Filip Filipović za B92: "Idemo u London po zlato"

Srpski vaterpolista Filip Filipović proglašen je u ponedeljak za najboljeg igrača sveta u 2011. godini, u izboru Svetske plivačke federacije. Filipović je u prethodnih 12 meseci postigao odlične rezultate sa Pro Rekom i srpske reprezentacije, a u razgovoru za B92 istakao je kako se oseća sada, kao zvanično najbolji vaterpolista sveta, i kakva su njegova očekivanja na narednim takmičenjima koja su pred našim nacionalnim timom, posebno na Olimpijskim igrama u Londonu...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 06.12.2011.

14:23

Default images

Filipović je do prestižne titule došao pošto je dobio najviše glasova u anketi FINA magazina, u kojoj su učestvovali članovi nacionalnih federacija i predstavnici medija.

"Izuzetno sam presrećan i voleo bih da se zahvalim svojim saigračima i stručnom štabu na ovom laskavom priznanju, mislim da oni čine jedan veliki deo ove titule najboljeg igrača i sigurno je da bi bez njih sve ovo bilo neostvarivo“.

Filipović je kao najveći uspeh ove godine istakao to što je reprezentacija Srbije uspela da se zadrži u samom vrhu svetskog vaterpola.

"Najveći uspeh ove godine sigurno je to što je ekipa Srbije ostala u samom svetskom vrhu, gde smo u Svetskoj ligi u Firenci, pred italijanskom publikom, da smo, posle jedne jako teške sezone, u jednom izuzetno kratkom vremenskom periodu uspeli da se oporavimo i popnemo na vrh sveta. Posle toga u Šangaju, na Svetskom prvenstvu, zaista za jedan delić poklekli i osvojili srebrnu medalju, ali smatram da nemam za čim da žalim. Bila je to, zaista, jedna više nego uspešna sezona reprezentacije Srbije. Pokazali smo koliko volimo i koliko igramo srcem za ovu naciju. Sve je to, ponavljam, uvertira za sledeću godinu, u kojoj idemo, kao favoriti, na osvajanje Londona“.
Filipović je 2009. godine bio proglašen za najboljeg igrača Evrope, a sada je na mestu najboljeg vaterpoliste sveta nasledio Vanju Udovičića i tako nastavio dominaciju Srbije i u tim pojedinačnim nagradama.

"2009. godine ja sam bio najbolji igrač Evrope, prošle godine Vanja je apsolutno bio najbolji, kako u Evropi, tako i u svetu, i opet sam ja na tom pobedničkom tronu. Ne bih voleo da kažem da je kvalitet ove ekipe najveći u ovom sportu u poslednjih nekoliko godina, ali tri godine zaredom imati najbolje igrače u Evropi i u svetu je potvrda je ekipa ta koja na kraju jedne sezona izbaci novog najboljeg vaterpolistu. Presrećan sam što sam sa tim momcima, i što smo sve ove godine, i teške i ove berićetne, zajedno i nadam se će neka kulminacija našeg drugarstva, atmosfere i podrške koju imamo i od selektora, celog stručnog štaba i Vaterpolo saveza kulminirati u 2012. godini“.

Naredni izazovi vaterpolo reprezentaciju očekuju već u januaru, kada je na programu Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu, a Filipović ističe da nikakvog pritiska oko rezultata nema.
"Mislim da nikakvog pritiska što se tiče Evropskog prvenstva nije ni bilo, idemo tamo da jednostavno vidimo gde smo u odnosu na ostale ekipe, i što se tiče naše igre, i što se tiče fizičke forme. Idemo da isprobamo neke stvari koje će nam biti sigurno korisne i da se, u odnosu na žreb koji imamo, a zna se da smo u ’grupi smrti’, oprobamo sa najboljim ekipama Evrope i sveta, i da pokušamo da uzmemo neku medalju. Ipak, mislim da ne treba postavljati nikakav imperativ što se tiče rezultata na ovu reprezentaciju, jer smatram da svi znamo koliko smo svih ovih godina trenirali i koliko ćemo trenirati u narednom periodu, za ono što nas čeka narednog leta“.

Sadašnja generacija najboljih srpskih vaterpolista trebalo bi da doživi vrhunac na Olimpijskim igrama u Londonu, a Filipović ne krije kakve su ambicije našeg tima.

"Možda nismo bili svesni toga, ali prvog dana kada smo ušli u bazen sa svojih sedam, osam, deset godina, mislim da smo počeli da se spremamo za ove Olimpijske igre. U protekle tri i po godine, od Pekinga 2008, imali smo više nego dosta vremena da razmišljamo o Londonu, i da se spremamo za taj veliki pohod. Mislim da može biti mač sa dve oštrice što mi priznajemo da u London idemo na osvajanje, a druge ekipe kao što se to dešavalo u protekle dve godine, iz prikrajka, kao blagi favoriti ili ne, osvajaju Evropsko i Svetsko prvenstvo. Mi zaista, bez lažne skromnosti, idemo u London po zlato, i uradićemo sve da se vratimo u Srbiju i još jedanput obradujemo naš narod sa zlatom, ovoga puta, nadamo se da će biti, olimpijsko“, rekao je Filip Filipović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: