju Gane. Tražio sam šta bi to moglo da bude što će moći da pokrene emociju u igračima posle Svetskog prvenstva da se ponovo takmiče. Mislim da nema većeg motiva od toga što 30 godina nisi bio prvak kontinenta. Krenuo sam sa tom pričom i svesno sebi stavio omču oko vrata što se tiče rezultata, jer mislim da Gana zaslužuje da bude prvak. Da li ću uspeti u tome, videćemo”.
Beta/AP
Kažu da je atmosfera na afričkim prvenstvima neuporediva sa onom da drugim sportskim događajima, da je šareno i bučno, a drugačiji je i mentalitet navijača.

“Daleko je veća euforija nego u Evropi. Dovodi se do nivoa fanatizma. Mislim da u Gani sedam dana pred KAN neće ništa raditi, sve će da stane, neće se razmišljati ni o čemo osim o fudbalu. To što sam doživeo u domaćim kvalifikacionim utakmicama je nezapamćeno. Ulice su pune, ljudi se bukvalno bacaju pod autobus da njihovi igrači pređu preko njih. Treba to doživeti. Čast je biti selektor u Gani i uopšte u raditi u Africi", zaključio je Goran Stevanović u razgovoru za B92.

Reprezentacija Gane okuplja se u subotu u Johanesburgu gde će se pripremati za završni turnir koji 21. januara počinje u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Finale je na programu 12. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: