Kejsi Stoner za B92: “Ne mogu da dočekam sledeću sezonu”

Posle tri godine dominacije Jamahe, odnosno Valentina Rosija pa Horhea Lorenca, Kejsi Stoner ponovo se vratio u centar pažnje osvajanjem titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata. Stoner je u 2011. imao skoro besprekornu sezonu u kojoj je okitio drugim naslovom šampiona, a posle pet godina vratio je titulu u redove Repsol Honde. U ekskluzivnom intervjuu za B92, Australijanac govori o svojim počecima, kakav je bio njegov put do kraljevske klase, da li može da uporedi titule na Dukatiju i Hondi, i još mnogo toga…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 01.11.2011.

21:41

Default images

U zemlji gde Mik Duan ima status legende nikoga ne čudi što je baš njegovim stopama, kada je bio klinac, Stoner želeo da krene.

Mislim da sam još dok sam bio veoma mali shvatio da je vožnja motora nešto što volim i da imam prirodan talenat za to. Uvek sam bio srećan na svom motoru i nisam osećao nikakav napor, tako da je sve jednostavno imalo smisla. Kada sam krenuo sa trkanjem uvideo sam da sam veoma konkurentan tako da sam shvatio da bih time mogao zaista ozbiljno da se bavim. Sigurno, Mik Duan je bio neko na koga sam želeo da se ugledam i još uvek je takav slučaj. Ono što je on uspeo da uradi u ovom sportu i način na koji se vratio posle povrede i osvojio titule je nešto neverovatno”.

Pošto je iz Australije, Stoner nije imao neki ‘normalan’ put do Moto GP šampionata kao vozači iz Evrope, ali kaže da je on bio veoma zanimljiv.
© Andrew Northcott/Red Bull Content Pool
Pošto je u Australiji dozvoljeno voziti trke tek sa 16 godina, a u Evropi sa 14, smatrali smo da je baš zbog toga pravo vreme da se preselimo i vidimo gde sam u poređenju sa evropskim vozačima. Usput smo upoznali veliki broj interesantnih ljudi, od kojih su nam neki mnogo pomogli i na tome sam im veoma zahvalan”.

Još sa 16 godina, 2001. godine, Australijanac je dobio priliku da vozi u klasi od 125 kubika, nekoliko puta se selio iz najslabije u onu dvostruko jaču, da bi upravo u klasi do 250 kubika 2005. godine bio vicešampion. Prva sezona u kraljevskoj klasi bila je problematična za Stonera zbog velikog broja izletanja, ali je u drugoj sve iznenadio titulom na Dukatiju.

Imam lepe uspomene na Dukati, mnogo sam naučio za te četiri sezone i stekao sam divne prijatelje. Mislim da smo sa trkačke strane, mogli da se borimo za titulu svake godine, ali smo 2008. godine, nažalost, imali velikih problema sa novim motorom na početku sezone, a onda sam slomio zglob, što nam nije pomoglo. Onda sam sledeće godine otkrio da imam laktoznu netoleranciju, ali put do te dijagnoze nije bio brz, tako da je uticalo na naše šanse u borbi za titulu”.
© Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Prošle godine imali smo problema sa podešavanjima motora, ali smo i dalje bili konkurentni i pobeđivali smo. Sada, kada sam napustio Dukati, moram da kažem da sam veoma zahvalan Filipu Precioziju što mi je dopustio da svoju ekipu povedem sa sobom u Hondu, oni su mi kao porodica i imaju važnu ulogu u mojim uspesima”.

Stoner je 2007. godine postao prvi šampion koji je do titule došao na motoru od 800 kubika, a sada je postao poslednji i ističe da je ostvario san jer je to učinio kao vozač Honde.

Prelazak u Hondu je bio san za nas, a jedan od mojih ciljeva je bio da vozim jednog dana za Repsol Hondu i zato je ostvarenje svega toga i to što sam osvojio titulu u prvoj godini neverovatno. Ne razmišljam o statistikama i tome da sam pobedio u prvoj i poslednjoj sezoni sa motorima od 800 kubika, jednostavno, samo želim da izađem na stazu i pobeđujem. Povratak na 1.000 kubika je nešto čemu se zaista radujem, i nije mi jasno zašto smo ih uopšte napustili”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
26-godišnji Australijanac je imao fantastične trke 2007. godine, ali tada nije bio toliko dominantan kao ove sezone, i naglašava da mu je posebno drago što je do titule došao na takav način, posle zaista teškog perioda u Dukatiju prošle godine.

Naravno je da je lepše kada se sve radi za tebe i kada uspeh nije tako težak posao, ali sam tokom vremena u Dukatiju naučio neverovatnu količinu informacija o motoru i zbližio se sa svojim timom. Kroz takav rad i dobijanje neprocenjivog iskustva možda smo postali bliži kao tim i mogli smo da rešimo neke probleme mnogo brže nego ranije”.

Stoner ističe da ne može da kaže koja trka je bila odlučujuća u šampionatu, ali da je siguran koja je za njega bila specijalna.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Nisam siguran koji je bio odlučujući trenutak šampionata, ali smo sigurno imali neke teške trenutke, kao na primer na drugoj trci, u Heresu. Posle pobede u Kataru, bili smo veoma dobri na toj stazi, ali je odustajanje zbog krivice nekog drugog (Rosija) bio veliki udarac. U tom trenutku shvatili smo da moramo da se koncentrišemo, da radimo vredno i osvajamo što više bodova možemo. Što se tiče trke koja se izdvaja od ostalih, to je sigurno ona na stazi “Filip Ajlend”. Neverovatno je bilo po peti put trijumfovati tamo, osvojiti titulu, i to na moj rođendan, uz celu porodicu, koja je bila sa mnom. Uz tu trku, posebna je bila i pobeda na “Laguna Seki”, koja je bila za mene veoma emotivna”.

Sada već dvostruki šampion kraljevske klase ističe da titulu osvojenu 2007. godine ne može da poredi sa ovogodišnjom.

Obe titule su potpuno drugačije. 2007. godine sam iznenadio mnoge ljude, a sada su nas već svi posmatrali i analizirali sve. Mislim da smo mnogo naučili proteklih sezona i da je to imalo veliku ulogu u našem uspehu ove sezone”.
© Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Sledeće godine u kraljevsku klasu se vraćaju motori od 1.000 kubika, a Stoner ističe da će se tek na prvoj trci sezone, u Kataru, videti efekti te promene.

Zaista sam presrećan što se motori od 1.000 kubika vraćaju, ali nećemo znati kakav će to efekat imati na trkanje i koliko će svi biti konkurentni dok ne stignemo u Katar. Moraćemo da sačekamo, ali je sigurno da ja ne mogu to da dočekam sledeću sezonu”.

Australijanac je tokom većeg dela sezone daleko od kuće, a ističe da mu to ne smeta jer je supruga Adrijana uvek sa njim.

Volim da provodim vreme sa svojom suprugom Adrijanom. Oboje volimo da smo u prirodi i da vozimo bicikl u Švajcarskoj, gde živimo, i gde, srećom, imamo veliki broj staza. Takođe, mnogo volim pecanje, to je vreme kada se potpuno isključim od spoljašnjeg sveta i opustim. Pratim i mnoge sportove, ali nijedan ne mogu da stalno zbog svog gustog rasporeda. Očigledno, navijam za Marka Vebera u Formuli 1, a pratim i ostale kategorije auto-moto sporta, kao što je motokros i posebno Rajana Vilopolita”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Stoner je jedan od sportista u veoma brojnoj familiji Red Bula i veoma je ponosan što je deo nje.

Zadovoljan sam što sam deo porodice Red Bula i rad te kompanije u pomaganju mladih sportista je za svaku pohvalu. Sviđa mi se njihov pristup u sportu i nadam se da će se njihovo prisustvo u Moto GP šampionatu samo povećavati”, rekao je Kejsi Stoner za B92.

Napomena: Intervju sa Kejsijem Stonerom je urađen pre trke za Veliku nagradu Malezije, na kojoj je život izgubio Marko Simončeli, i zato se ta tema ne spominje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: