Nenad Zimonjić za B92: „Dejvis kup vrhunac karijere“

Novak Đoković je trenutno najbolji srpski teniser, ali je najtrofejniji, ipak, Nenad Zimonjić, koji je osvojio veliki broj titula u dublu i miksu, među kojima su i slavlja na Australijan Openu, Rolan Garosu i Vimbldonu. Od promene partnera na početku ove sezone, Zimonjić više ne niže rezultate kakvi se od njega očekuju, a on u razgovoru za B92 ističe razloge nastavka saradnje sa Mikaelom Ljodrom, šta očekuje od sezone na šljaci, da li tempira formu za Vimbdlon i još mnogo toga...

Izvor: Vladimir Ðorðeviæ

Petak, 29.04.2011.

15:03

Default images

Prethodnih sezona Zimonjić je u paru sa Danijelom Nestorom osvojio veliki broj trofeja, ali je njihovoj saradnji došao kraj. Od početka ove sezone srpski teniser igra sa Ljodrom, ali njih dvojica još uvek nisu uspeli da se uigraju. Uprkos tome što se pričalo da će potražiti novog partnera, Zimonjić je odlučio da nastavi saradnju sa francuskim teniserom.

Sigurno je da je Dejvis kup ostavio dubok trag kod njega. S druge strane, možda je najveći minus koji smo imali to što nismo imali priliku da odigramo dva manja turnira pre početka Australijan Opena, što nam je sigurno bilo potrebno pred tako veliki turnir. S obzirom da smo direktno počeli saradnju tamo, čak nismo uspeli nijedan sparing meč da odigramo, mislim da smo se i dosta dobro uklopili i snašli. Saradnja na terenu i van njega je jako dobra, mislim da imamo pozitivnu atmoferu, energiju i dobru komunikaciju, što je jako bitno“.

Najvažnije je da u ovom trenutku ostanemo mirni i strpljivi, da verujemo u naš uspeh i da će rezultati doći. Isto, što je bio slučaj sa Nestorom 2008. godine, trebalo nam je sigurno par meseci da se uigramo i rezultati su došli baš u Rimu, kada smo došli do finala i onda smo vezali šest finala zaredom. Mislim da slična stvar treba da se desi i ovde, kvalitetom zaslužujemo to, samo moramo da dalje radimo na svojoj igri i da verujemo u to“.
Foto: Srðan Stevanoviæ
Sezona na šljaci je nedavno počela, a na pitanje koliki domet očekuje na toj podlozi ili tempira formu za Vimbldon, Zimonjić je rekao:

Prethodnih sezona imao sam baš velikih uspeha na šljaci, kako sa Nestorom, tako i pre njega, tako da me očekuje odbrana velikog broja poena. Osvojili smo Monte Karlo, Barselonu, Rolan Garos, igrali finale Madrida, a opet smo na Vimbldonu prošle godine izgubili u drugom kolu tako da verujem da će trava biti podloga na kojoj treba da očekujemo nešto više“.

Opet, mislim da na Rolan Garosu, i Ljodra je igrao jedno finale, ja sam tamo bio uspešan. Nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima, očekuju nas turniri u Rimu i Madridu, posle ću igrati u Diseldorfu sa Jankom i Viktorom na Svetskom kupu. Igraću puno turnira bez pauza, ali mora taj period da se izdrži sve do Dejvis kupa koji nas očekuje posle Vimbldona. Onda treba videti kakva je situacija, kako smo odigrali, na čemu treba da se radi i, naravno, nadam se da ćemo do tada da se uigramo, da ćemo dobiti to samopouzdanje koje nam je neophodno“.
Foto: Srðan Stevanoviæ
Zimonjić za Dejvis kup reprezentaciju naše zemlje igra već više od 15 godina, a osvajanje ’salatare’ prošle godine smatra krunom svoje karijere.

To je vrhunac karijere u nekom smislu kao nagrada za sve ove godine igranja u reprezentaciji, od 1995. godine, od samih početaka, od četvrte-pete Evro-afričke zone, preko dve godine kada sam bio i igrač i selektor, sve do mogućnosti osvajanja titule pred domaćom publikom. Sigurno je to iz tog ugla najveći uspeh u karijeri. Opet, osvojili smo Diseldorf dve godine pre toga, što je jako veliki uspeh, a individualno, sigurno su mi najveći uspesi osvajanje dva puta Vimbldona, jednom Rolan Garosa, dva puta Mastersa. Nadam se da će biti još titula u mojoj karijeri i da ću saradnju sa Ljodrom nastaviti u tom smeru“.

Kada se podvuče crta na prošlu sezonu i dosadašnji deo ove koja je u toku, srpski teniser ima mešovite utiske.
Foto: Srðan Stevanoviæ
2010. je bila sezona pola-pola. Početak sezone je bio jako dobar sve završetka Rolan Garosa. Onda je uspedio veliki pad u igri i rezultatima, imao sam malo problema i sa laktom, tu povredu vučem više od godinu dana. Opet, igra Nestora, u tom momentu nije bila na vrhuncu, tako da nam se nekako poklopilo da smo obojica igrali loše i niko od nas dvojice nije mogao da ’povuče’. Onog trenutka kada smo odlučili da prekinemo saradnju došlo je do nekog olakšanja i onda smo na fenomenalan način završili saradnju osvajanjem Mastersa u Londonu“.

Onda je došlo osvajanje Dejvis kupa, a to je, pored Rolan Garosa i Mastersa u Londonu, bio najveći prošlogodišnji uspeh. Ove godine bi uspeh bio osvajanje titule u Diseldorfu i Dejvis kupu, što mislim i da možemo da ostvarimo ako budemo svi zdravi. Osvajanje jednog od Gren slemova bi bilo lepo, čak i US Open, koji nisam imao prilike da osvojim. Ima još puno izazova, naravno, ja i dalje imam motivaciju i želju za tim, videćemo kako će biti“, rekao je Nenad Zimonjić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: