Nebojša Čović za B92: "Sada ili nikada"

Već godinama se spominje plan o fuziji FMP Železnika i Crvene zvezde, a novi zaplet priča je dobila ovog leta. Nebojša Čović rekao je u intervjuu za B92 da je tražio dokumentaciju na osnovu koje će odlučiti da li će se u petak kandidovati za predsednika Zvezde. Takođe, Čović kaže da bi Zvezda u sistemu bila “prvi klub”, da je vodio okvirne razgovore sa Svetislavom Pešićem o njegovom povratku na mesto trenera Zvezde, kao i da očekuje pomoć države u skladu sa novim Zakonom o sportu.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2011.

20:27

Default images

“Nisam se još uvek kandidovao za predsednika KK Crvena zvezda. Po saznanju da će se u petak održati Skupština CZ, ja sam zatražio od generalnog menadžera, gospodina Mirka Pavlovića da mi dostavi dokumentaciju na osnovu koje bih mogao da vidim postoje li uslovi za moju kandidaturu. Tražio sam Statut po kojem će se sprovoditi skupština i izbori, zatim pravilnike i poslovnike u vezi sa izbornom procedurom, koji su organi kluba koji će se birati u petak i izveštaj o radu i poslovanju kluba u prethodnom periodu. To je nešto što mora da se prouči i da se na osnovu toga donese odluka o kandidaturi. Time će se konačno na ovaj ili onaj način završiti cela ta priča koja neumesno traje već pet-šest godina i pojavljuje se svakog leta”.

Prvi čovek FMP Železnika spreman je da objedini resurse dva kluba u sistemu u kojem bi Zvezda zauzimala primarnu poziciju.

“Imao sam kontakt sa ljudima iz Skupštine KK Zvezda, to nije nikakva tajna, već godinama smo u kontaktu i razrađujemo ideju povezivanja Zvezde i FMP-a. Crvena zvezda je nacionalno dobro i iluzorno je govoriti o privatizaciji, to nije element plana. Plan je da Zvezda u celom tom sistemu bude prvi klub koji se takmiči u najvišem rangu takmičenja, tj. NLB ligi, kao i da objednimo resurse u seniorskoj i mlađim kategorijama. Dalje, stavili bismo u funkciju sve potencijale i infrastrukturu koju ima FMP i jedan deo novih organizacionih pristupa koje bismo zajedno sa ljudima u CZ uspeli da uradimo. Naravno, mi u svemu tome računamo na razumevanje i podršku države, a sve u skladu sa novim Zakonom o sportu”.
Ozbiljan problem jesu veliki dugovi koji su prethodnih godina bili kamen oko vrata ‘crveno-belima’.

“Što se tiče dugova koje Crvena zvezda ima, oni pre svega moraju zajednički dobro da se izanaliziraju. Verujem da postoji visok stepen spremnosti tih ljudi koji se spominju u okviru potraživanja da izađu u susret i svoja potraživanja, ukoliko su realna, pomere ili reprogramiraju i na taj način omoguće novo i legalno finansijsko poslovanje KK Crvena zvezda. Neke dalje detalje iznećemo ukoliko dođe do kandidature”.

Poslednjih dana spekulisalo se da će Svetislav Pešić ponovo biti trener Zvezde ukoliko Čović postane predsednik.

“Ja bih voleo da se to dogodi i imali smo okvirne razgovore o toj temi. Mislim da je gospodin Pešić dao novu dimenziju Zvezdi u periodu u kojem je bio trener, a mislim da bi i njemu bio izazov da radi u novom konceptu i pristupu i da napravi veliki rezultat sa Zvezdom. Da se razumemo, on ga je napravio i one godine kada je radio, ali znate kakav je naš narod – kao rezultat se računa jedino prvo mesto. Napravio je veliki broj igrača koji su posle njega predstavljali okosnicu ekipe”.

Saga o fuziji traje već godinama, a Čović kaže da nije važna prošlost i ističe da je ovo poslednja šansa za projekat koji je zamislio.

“Mislim da je prethodnih godina ključni kamen spoticanja bio što ideja nije sazrela, a možda je na obe strane postojalo nepoverenje. Nisam siguran ni da li sada postoji jednoglasni stav da se projekat započne i da se saradnja FMP-a i Zvezde nastavi kroz formu KK Crvena zvezda. Da sada prozivamo, da li je neko razumeo ili nije, mislim da bi to bilo na štetu svih nas. Čitav ovaj posao vidim kao objedinjenje potencijala koje Zvezda ima. Da li će do toga doći, videćemo, nema još mnogo dana do petka. Ukoliko sada dođe do toga, došlo je, a u suprotnom se te priče neće ponavljati i znaćemo na čemu smo svi zajedno”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: