Gabor Sagmajster za B92: “Mogu među prvih 50”

Četvrtu godinu zaredom Dakar će biti vožen u Južnoj Americi, a Srbiju će ponovo predstavljati Gabor Sagmajster. Srpski motociklista ističe da veruje da je bolje pripremljen za ono što ga očekuje nego u prethodne tri godine, ali da ga očekuje mnogo teži posao jer je reli sa Argentine i Čilea proširen i na Peru, koji predstavlja veliku nepoznanicu. Ipak, u intervjuu za B92 pred Dakar koji startuje u Mar del Plati 1. januara naglašava da može da dođe do plasmana među prvih 50…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 28.12.2011.

12:53

Default images

Na prethodna tri učešća Sagmajster je uspeo da dođe do cilja, a pripreme za novo, 33. izdanje najtežeg relija na svetu započeo je po završetku prethodnog.

Apsolutno sam pripremljen, jer Dakar reli veoma ozbiljno shvatam. Više od 30 trka sam vozio ove godine u šampionatima Srbije, Hrvatske, Mađarske, Balkana, kao i u Rumuniji, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, tako da sam uradio sve ono da bih mogao da stignem do cilja, do glavnog grada Perua, Lime. Promenio sam i kondicionog trenera, počeo sam da sarađujem sa Zoranom Ivanovićem, koji radi sa fudbalerima Spartaka i radili smo zajedno već od jula. Ako motor bude funkcionisao kako treba mislim da mogu da ostvarim mnogo bolji rezultat nego prethodnih godina, a cilj mi je budem među najboljih 50“.

Predstojeće izdanje Dakara voziće se na već poznatim relacijama u Argentini i Čileu, ali malo ko je upoznat sa onima u Peruu.
Pregledao sam celu kartu, ima mnogo gradova gde ćemo prolaziti kao i prethodnih godina, ali je ruta drugačija nego prethodne. Ove godine Dakar kreće iz Mar del Plate, to je najlepše turističko mesto u Argentini, kao Monte Karlo ili Dubrovnik. Ubacili su opet Lariohu, Fijambalu, Kopijapo, to su najteže relacije na Dakaru, ali sam već dosta puta sve to obišao, mogu slobodno da kažem da sam sada najbolje pripremljen. Mislim da neću imati nikakvih problema što se tiče Argentine i Čilea, u Peruu nikada do sada nisam vozio, ali imam dovoljno iskustva, imam već 20 godina iza sebe sa motokros motorom“.

Sagmajster je na prethodna tri Dakara učestvovao pod srpskom zastavom, a sada će voziti i za srpski tim.

Ove godine ću voziti za svoj lični tim Sagmajster. Četiri godine sam vozio pod srpskom zastavom, sada ču voziti za srpski tim, nadam se da ćemo ove godine napraviti nešto što do sada nismo“.

U odnosu na prethodna izdanja pravila su se promenila pa će srpski motociklista sada voziti motor od 450 kubika, a ne od 690, kakav slučaj je bio od 2009. godine.
Kubikaža mi je sada 450, sa kojom imam 15 godina iskustva. Motor je potpuno nov zahvaljujući Europetrolu i Eurogasu, koji su mi ga obezbedili, i mislim da će ga moje iskustvo dovesti do cilja“.

Na 33. Dakaru Sagmajster će imati startni broj 63, koji je znatno lošiji u odnosu na prethodna dva izdanja, ali veruje da može da napreduje.

Prošao sam već tri Dakara i znam gde da se rangiram. Oni vozači koji imaju lošije startne pozicije od mene imaće problem jer će ići u dosta velikoj prašini, tu će mnogo vremena gubiti. Ali, ako se u prva dva, tri ili četiri dana, probijem do prvih 50, to znači da do kraja mogu još da napredujem, zato što imam svoj tempo, imam znanje, dosta dobro baratam sa navigacijom. Motor je mnogo lakši nego do sada, u isušenim rekama, na raznim serpentinama, u dinama će biti lakši za vožnju i to će se videti po rezultatu. Oni koji me prate treba da znaju, da ako sam oko 40 mesta, tog dana je dao sve od sebe, a ako je od 50 do 60 to znači da se nešto desilo, da nisam uhvatio dobar tempo, da sam negde pogrešio. Ali, realno mesto mi je odmah iza fabričkih vozača, oko 40. mesta“, rekao je B92 Gabor Sagmajster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: