Dejan Stanković za B92: "I dalje imamo glad za trofejima"

Kapiten reprezentacije Srbije i milanskog Intera Dejan Stanković u intervju za B92 govori o novoj sezoni svog kluba, malobrojnim promenama u timu, ostanku ključnih igrača, ciljevima za novu sezonu, želji da Inter ponovo osvaja trofeje, ključnim utakmicama reprezentacije u kvalifikacijama za EP, i atmosferi na "Marakani" tokom duela Zvezde i Ventspilsa koja ga je vratila u dane kada je "žario i palio" tim terenom kao najmladji kapiten kluba..

Dejan se nalazi sa svojim timom u Pekingu gde ga u subotu očekuje duel za prvi trofej u novoj sezoni, protiv gradskog rivala Milana. Mesto novog gradskog obračuna je „Ptičije gnezdo“ u Pekingu. U intervjuu za B92, „Deki“ kaže da je ovaj meč izuzetno važan za oba kluba, iako su mnogi ipak mnogo bliži ideji, da bi pravi spektakl bio duel na „San Siru“:

Izvor: Igor Vujièin

Petak, 05.08.2011.

18:49

Default images

Dolazak ovde u Peking, u Kinu, sigurno da znači mnogo imidžu kluba. Ali, sve je to u redu dok si na turneji, i ne igraš zvanične utakmice. Mi smo „upali“ u taj ciklus od tih pet godina koji je naša liga potpisala, da se igra dva ili tri puta taj Superkup. Iskreno, nije lako. Ovde je velika vremenska razlika, po prvi put u istoriji Milan i Inter igraju Superkup Italije. Svi u klubu su ubeđeni da bi tako nešto izgledalo fenomenalno na San Siru, da smo igrali 21. avgusta. Tada bismo imali više vremena da se spremimo i odmorimo. Ali, šta ćemo, došli smo sad ovde, spremamo se, ovo nam je važna utakmica, da bismo sa šampionatom krenuli kako treba. Sada nam treba da pobedimo Milan, da bismo pravim korakom krenuli u prvenstvo“, kaže Stanković za B92.

Kinezi su se prilično „napalili“ na fudbal. Ovoga puta, videće borbu za trofej dva velika italijanska kluba. Uz to Inter i Milan nisu mnogo promenili ekipe. Milan je od „zvučnijih“ pojačanja angažovao „samo“ Meksesa i Taiva:

Iskren da budem, sigurno će biti pun stadion. Što se tiče ekipa, to se slažem, nismo se promenili mnogo ni mi, ali ni oni, dobro se znamo i mislim čak da neće biti ni nekih promena na terenu u odnosu na poslednji derbi. Naravno da je utakmica važna, jer trofej je trofej. Uvek je dobro popeti se na belo postolje i svako priznanje znači mnogo“.

Naša najveća snaga je ostanak ekipe na okupu...

Kada je u pitanju Inter u sezoni 2011/2012, za Dejana dileme nema. „Vagajući“ između zvučnih pojačanja i ostanka ekipe na okupu, bira ovu drugu varijantu kao bolju opciju:

Ostanak ekipe na okupu sigurno. Poznajemo se, to će već biti sa nekim novim igračima, koji su došli od one famozne sezone pre dve godine, kada smo osvojili sve. Da ostanemo svi na okupu, plus još sa veteranima, koji su tu već dugo. Svi se dobro poznajemo i kontamo se, znamo kako treba da igramo. Istina je da se trener promenio, ali naša volja i želja za trofejima ne. Imali smo ovih tridesetak dana da se spremimo, a prva provera je subota i nadamo se da će to izgledati dobro“.

Inter uvek ima obavezu da ide na sve trofeje. Ove godine u Seriji A, najveća pretnja milanskim klubovima su Juventus, koji je opet uložio veliki novac, i Roma, koja opet želi da bude važan faktor u preraspodeli trofeja:

Da krenemo od Kalča. Pored nas i Milana, Juve je opet dosta promenio ekipu. Videli su da ulaganja u protekle dve godine nisu donela rezultat, i ove godine su ponovo napravili pomak ka kvalitetu. Doveli su trenera Antonia Kontea, koji zna kako diše Juventus. U tu grupu bih stavio i Romu, zatim Napoli. Ove godine će borba za Skudeto biti uravnotežena, imamo 4-5 ekipa koje su blizu jedna druge“.

Liga Šampiona je najlepši trofej - koji je najteže osvojiti

Što se tiče Lige šampiona, pored velikih klubova, koji su uvek u krugu favorita (Inter, Milan, Bajern, Barselona, Mančester Junajted, Real...) tu su sada i pojedini klubovi koji su „pogurani“ stotinama miliona dolara sa Bliskog istoka:

Liga šampiona, i sa tim milionima i bez njih, ostaje najlepši trofej koji je najteže osvojiti. Iako ima samo 13 utakmica na putu do titule, to je praktično 13 finala. U nekim momentima treba da imaš više sreće nego kvaliteta, ali u principu uvek kvalitet dolazi do kraja, što se pokazalo u prošlih nekoliko godina. Biće teško, a prognoze ćemo moći da dajemo tek kad vidimo kakva nam je grupa, onda ćemo više znati“, kaže Stanković za B92.

Selektor Petrović je u petak saopštio spisak igrača za prijateljsku utakmicu sa Rusijom u Moskvi. Stanković je doživeo povredu na treningu, ali se nada da će moći da nastupi u Moskvi, iako su prioritet mečevi koji donose baraž za EP.

Imao sam peh da se povredim u duelu sa saigračem, i tu mi se malo koleno „otvorilo“. Uradio sam i magnetnu rezonancu, vidi se da je ligament nategnut. Međutim, radio sam ceo dan na tome da otklonim tu povredu, odnosno otok i bol. Na sreću, povreda nije mnogo teška, ali problem, odnosno otok postoji. Uradiću jedan test, vremenska razlika je 6 sati, pa ćemo videti. Ako test odradim kako treba, igraću pod nekom blokadom.Prvo, ipak želim da vidim kako će sve to proći, pa ću onda u skladu sa tim, i odrediti dalje korake. Dakle, možda ću se čuti i sa selektorom i dogovorićemo se o svemu. Uvek na prvo mesto stavljam utakmice za bodove. Ako bude bilo ikakve šanse, ja ću se rado odazvati pozivu da igram i protiv Rusije"

Ostavite SP po strani, još uvek smo u kvalifikacijama za EP

Dejanu mnogo više smeta činjenica da mnogi već sada pričaju o duelima sa Hrvatskom, Škotskom...a glavni posao u kvalifikacijama za EP u Poljskoj i Ukrajini tek predstoji:

Video sam grupu, ali morao sam i u izjavama drugim medijima da podsetim, da mi imamo još prvo da odigramo 4 utakmice u kvalifikacijama za EP. To su za nas 4 finala, mi imamo i dalje realne šanse, biće teško, ali šansa i dalje postoji. Naravno, moramo da zabeležimo 3-4 pobede i dokopamo se baraža i onda nam se otvara novi put, da na kraju daj bože, odemo na EP. Posle, kada i ako to ostvarimo, i zatvorimo ovaj ciklus, ima vremena, gotovo godinu dana, da se priča o grupi koju smo izvukli u kvalifikacijama za SP. Kada smo već kod tog takmičenja, izvukli smo najtežu grupu, po mom mišljenju. Grupa je uravnotežena, nijanse će odlučivati, tu ni ne može da se kaže, ko je favorit, a ko autsajder. Kako godine prolaze, uvek iskoči neka reprezentacija kao iznenadjenje, u kojoj su neki novi momci...u našoj grupi će definitivno odlučivati nijanse...“

Robijeva Zvezda i atmosfera na "Marakani" su me vratili u prošlost...

Jedna od muka fudbalera Intera i Milana u Pekingu je privikavanje na veliku vremensku razliku. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, u pola noći gledao je sa pažnjom premijerni nastup Zvezde na „Marakani“

"Imam i dalje mnogo problema sa tim „džet legom“, ali sam sa zadovoljstvom u pola noći odgledao celu utakmicu Zvezde protiv Ventspilsa. Ambijent, vraćaš se unazad kroz vreme, tačno sam mogao da osetim kako je bilo igračima „dole“ na terenu,. Publika je bila ogroman „vetar u leđa“, stižeš ono što nikada ne bi stigao, uradiš ono što ti možda nikada ne padne na pamet...sve uz pomoć navijača. Ali i uz pomoć Robija. On je uspeo da sprovede sve svoje ideje i doneo rad koji se video na terenu. Momci su organizovani, tačno znaju šta će sa loptom, gde treba da je izgube, ne „duvaju“ napred. Baš sam uživao 90 minuta u igri. Kako ja, verujem i svi na stadionu, i pored TV-a. Moram da uputim komplimente Robiju i igračima“
Utakmica protiv Ventspilsa, ostaće upamćena, osim po „goleadi“ i po nastupu mladog Filipa Jankovića, dečaka koji je sa 16 godina i 199 dana, za jedan pretekao Stankovića na „večnoj“ listi najmladjih debitanata u evro mečevima. Taj detalj je po Dejanu nešto što je ranije Zvezdu činilo - Zvezdom. Deca koja izlaze iz crveno-bele škole fudbala:

"Što se tiče „maloga“ želim mu veliku sreću, i daće bog da završim za jedno dve godine na 18.mestu te liste. Želim da Crvena zvezda izbaci još jedno desetak klinaca, kao što je on, i kao što sam bio ja i ostali iz moje generacije. Nadam se da će polako iz naše škole, iz naše kuće, izlaziti igrači, koji će „nositi“ Crvenu zvezdu.“ rekao je Stanković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: