Vuković za B92: "Olimpijske igre pre medalje u Beogradu"

Veselin Vuković preuzeo je rukometnu selekciju Srbije u aprilu 2010. godine, kada je Sead Hasanefendić podneo ostavku zbog lošeg rezultata na Evropskom prvenstvu u Austriji. U intervjuu za B92 Vuković je govorio o svojoj generaciji, problemima sa kojima se suočava selekcija koju predvodi kao trener, očekivanjima pred Evropsko prvenstvo u Beogradu.

Izvor: Èaèija Željko

Ponedeljak, 21.11.2011.

17:03

Default images

Njegova generacija je osvojila sve što se osvojiti može, tim koji predvodi sa klupe nema uspehe na međunarodnim takmičenjima.

"Postoje realni razlozi za to. Prvo to su gotovo dva života. U međuvremenu se promenila igra, promenila su se pravila. Teško je napraviti objektivnu komparaciju te dve generacije. Moja generacija je igrala domaću ligu do 29. godine. U to vreme liga SFRJ je bila verovatno najjača na svetu. Mi nismo mogli kao klinci da odemo u inostranstvo, a meni su zasližnom majstoru sporta dozvolili da odem godine dana pre određenog roka. Već tada sam imao preko 40 šavova, brojne povrede i bio prilično istrošen i igrački i fizički. U današnjoj ekonomskoj situaciji svi mladi sportisti, pa i rukometaši prisiljeni su da idu u inostranstvo. Problem je što mi nemamo gotovo nikakvu bazu u domaćim klubovima. U ovom momentu imam tri ili četiri igrača iz lige, koji su, pre svega, perspektivni. Veliki broj zemalja sa sličnim problemima imaju bar jedan klub koji daje veći broj reprezentativaca. Mi u ovom trenutku skupljamo reprezentativce iz desetak zemalja, dcadesetak klubova, a u moje vreme reprezentacija se stvarala. Imala je mnogo više vremena za rad. Mi smo bar dva dana nedeljno provodili zajedno, a za velika takmičenja smo imali sve vreme ovoga sveta za uigravanje. Mi pokušavamo da i u ovim uslovima nedostatka vremena budemo porodica, jer je to jedan od bitnih preduslova za neki dobar rezultat“.

"Imamo nekoliko igrača koji igraju po vrhunskim klubovima, nekoliko igrača koji igraju u klubovima koji nemaju prevelike sportske ambicije i nekoliko koji su zbog dobrih ponuda načinili korak nazad u karijerama. Mi na to kao savez ne možemo da utičemo, jer nismo u situaciji da svakom našem igraču obezbedimo ugovor. To je njihov izbor, ali u situaciji kada se u zemlji teško živi i kada u svom matičnom klubu ne mogu da obezbede egzistencij, oni se odlučuju za odlazak u bilo koji klub koji im nudi nešto čime su zadovoljni, ne razmišljajući previše o igračkoj karijeri i reprezentaciji. Iz tog razloga su momci iz domaćih klubova tek perspektiva, pitanje je da li su na nivou Vujina, Ilića i ostalih koji igraju u dobrim klubovima. Oni još moraju od njih da uče i uz njih stasaju", rekao je Vuković.
Njegovu generaciju činili su brojni vrhunski igračai Vujović, Mrkonja, Bašić, Elezović, Isaković... Čini se da reprezentacija Srbije više nema toliki broj vanserijskih igrača.

"Nama je bilo mnogo lakše, jer smo imali pomoć i sa leve i sa desne strane. Uz dobrog igrača mnogo se bolje postaje dobar igrač. Mi smo se međusobno dopunjavali i pomaglali i došli do toga da budemo na visokom nivou, da ne budem neskroman. Mi sada imamo malo vremena i pitanje je da li igrač koji igra uz Momira Ilića može postati bolji za sedam dana. Mi smo pred Kup četiri nacije imali šest i po treninga i tri utakmice. Nama utakmice služe za uigravanje, jer vremena nema. I onda se desi da utakmicu sa Mađarskom odigramo loše, bezvoljno, bez motiva i ispada da je situacija gora nego pre meča i da bi bilo bolje da je nismo ni igrali".

Veselin Vuković je igrao na poziciji pivotmena, ali sada mora da radi sa igračima na svim pozicijama.

"Ja mislim da sam na vreme u svojoj trenerskoj karijeri završio sa Vukovićem pivotmenom i pokušavam da svim svojim igračima dam što bolji savet kada je njihova pozicija u pitanju. To sam činio i kao pomoćnik selektora, to radim i sada. Pokušavam da individualne kvalitete svakog igrača na najbolji način uklopim u igru nacionalnog tima. Vreme nam je najveći neprijatelj i to stalno govorim. Od 2000. nismo bili na OI. Rukomet je jedini sport u kojem se velika takmičenja igraju u januaru. Veliki klubovi iz Nemačke, Francuške, Španije su veoma moćni i malo vremena ostavljaju igračima za reprezentativne obaveze. U ono vreme smo mogli da treniramo mnogo i uigravamo reprezentaciju, a u ovo današnje vreme jedino olimpijska godine, ako se tim kvalifikovao, ostavlja dovoljno vremena za rad. Mi to u rukometu nemamo već 11 godina i zato bih ja više voleo odlazak na Igre, nego medlaju iz Beograda, jer znam koliko bi igranje u Londonu značilo za uspeh srpskog rukometa“.
Stiče se utisak da naš tim nema pravog plejmejkera.

"To su problemi sa kojima se srećemo. Tu je Luka Mitrović koji u klubu igra pleja, ali je to klub koji ima budžet 150 hiljada evra i iz kojeg će Luka otići u klub koji nema šampionske ambicije, gde neće napredovati, a rođen je za tu poziciju. Mi pokušavamo da igrači pmognu na toj poziciji, ali od svih igrača koji igraju na poziciji srednjeg beka, svi su u svojim klubovima na poziciji levog. I tu je sad problem, da li ubaciti u vatru momka koji nema ni malo internacionalnog iskustva i dati mu šansu ispred Vujina i Ilića. Nije to samo naša boljka ima ima i drugih, na primer Francuska, ali su oni došli do toga da od određenih igrača naprave to što im treba. Ja sam razgovarao sa Momirem Ilićem, koji je levi bek, da mora da preuzme i ulogu srednjeg beka, ako to bude potrebno, jer nam i Šešum i Nenadić i Vučković igraju na poziciji levog beka", rekao je Vuković u intervjuu za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: