Dušan Lajović za B92: "Želim u Top 100 u 2012. godini"

Gost B92 u utorak je bio mladi srpski teniser Dušan Lajović, koji je pažnju na sebe skrenuo plasmanom u četvrtfinale turnira u Sankt Peterburgu u oktobru. U intervjuu za B92 Lajović je rekao da mu je cilj da sledeće godine uđe u Top 100. Dušan je još govorio o tome kako se trudi da ’skine’ poteze najvećih tenisera, zatim o svom stilu igre, nedostacima, timu koji ga okružuje itd.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 22.11.2011.

17:37

Default images

Publika u Srbiji nije imala mnogo prilike da te gleda. Kako bi opisao svoj način igre?

„Omiljeni udarac mi je forhend, a svoj stil igre opisao bih kao napadački sa osnovne linije. Najviše volim kada se razvije razmena udaraca sa bazne linije i kada je brži ritam. Tu se nekako osećam najsigurnije i tada mogu da kontrolišem igru“.

Dušan kaže da trenutno nema veliki tim uz sebe.

„To je potrebnije na vrhunskom nivou. Naravno, potrebno je i sada, ali u skladu sa mogućnostima. Što si uspešniji na ATP listi, tim raste. Trenutno imam trenera, kondicionog trenera i menadžera, a veoma veliku podršku na turnirima pružaju mi i roditelji“.
Lajović pažljivo posmatra igre vrhunskih tenisera i uvek se trudi da nešto nauči.

„Gledam ostale i trudim se da upijem dosta toga. Igram jednoručni bekhend, a Federer ima jedan od najboljih slajsova na svetu. Taj slajs je dobar za promenu ritma u toku poena, mogu da navučem protivnika u teren, da dobijem prostor itd. Ne treba ga često igrati, ali treba imati sve udarce u repertoaru. Generalno, od svakog mogu ponešto da ’uzmem’, pa da probam, da vidim da li mi ide. Kada primetim da neko ima izrazito dobar udarac, pažljivije posmatram kako ga izvodi“.

Koji su tvoji najveći nedostaci u igri i na čemu ćeš da radiš u sledećem periodu?

„Mnogo radim na servisu, prevashodno na tome da tokom celog meča imam visok procenat ubačenog prvog servisa. U meču sa Bogomolovom (u četvrtfinalu Sankt Peterburga) bio sam malo umoran i pao mi je procenat servisa, a to ne sme da mi se dešava ako želim da igram u egalu sa najboljim teniserima. Takođe, trebalo bi da radim na tome da ranije završavam poene i da izlazim na mrežu“.

Kakve su ti ambicije za sledeću sezonu?

„Naredne godine želim da uđem u prvih 100 na svetu. Prvi turnir sledeće sezone igraću u Čenaju, a zatim putujem u Melburn na kvalifikacije za Australijan open. Trudiću se da što više učestvujem na ATP turnirima, ove godine sam 4-5 puta igrao kvalifikacije i svaki put sam ušao u glavni žreb. Igraću i ’čelendžere’, dosta će zavisti od toga gde se održavaju turniri i kakav im je kvalitet“.
Govoreći o izvrsnim rezultatima Novaka Đokovića ove sezone, Lajović smatra da su dva faktora presudni za njegove uspehe.

„Samopouzdanje je svakako veoma važan činilac, ali i mentalna čvrstina. Ove sezone ne možete da vidite da je on nervozan tokom celog meča. Ako i dođe do nervoze, Novak je brzo prevaziđe. To je najbitnije – svaki meč igrao je maksimalno koncentrisano i motivisano, što je veoma teško. Osvojio je toliko turnira, a onda treba da igra prvo ili drugo kolo sa mnogo slabije rangiranim igračima. Ipak, on uvek daje maksimum“.

Koliki je tvoj entuzijazam prema tenisu, da li ti odricanje teško pada?

„Otkad sam bio mali, uvek sam tenis shvatao kao nešto što radim zato što volim i nikada mi ništa nije bilo teško, ni kada sam kao dete išao autobusom na treninge. Nije mi to predstavljalo problem jer sam uvek imao zacrtan cilj. Moj san je da osvojim Grend slem titulu, Vimbldon mi je najdraži, a mislim i da mogu da uđem u Top 10. Da ne mislim tako, ne bih se ni bavio tenisom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: